>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
B 293

buks65

Użytkownik
Przelewanie środków (dowody w postaci dokumentów przelewowych), o których mowa, nie jest momentem popełnienia przestępstwa/wykroczenia. Momentem dopuszczenia się czynu zabronionego jest chwila, w której zawarto zakład, a nie w której wygenerowano lub zaksięgowano przelew.
No a co ja napisałem?
Przestępstwa skarbowe z art 107 par 2 ulegają przedawnieniu po okresie 5 lat od momentu popełnienia czynu.
Przelew w tym wypadku nie jest żadnym dowodem, ale nasz &quot;wspaniały&quot; UC nie mając nic innego przelewy potraktował jako dowód i moment popełnienia czynu (przestępstwa). A, że to jest nic, to UC przekonywał się w rozprawach sądowych, które masowo wygrywali Ci, którzy do niczego się nie przyznali.
Ale daj już spokój, bo z prostego pytania @paidyield...
Jeśli przykładowo mają przelewy do kwietnia 2012 roku to czy w kwietniu przyszłego roku kiedy minie pięć lat sprawy będę przedawnione?
...zataczasz coraz szersze kręgi i rozkręcasz bezsensowną dyskusję.
Na proste pytanie udzieliłem prostej odpowiedzi. @paidyield uzyskał to czego oczekiwał i tyle.

destro-thai 246

destro-thai

Użytkownik
A załóżmy sytuację, że jest sobie kierowca Tira. Przykładowo wyjeżdża za naszą zachodnią granicę, podczas pauzy gra sobie u buków, które u nas niby nielegalne - wygrywa pieniążki wraca do kraju i przelewa je na konto. Zakład zawarty w kraju gdzie gra legalna, do takiej sytuacji skarbowy ma powód żeby się przepier#dolić?

B 293

buks65

Użytkownik
Nie ma żadnego powodu. Jeżeli jesteś kierowcą i tak robisz, możesz spać spokojnie nawet przelewając kasę prosto na konto bankowe.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...]

...zataczasz coraz szersze kręgi i rozkręcasz bezsensowną dyskusję.
Na proste pytanie udzieliłem prostej odpowiedzi. @paidyield uzyskał to czego oczekiwał i tyle.
paidyield jednoznacznie wiązał datę przelewów (maks.z kwietnia 2012 r.) z potencjalnym przedawnieniem czyli traktował sprawę ujęciem narzuconym przez służby celne.
[...] które masowo wygrywali Ci, którzy do niczego się nie przyznali.
Ano właśnie. Nie piszę do tych, którzy zamierzają się przyznać.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...]
Wykroczenie jest do 5 krotności minimalnego wynagrodzenia w czasie popełnionego czynu?
Jeśli możesz to odnieś się do tego co napisałem.
Tutaj pewnie jest odpowiedź:
https://www.portalfk.pl/rachunkowosc-budzetowa/kary-za-przestepstwa-i-wykroczenia-skarbowe-2195.html
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/urzad-skarbowy/kontrola-skarbowa/735555,Przestepstwa-i-wykroczenia-skarbowe-grzywny-2016.html
... a pozostałe kwestie już chyba poruszone zostały w kolejnych (po Twoich zapytaniach) komentarzach.

B 293

buks65

Użytkownik
paidyield jednoznacznie wiązał datę przelewów (maks.z kwietnia 2012 r.) z potencjalnym przedawnieniem czyli traktował sprawę ujęciem narzuconym przez służby celne.
No a jak ma traktować?, jak UC z tamtego okresu - do kwietnia 2012 r. - innych dowodów nie ma i nie będzie miał. Operatorzy internetowi są zobowiązani do niszczenia &quot;wrażliwych danych&quot; po roku czasu. A tylko takie dane mogłyby pomóc UC, czyli np. daty logowań i zawierania zakładów. Chociaż były też wyroki, tych, którzy się przyznali, a sąd ich uniewinniał argumentując, że zakłady są zawierane na zagranicznych serwerach, po za granicami Polski.

jedrula 38,5K

jedrula

Użytkownik
Napisał paidyield -&gt;
Jeśli przykładowo mają przelewy do kwietnia 2012 roku to czy w kwietniu przyszłego roku kiedy minie pięć lat sprawy będę przedawnione?
wg mnie w kwietniu nie minie,tylko z koncem roku 2017

