Dokładnie - od tego jest rząd i jak powiedział wczoraj Komor na zarzuty Dudy - jeżeli rząd uznaje, że coś jest niezbędne dla kraju to prezydent nie powinien tego wetować i ciężko się nie zgodzić. To społeczeństwo dało rządy PO na kolejną kadencję i to oni mają zmieniać Polskę. Jeżeli prezydent by wetował każdą źle odbieraną społecznie zmianę to wtedy dopiero mielibyśmy burdel w państwie. Niestety lemingi tego nie zrozumieją - powiedzą "podnieśli wiek emerytalny, na stos z nimi". No podnieśli, bo co mieli zrobić? Można było podnieść obecną składkę. Myślicie, że to byłoby lepiej odebrane? Trzeba zrozumieć, że w obecnej sytuacji niżu demograficznego nie można było pozostawić sytuacji bez zmian, bo nie byłoby kasy na emerytury w przyszłości. Ja nie jestem jakimś super ekonomistą, ekspertem, żeby tutaj mówić co byłoby lepszym ruchem czy może było innej wyjście. Na pewno można się przyczepić do polityki prorodzinnej, ale właściwie jej brak przez długie lata zniechęcał polskie małżeństwa do reprodukcji. Zastanówmy się jednak która opcja polityczna przyczynia się do stopowania narodzin, tak naprawdę zupełnie "z dupy". Jak się może nieśmiało domyślacie tą opcją jest Prawo i Sprawiedliwość, które chce całkowitego zakazania IN VITRO, a nawet wnosiło projekty ustaw o karanie więzieniem za przeprowadzanie in vitro.. Jak widzisz jest to więc całkiem ważny temat. Teraz działka ekspertów żeby wyliczyć co się bardziej opłaca - refundacja in vitro, która powiększy przyrost naturalny i tym samym zmieni strukturę demograficzną czy np. włożenie pieniędzy do systemu, oczywiście zakładając, że znalazłyby się takie środki. Jak widzicie to nie jest takie proste, a pierdolenie, że ci podnieśli wiek emerytalny i nie pisanie od razu swoich pomysłów na naprawę systemu to zwykły populizm i lemingoza. Musicie to zrozumieć. Ja nie jestem z PO. Ja widzę ich błędy. Wy jesteście z PIS i jesteście do maxa zmanipulowani przez ich otoczenie i media. Czas się obudzić ludzie. Nie mówię głosujcie na PO, głosujcie na ten swój PIS. JEDEN ***, ale przestańcie ślepo powtarzać te idiotyczne zarzuty, bez żadnych konstruktywnych opinii. Oni was manipulują tak samo jak TVN peowczyków. Im wcześniej to pojmiecie tym szybciej wygramy i obalimy system.
Czołem Wielkiej Polsce!
@Radegast: tylko właśnie ja nie mówię, że to co zrobił rząd i podpisał Komor było dobrą decyzją. Należało jednak coś zrobić, a 90% społeczeństwa nie zdaje sobie z tego sprawy. Debatujmy właśnie tak jak Ty to zaprezentowałeś - chyba przyznasz, że ma to jakiś sens, a nie ciągłe powtarzania jak mantrę "złodzieje podwyższyli wiek emerytalny".
Twoje myślenie o mieszanym systemie, w zależności od charakteru pracy, myślę, że też mocno by podzielił społeczeństwo. Te grupy co miałyby dłużej pracować protestowałyby i tak czy siak mielibyśmy taką samą krytykę rządu. Sytuacja jest kurewsko trudno - nie ma co się oszukiwać.
Emerytura obywatelska? hmm no nie wiem, trochę działanie rodem z komuny, aczkolwiek ciekawe jakby się przyjął taki pomysł w społeczeństwie. Tak naprawdę to nikt nie będzie krzyczeć dopoki nie usłyszy wysokości takiej emerytury - ci co zyskają będą siedzieć cicho, ci co stracą będę protestować. Najprawdziwszą prawdą dotycząca polityki jest to, że nigdy nie zadowoli się wszystkich.
PS. Zajebiście, że jednak istnieją tutaj jeszcze ludzie, którzy potrafią konstruktywnie odnieść się do problemów i decyzji władz, a nie tylko krzyczeć idiotycznie.