Uważam, że śmiało można grać na
Nową Prawicę, że przekroczy próg wyborczy. Możliwe też, że wygra z Ruchem Palikota, ale tutaj różnie może być, bo Palikot może obiecać legalną gandzię i tłum nie mających pojęcia o polityce licealistów i studenciaków ruszy do urn wyborczych.
Dlaczego?
1. To są
zdecydowanie najwyższe sondaże w historii korwinizmu, a przynajmniej od momentu kiedy śledzę te środowisko. W poprzednich wyborach, bardzo rzadko Korwin miał w sondażach więcej niż 3%. Tym razem regularnie jest to ponad 5%, a nawet 7% czy 8%.
2. Błyskawiczne zebranie podpisów (jako 1 komitet). Jak wiele osób wie, poprzednio nie udało się zebrać podpisów i komitet wystartował tylko w połowie okręgów.
3. W poprzednich wyborach KNP miało ponad 2%, mimo że, wystartowało tylko w
połowie okręgów! Śmiało można stwierdzić, że było by 4%, a nawet i więcej bo wiele osób po prostu zrezygnowało z głosowania bo i tak by nie było 5%.
4. Ostatnie
wybory prezydenckie, sam Korwin dostał ponad 400 tysięcy (zajął 4 miejsce, wyprzedzając m.in. Pawlaka) głosów, a przecież tu są jeszcze inni zacni kandydaci.
5. Nigdy nie widziałem takiej sympatii dla KNP wśród moich znajomych, myślę, że wielu z Was też to widzi.
6. Antyunijność, eurosceptycyzm. Jest to drugie po RN ugrupowanie eurosceptyczne. Jak ktoś chce zagłosować na taką partię, to raczej wybierze KNP.
A teraz kilka słów o polityce, napisałem o zakładzie, więc mam nadzieję, że mogę wtrącić kilka słów odnosząc się do poprzednich postów w tym temacie.
Wbrew temu co tu niektórzy starają się powiedzieć, korwinizmy to nie są oderwane od rzeczywistości szaleństwa. Libertarianizm czy konserwatywny liberalizm jest niezwykle popularny w
USA (Tea Party ma ogromne poparcie: "W badaniach exit polls około 40% badanych wyrażało poparcie dla aktywistów TEA Party" - wikipedia). W Wlk. Brytanii
wybory wygra prawdopodobnie eurosceptyczne ugrupowanie, w których można się doszukiwać wielu podobieństw do KNP. W każdym kraju jest takie ugrupowanie.
Teraz praktyka, bo to było tylko poparcie. Ekonomiczna szkoła austriacka (której zwolennikiem jest KNP) ma rzeszę zwolenników na całym świecie (w tym szanowanych ekonomistów, w tym noblistów). Niskie podatki, minimalizacja państwa, wolny rynek, brak interwencjonizmu państwowego - to wszystko miało miejsce fakt że dawno temu, ale obejmowało praktycznie cały zachodni świat. Na takiej podstawie powstała potęga Stanów Zjednoczonych. Dlaczego
Niemcy są potęgą mimo przegranej wojny? Odpowiedzią jest
Erhard, który wprowadził liberalne reformy ekonomiczne, dzięki czemu Niemcy wystrzeliły jak z procy. Kolejny przykład to
chilijski cud za sprawą ideologii ekonomicznej
Miltona Friedmana (noblisty) i jego szkoły chicagowskiej.
Jeśli kogoś to interesuje to warto zacząć np. od
"Ekonomia w jednej lekcji" Hazlitta. Prosta, krótka książka wyjaśniająca dlaczego liberalizm gospodarczy jest odpowiedzią na dzisiejsze problemy gospodarcze. Inni autorzy: Mises, Friedman, Bastiat czy Rothbard.
Tyle jeśli chodzi o ekonomię. W kwestiach obyczajowych KNP jest konserwatywne, ale jednocześnie liberalne, co oznacza odpowiedzialność człowieka za swój los, czyli to, że człowiek nie jest dzieckiem i państwo nie musi się nim opiekować ograniczając jego swobody obywatelskie i możliwość korzystania z życia w sposób, jaki mu się podoba. Co jest takiego szalonego w postulacie szerszego dostępu do broni (aby każdy mógł się obronić przed napaścią) czy legalizacji miękkich narkotyków? Co jest szalonego w tym, że KNO opowiada się za tradycyjnymi wartościami tj. wolność, rodzina, niezależność, praworządność, "chcącemu nie dzieje się krzywda"?
Ok, ja wiem, że JKM przedstawia swoje poglądy czasem nieakceptowalny (sam tak uważam), ale z drugiej strony nie to jest najważniejsze jak on to robi, bo robi to tak jak on uważa. Dla mnie liczy się przekaz, a więc sens wypowiedzi. Polecam to wszystkim. Ponadto, warto zapoznać się z wypowiedziami innych kandydatów KNP, którzy mówią to samo, ale w bardziej medialnej formie.
Jacek Wilk, Artur Dziambor czy młody, ale znakomity
Konrad Berkowicz.
Kompilacja wypowiedzi Dziambora:
https://www.youtube.com/watch?v=7Ukb2ve5TmQ
Jacek Wilk w Tak czy Nie z Gadzinowskim:
https://www.youtube.com/watch?v=goSLIwflIjo
Wrzucam te linki też dlatego, że w ten sposób potwierdzam słuszność postawienia na KNP (nowe postacie, które robią "dobrą robotę" w mediach).
O co chodzi KNP w związku z UE? Powrót do
strefy Schengen i EWG (Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej), co w zupełności wystarczy. Brak granic i wolny handel pomiędzy państwami. Po co ta cała biurokracja i wszystkie absurdy? (ograniczenia w produkcji np. mleka, pakiety klimatyczne, absurdalne regulacje i przepisy, które ograniczają małych i drobnych przedsiębiorców).