Widzę że temat polityki bardzo żywo komentowany, to i jak się wypowiem. Osobiście nie słucham radia eska itp. a praktycznie cały czas polskie radio24 (to nie reklama) i czynię to aby dowiedzieć się wielu rzeczy na tematy np polityczne.
Gdzieś wcześniej (Adamo chyba) wypowiedź padła co do hipermarketów i ich opodatkowania przez Andrzeja D. Otóż jak mówią ekonomiście to co powiedział Duda jest tak wielkim populizmem jakich jest mało. Wg wybranego w demokratycznych wyborach prezydenta te hipermarkety przenoszą jakieś mld złotych za granicę. Otóż każdy może sobie jechać do KRS-u i zobaczyć bilanse spółek które działają na Polskim rynku, a z KRS-ów dużych hipermarketów wynika wprost, że ich obroty wyniosły 200 mld zł w poprzednim roku, ale nikt w
TV nie mówił że obrót to nie dochód, a tenże opiewał na jakieś 2% ... a więc ja się pytam gdzie te pieniądze ?? A może niech opodatkuje ekstra podatkiem np Biedronkę - ludzie się ucieszą, jak się dowiedzą, że dzięki jego działaniu (albo działaniu Jarosława K) na każdej rzeczy zakupionej muszą dopłacić dzięki prezydentowi te 10 gr. O ludu o ludu - przecież za takie działanie nie zapłacą posłowie i prezydent, a my konsumenci najniżsi w systemie !! więc jeśli ktoś powtarza czyjeś postulaty niech się wgłębi w temat i wtedy niech się wypowiada.
Sumarycznie spółki które są właścicielami hipermarketów generują czyste zyski (ze sprzedaży produktów) na poziomie kilku mln zł, a o tym że kilkadziesiąt tysięcy Polaków u nich pracuje, i dzięki nim kupują taniej, nikt nie napisze i nikt nie powie.
2. Obniżenie wieku emerytalnego - gratuluję - populizm ! A niech zrobi, a wy (i ja też) będziemy dymać jeszcze bardziej na ZUS a pokrycie będzie w podatkach ! Super, bardzo cieszy mnie to, że pan prezydent dodrukuje trochę banknotów, albo podniesienie nam podatki (bo musi skądś te pieniądze wziąć) .... Super pomysł !
3. Może jeszcze wyjdźmy z Uni ???? To się polonia ucieszy jak się dowiem że połowa jest nielegalnie w Irlandii itp. Wszyscy wtedy wrócą do Polski i będą się cieszyć w PIS że tyle polaków wróciło.
4. No i jak czekam do stycznia na 500 zł na mojego syna ! A jak obiecał to niech mi da te 500 zł !! I tak sobie myślę że jeszcze 2 dzieci będę miał to żona zostanie w domu bo za te 1500 zł pewnie by poszła do pracy !!!
5. Spotkamy się za 5 lat, i pomimo tego że narzekam, życzę sobie żebym mógł napisać w 2020 r. że wybór demokratyczny Polaków był w pełni słuszny i jestem zadowolony !
6. Aha - i jeszcze jedno. Konwencja antyprzemocowa ???? Widocznie to jest Polską normą że ojciec chla i leje matkę, a nikt z tym nic nie robi ????
Pozdro !