darius010
Forum VIP
Markus Babbel zwolniony
W dniu dzisiejszym zarząd TSG 1899 Hoffenheim zwolnił z funkcji trenera Markusa Babela oraz jego asystenta Rainera Widmayera. Do czasu powołania nowego trenera obowiązki szkoleniowca pierwszej drużyny przejął dotychczasowy trener drugiej drużyny TSG, Frank Kramer."Po długim zastanowieniu się, a także w porozumieniu z zarządem klubu podjąłem decyzję o zwolnieniu trenera. Nasza aktualna, trudna sytuacja oraz postępujący negatywny trend nie pozostawiła mi możliwości innej decyzji" - powiedział na specjalnie zwołanej konferencji prasowej menadżer zespołu Andreas Müller.
Uzasadniając tymczasowe rozwiązanie i powierzenie Kramerowi odpowiedzialnej funkcji trenera, Andreas Müller powiedział: "Frank Kramer przejmuje odpowiedzialność za pierwszą drużynę na dwa najbliższe spotkania, być może nawet na dłużej. Jest uznanym fachowcem, do którego mamy całkowite zaufanie. Dzięki temu zapanuje konieczny spokój w drużynie, a to pozwoli nam się zastanowić nad podjęciem dalszych kroków".
Frank Kramer od półtora roku prowadzi drużynę U23 i na koniec jesiennej rundy aktualnego sezonu zajmuje trzecie miejsce w południowej lidze regionalnej. Jego asystentem będzie dotychczasowy U16 trener Julian Nagelsmann.
Frank Kramer: "Oczywiście nie chciałem, aby doszło do takiej sytuacji, żebym musiał 'wskoczyć' na to stanowisko. Jednakże stoję do dyspozycji klubu i podejmuję się tego, ciężkiego i odpowiedzialnego zadania. W tych niewielu dniach dzielących nas do meczu przeciwko HSV będę próbował nawrócić zawodnikom wiarę we własne siły. Zrobię co tylko mogę".
bundesliga.com/pl