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Yar000 a na jakiej podstawie w ogóle robią problemy ludziom za to, skoro te wszystkie niby nielegalne buki sa reklamowane przez polskie kanaly, strony, etc, przez polskie znane osobistości ?
[...]
wwa,
to jest sprawa bardziej skomplikowana. I związana ściśle z rezydencją czy jurysdykcja prawną, której podlega osoba reklamująca bukmacherów.
Również jest ważne, czy istnieje czy nieistnieje jakiś podmiot, który zawiaduje tymi działaniami reklamowymi a jakie (jeśli istnieje) zleciła mu ta &quot;osobistość&quot; i w jakim zakresie odpowiada za wykorzystanie wizerunku &quot;osobistości&quot;.
Nie mniej ważne, do czyjej kasy konkretnie wpłacane są pieniążki za reklamę. Do kasy &quot;osobistości&quot; czy do kasy spółki, która jest odrębnym bytem prawnym od &quot;osobistości&quot;?

Ewentualna kwestia etyczna, będzie w tym przypadku odrębną od tej czysto prawnej.

Edit: z punktu widzenia władz Polski nielegalne buki, nie są reklamowane świadomie przez polskie kanały i strony. W tym pierwszym przypadku możliwe, jako działanie niecelowe (dużo by pisać ...). W przypadku stron internetowych traktujesz być może rekalmę typu Adwords jako tą, której zleceniodawcą jest właściciel strony, w obrębie której zobaczyleś taką reklamę. Tak nie jest.

B 293

buks65

Użytkownik
wg mnie w kwietniu nie minie,tylko z koncem roku 2017
To nie ma nic wspólnego z uszczupleniem podatku, więc tu się liczy moment popełnienia czynu. Według UC data przelewu, więc przedawni się w kwietniu, a nie na koniec roku podatkowego

G 294

gostek365

Użytkownik
Dziękuje użytkownikom art 300 i lemko za posty . Dodać mogę tylko tyle do Pana Karaś . STS nigdy nie wyjdzie na rynek międzynarodowy gdzie można zarobić prawdziwe pieniądze z prostego powodu , za słaba oferta i za słabe kursy gdyby chcieli poszerzyć ofertę i dać konkurencyjne kursy na rynku międzynarodowym byli by zagrożeni stratami które by ponosili na rzecz graczy zawodowych więc po co ryzykować lepiej grzać sobie spokojnie cieplutki fotelik w pl.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
No a jak ma traktować?,[...]
To nie jest zarzut w kierunku paidyield,
ale ja nie mam ani celu ani chęci, ani obowiązku patrzenia na świat oczami celnika.
Mam nadzieję, że żadna z osób wezwanych się już nie przyzna.

W 0

wwa

Użytkownik
Yar000 czyli nie ma w tym nic dziwnego, że taki Boniek, Gmoch, czy Borek zachęcają Polaków do gry w takich bukach, a ściga się graczy, jednoczesnie nie scigajac wyzej wymienionych osobistosci ?
To może najpierw zakazać reklamy, żeby ludzie w ogóle WIEDZIELI co jest nielegalne a potem za to scigac...

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Yar000 czyli nie ma w tym nic dziwnego, że taki Boniek, Gmoch, czy Borek zachęcają Polaków do gry w takich bukach, a ściga się graczy, jednoczesnie nie scigajac wyzej wymienionych osobistosci ?
[...]
Zawsze możesz o ten argument oprzeć swoją obronę ;) jeśli się przyznasz. Mam nadzieję, że się nie przyznasz.
Wyżej wymienionych polskie prawo nie dojedzie. Z różnych powodów, o których wspomniałem wcześniej.
[...] To może najpierw zakazać reklamy, żeby ludzie w ogóle WIEDZIELI co jest nielegalne a potem za to scigac...
Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Tyle mówi prawo.
Jestem przeciwnikiem tego typu zakazów. Jako wolnościowiec, w ogóle życzę sobie aby tzw.państwo przestało sie mną interesować. Żyję na swoją odpowiedzialność. I płacę podatki. To ja utrzymuję to państwo (nie piszę o Kraju, Polsce ale o systemie, który Polskę oplata).

W 0

wwa

Użytkownik
Yar000 pomijając już to o czym mówiłem to skoro firma jest przykładowo brytyjska i działa legalnie w UE to w ogole czemu my niby nie mozemy korzystac z jej uslug ?
Nie jest to jakas paranoja ?

