dx2
Użytkownik
Odpowiedzmy sobie na 2 zasadnicze pytania:jest podobna do twardej nawierzchni tylko i wyłącznie przez jej szybkość, nikt nie pisał, że na tej mączce się nie ślizga, bo jednak jest to mączka, ale podobna do twardej, bo jest SZYBKA. i tyle. tego, że to mączka to nie kwestionuje, ale moim zdaniem bliżej jej do hardu, niż do red clayu.
poza tym na hardzie ślizgi też są możliwe, oczywiście bez porównania do mączki, ale jeśli poleci bomba na green clayu, to ślizg niewiele pomoże.
1. Czy ta zielona cegla jest szybsza, bardziej ubita i twardsza niz standardowa czerwona cegla, co czyni ja troche bardziej podobna do gry na twardym korcie ? ABSOLUTNIE TAK
2. Czy zielona cegla jest blizsza wlasciwosciami do typowo twardej nawierzchni NIZ WCIAZ DO STANDARDOWEJ NORMALNEJ cegly ? ABSOLUTNIE NIE
Juz nie zartujmy, bardziej podobna do twardej nawierzchni to wciaz nie znaczy, ze blizej do twardej nawierzchni niz typowej cegly.
Taki jest moje zdanie, a czy masz odmienne to juz tylko twoja indywidualna sprawa.
Sa elementy, z ktorymi sie zgadzam calkowicie, ze gra jest szybsza i pilka inaczej sie zachowuje, ale wciaz biega sie duzo bardziej niz po typowej cegle (i nie chodzi tylko o wykonywane slizgi !), pilka nieraz zle sie odbija na nierownosciach, co tez jest przypadloscia glownie nawierzchni ceglanych, a ze barwa robi jeszcze bardziej zludzenie twardego kortu to tez robi swoje.
Maczka to wciaz maczka, jak sam napisales, niewazne czy zielona jak w USA, niebieska jak w Madrycie. Kazda z nich rozni sie charakterystyka i wlasciwosciami, co czyni je szybsza lub wolniejsza. Przeciez czerwone maczki tez sa szybsze i wolniejsze, co ma zwiazek glownie z substancjami z jaka miesza sie ta cegle, a nawet takimi czynnikami jak wilgotnosc powietrza (dla przykladu wez takie Monte Carlo nad woda i tam cegla tez uchodzi za jeszcze wolniejsza). Ale pisanie, ze maczce (niezaleznie jakiego koloru), ktora i tak jest przeciez domieszka cegly z innymi substancjami w roznych proporcjach jest blizej do jakiejkolwiek innej nawierzchni czy to twardej, trawiastej czy jakiejkolwiek syntetycznej niz wciaz na typowej, standardowej maczki jest po prostu naduzyciem. I mnie nie przekonasz, choc swoje zdanie miec mozesz. Cokolwiek by dalej nastapilo, ja juz tej dyskusji nie kontynuuje. Dziekuje.
JESZCZE TAKI MALY EDIT Z MOJEJ STRONY.
Czy jakbys mial mleko (standardowa czerwona maczka) i dodal do niego kakao w proszku (te substancje z ktorymi mieszaja cegle) to czy wyszlaby kawa z cukrem (twarda nawierzchnia) ? Oczywiscie znalazlbys wlasciwosci, ktore upodobilyby to kakao do kawy z cukrem, bo plyn bylby slodszy i barwa bardziej podobny do kawy, ale czy temu kakao byloby blizej do kawy czy wciaz do mleka ? Ot taka refleksja mnie naszla i niezaleznie jak glupia by nie byla to chyba nietrudno znalezc analogie.