Dyscyplina:
Tenis -
WTA - Rzym
Godzina: 11:00
Spotkanie: Anna Blinkova - Karolina Pliskova
Typ: Anna Blinkova
Kurs: 5,40
Bukmacher:
Forbet
Drugi typ: Anna Blinkova wygra 2:1 @16,25 eTOTO
Analiza:
Karolina Pliskova jest dużą faworytką bukmacherów, ja tak optymistycznie dla niej tego spotkania nie widzę. Karolina Pliskova w dalszym ciągu jest bardzo wysoko w rankingu
WTA, ale jej forma po powrocie tenisa po pandemii jest słaba(przed pandemią też nie zachwycała, jedynie turniej w Brisbane był dla niej udany, potem było już coraz gorzej). Karolina fatalnie grała przed US Open. W US Open lepiej nie było i Czeszka bardzo szybko odpadła, bo już w drugiej rundzie musiała uznać wyższość rywalki, a była nią Caroline Garcia. Jeśli chodzi o grę Pliskovej w aktualnie trwającym turnieju w Rzymie, to tutaj wygrała 2:0 ze Strycovą. Tego meczu nie widziałem, ale widziałem za to spotkanie Karoliny Pliskovej z Caroline Garcia w US Open. Gra Pliskovej wyglądała tam fatalnie, robiła mnóstwo niewymuszonych błędów. Jej podanie, które kiedyś budziło strach u rywalek nie jest już takie dobre, robi wiele podwójnych błędów serwisowych i często ma bardzo duże problemy w swoich gemach serwisowych i przełamanie jej podania nie jest wielkim wyzwaniem. Jednym słowem Czeszka jest daleka od swojej optymalnej formy i póki co nie zanosi się na to, żeby to się miało zmienić w najbliższym czasie.
Rywalką Karoliny Pliskovej będzie Anna Blinkova. Blinkova w rankingu jest na 65 miejscu, ale na turnieju w Rzymie prezentuje się dobrze. Aby dostać się do turnieju, to Rosjanka musiała zagrać w kwalifikacjach, gdzie pokonała 2:0 Voegele. W tamtym spotkaniu to Voegele była lekką faworytką, więc zwycięstwo Rosjanki 2:0 to była niespodzianka.
W turnieju głównym Anna Blinkova sprawiła jeszcze większą niespodziankę, bo wygrała z Teichmann, a kurs na nią był ponad 3,00. Rosjanka wygrała gładko w dwóch setach 6:3, 6:3. Następnie było zwycięstwo 2:1 z Boisovą Zadoinov i to był póki co jej jedyny mecz w którym miała problemy.
Te wyniki pokazują, że Anna Blinkova jest w dobrej formie. Gdyby Karolina Pliskova grała na swoim normalnym poziomie, to o niespodziankę byłoby ciężko, ale Karolina obecnie jest w na tyle słabej jak na siebie dyspozycji, że Anna Blinkova może wygrać i jeszcze kontynuować już bardzo udany dla siebie turniej. Do tego clay to nie jest ulubiona nawierzchnia Pliskovej, więc naprawdę nie zdziwi mnie odpadnięcie Czeszki już na tym etapie turnieju.
Zaskakująco wysoki w eTOTO jest kurs na zwycięstwo Blinkovej 2:1 w setach. Ten bukmacher widzi to tak, że jeśli ma wygrać Blinkova, to 2:0 na co jest kurs 7,25 i jego punkt widzenia jest trochę inny niż u pozostałych bukmacherów, dlatego po takim kursie można spróbować zagrać na 2:1 dla Blinkovej.