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Tak się przyglądam tej dyskusji tu i ciągle STS, STS, STS... Jakieś szatany to są? ???? Jak widać na tej liście (źródło: http://hazardzik.net/) jest nieco więcej polskich bukmacherów niż tylko STS.
STS - polski bukmacher naziemny z ofertą internetową
E-Fortuna - polski bukmacher naziemny z ofertą internetową
Toto-mix - polski bukmacher spólki Totolotek S.A.
Millenium - polski bukmacher naziemny z ofertą internetową
Tipsport - należący do Czechów bukmacher bez oferty internetowej.
Bazujesz na nieaktualnych informacjach, gdyż Tipsport Polska już 5 lat temu został przejęty przez Fortunę:
https://www.efortuna.pl/pl/wiadomosci/tipsport_w_fortuna_entertainment_group.html
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/fortuna-przejmiemy-polska-siec-tipsport
a na polskim rynku działają jeszcze firmy forBET ( tylko w necie) oraz LVbet
zaś poprawna nazwa wymienionej firmy to MILENIUM

W 0

wwa

Użytkownik
O ile pamiętam póki co problemy miały tylko osoby, które były powiązane z BAH albo z PEKAO ( albo i z tym i z tym ).
Słyszał ktoś o problemach osób powiązanych z innymi bukami / bankami ?

K 102

kristo45

Użytkownik
Nie. Chodzi mi o opinie szczegółowe Malty i Komisji do powiadomienia z 2014.
W ostatniej notyfikacji nie ma (póki co) info o opinii szczegółowej Komisji.
Ok. to wracając do tematu ustawy (bo widzę że się znowu zrobił kącik porad prawnych itp.):
Pewnie Cię zainteresuje art300 oraz innych treść opinii szczegółowej Malty z powiadomienia w 2014r. Krótki cytat:
&quot;Ponadto powoływaniu względów uzasadniających musi towarzyszyć analiza właściwości i proporcjonalności środka ograniczającego. (C-42/02, Lindman pkt 25; C-8/02, Leichtle pkt 45).
W związku z tym
Malta twierdzi, że wobec braku dowodów co do proporcjonalności i stosowności takich ograniczeń służących osiągnięciu nadrzędnych względów interesu ogólnego, przedmiotowe przepisy projektu ustawy nie są zgodne z prawem UE.&quot;
http://e-play.pl/szczegolowa-opinia-malty-w-sprawie-ustawy-hazardowej/
Wg. prawników nadal w ustawie nie ma &quot;dowodów co do proporcjonalności i stosowności ograniczeń....&quot;

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Tu się zgadzam. Powinien być taki zapis - ileś procent na na przykład związki sportowe lub rozgrywki ligowe, stricte z zakładów bukmacherskich.
Te 12% podatku obrotowego stanowią wpływy do budżetu Skarbu Państwa, zaś firmy bukmacherskie płacą przecież oddzielnie na rzecz wszystkich związków sportowych opłaty, z tytułu wykorzystywania w swoich ofertach spotkań z meczów w ramach rozgrywek zarządzanych przez te związki sportowe.
Stąd te występujące w ofertach firm braki zakładów na niektóre imprezy - a dzieje to się wtedy, gdy buk nie chce płacić lub nie może dojść do porozumienia odnośnie wysokości kwoty opłaty za taką zgodę.

L 124

lemko

Użytkownik
Ale po pierwsze stawka podatku jest zdecydowanie zbyt wysoka i życzyłbym sobie, żeby została obniżona. Musi nastąpić jakaś racjonalizacja. Wtedy nie będzie to ograniczeniem dla zagranicznych firm aby wejść na polski rynek. I suma summarum budżet skorzysta bardziej, bo będzie więcej płatników podatku.
Racjonalizacją jest zmiana podstawy opodatkowania na podatek GGR – podatek od przychodów brutto z gier, co widać wyraźnie w artykule, do którego wcześniej Tobie wkleiłem link. http://e-playbet.com/polska-z-najwyzszym-podatkiem-dla-firm-bukmacherskich-w-ue/
Przerzucanie podatku na graczy? Dziś zagraniczne firmy tego nie robią bo nie podlegają pod żadne prawo
Totalna bzdura. Zagraniczne firmy podlegają pod prawo maltańskie, gibraltarskie (jest jeszcze parę innych jurysdykcji/krajów, które są wybierane)
Z punktu widzenia gracza to rzeczywiście może być niesprawiedliwe i wkurza nas wszystkich, ale musisz zauważyć, że w każdej legalnej branży płacisz podatek VAT. Ty płacisz, nie sklep. To normalna praktyka np. we wszystkich punktach usługowych (w taksówce itp.). Takie są fakty, choć graczy to irytuje.
Z punktu logicznego w prawie dwóch trzecich krajów UE obowiązuje podatek GGR i drastycznie obniża szarą strefę zakładów bukmacherskich.
@edi8
Ja pisałem wcześniej tylko o tym, że podatek jest bardzo wysoki i nie ma konkretów, na co on idzie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom