>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
wojtas84 90

wojtas84

Użytkownik
Nie ma żadnej sprzeczności, UC gdyby miał przeprowadzić kilkanaście tysięcy postępowań poniósłby w związku z tym duże koszty - nawet przy założeniu że gracze zwrócą korzyści majątkowe i płacić grzywny - kwestia zakończenia postępowania wyrokiem na korzyść to inna sprawa.
No i znowu to samo, jeśli zapada wyrok uniewinniający to na jakiej podstawie masz zwracać wygrane...

endremix 38

endremix

Użytkownik
panowie w przypadku blokowania stron do buków nasze pieniądze mogą niestety przepaść , może na jakiś czas wycofać pieniądze z bukmacherów ???? bo szkoda by było stracić cały kapitał . Brawo dla tych panów przynajmniej oni myślą racjonalnie mam nadzieje ze w koncu zrobią z tym porządek .

agarak 27

agarak

Użytkownik
W komentarzu do art. 107 u.k.s. G. Labudy czytamy:

Uczestniczenie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym to tyle, co branie udziału w takiej grze czy zakładzie. Dla piszącego te słowa nie jest jasna płaszczyzna bezprawności tego czynu zabronionego. Trudno w przepisach ustawy o grach hazardowych odnaleźć normę zakazującą uczestnictwa na terytorium RP w zagranicznej grze czy zakładzie. Być może bezprawność tego typu zachowań czerpie swój byt z faktu ich karalności. Nie jest wykluczone, że rekonstrukcja elementu bezprawności jest - w ograniczonym zakresie, rzecz jasna - możliwa dopiero z obowiązującego od dnia 14 lipca 2011 r. przepisu art. 29a ust. 2 ustawy o grach hazardowych, zakazującego uczestniczenia w grach hazardowych przez internet. Uczestniczenie na terytorium RP w grach hazardowych urządzanych przez internet z zagranicy dotąd nie było przedmiotem jakiejkolwiek reglamentacji w polskim porządku prawnym. Dopiero od kilku miesięcy stało się zachowaniem zakazanym (to samo dotyczy gier hazardowych urządzanych przez internet w Polsce). Warto wszakże wskazać, że istnieje znaczne prawdopodobieństwo, że zakazy z art. 29a ustawy o grach hazardowych naruszają traktatową zasadę swobodnego przepływu towarów i usług w państwach członkowskich Unii Europejskiej, czego zresztą świadome jest Ministerstwo Finansów - urząd posiadający decydujący wpływ na kształt prawodawstwa hazardowego (por. tzw. Zielona Księga w sprawie gier hazardowych oferowanych w internecie w obrębie rynku wewnętrznego, dostępna na witrynie internetowej Ministerstwa Finansów). W obszarze rynku hazardowego niedopuszczalne jest co do zasady ograniczanie świadczenia usług hazardowych w którymś kraju członkowskim, stanowi to bowiem naruszenie art. 56 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. W kontekście komentowanego typu czynu zabronionego warto zauważyć, że przyjmując zakaz uczestnictwa w grach hazardowych urządzanych przez internet za relewantny dla art. 107 § 2 k.k.s., należy niechybnie dojść do wniosku, iż obejmuje on wyłącznie uczestnictwo w takich zagranicznych grach losowych i takich zagranicznych zakładach wzajemnych, które są urządzane za granicą nielegalnie. Oznacza to, że typ z art. 107 § 2 k.k.s. nie obejmuje uczestnictwa w legalnych na obszarze Unii Europejskiej internetowych grach losowych i zakładach wzajemnych (bo dozwala to Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej), jak również uczestnictwa w grach na automatach (w tym o niskich wygranych) - czy to internetowych, czy to innych.

Łabuda Grzegorz (w: ) Kardas P., Razowski T., Kodeks karny skarbowy. Komentarz, WKP, 2012
Sam autor tej części komentarza to doktor nauk prawnych, adwokat, specjalista, autor i współautor około 40 publikacji z zakresu prawa karnego, skarbowego oraz hazardowego, w tym komentarzy do kodeksu karnego i kodeksu karnego skarbowego, członek Komisji Legislacyjnej przy Naczelnej Radzie Adwokackiej.

O 0

opolanin

Użytkownik
Pewny jesteś? Masz jakieś dowody na to, że tak nie jest/będzie. Akurat dysponuję dwoma opiniami, które kosztowałay mnie 700zł z kancelarii prawnych, które zajmują się prawem hazdardowym i urzerając się na co dzień z SC. Robiłem je w grudniu 2013. Z jakiego powodu wiadomo. Na pewno nie dla tego że wygrałem 5 czy 10 tyś.
w takim razie dla wszystkich potrzebujących PROSIŁBYM abyś podał kancelarie prawcicze z których usług korzystałeś , które znają ten temat by każdy kto będzie szukał pomocy mógł z niej szybko skorzystać
mam nadzieję iż szybko i przede wszytskim pozytywnie podejdziesz do mojej prośby bo to może wielu na tym forum uzytkownikom pomóc

B 8

bonusman

Użytkownik
Ten temat idzie w kierunku wiochy przez takich jak Ty. Zamiast wkręcać innym swoje wyimaginowane historyjki zorientuj się u źródła jak sprawa wygląda. Jasne, na forum możesz pisać co tylko zechcesz, co Ci wyobraźnia podpowiada ale po co ? Czy nie lepiej żeby forum było źródłem jakichś konkretnych informacji? Jak chcesz poplotkować to idź na Pudelek.
Ja chcę pomoc ale Wy nie chcecie słuchać. Cały czas utwierdzacie się w przekonaniu, ze nie mogą ukarać, nic Wam nie zrobią, że skoro unia mówi inaczej to nasza ustawa jest be, itp. Może tak trochę z drugiej strony. Nawet to wystąpienie przedwyborcze trzeba brać z przymrużeniem oka. Wybrory parlamentarne za rok a póki co rządzi PO i ustawa jest i będzie za pewne do końca w obecnym kształcie. Oby ponownie wyborów nie wygrali. Pewnie sami to czują to się jeszcze trzeba nachapać. Koszt postępowań przekorczy ewnetulany zysk - to postawią przed sąd tylko tych co najwięcej wygrali. Koszty i tak pokrywa strona przegrana. Co z tego, że odwołacie się od wyroku do trybunału jak kasa zostanie już wyegzekwowana (gotówka, komornik). Wiecie jak wogóle wygląda procedura w takiej sprawie. Czytając cały ten wątek, widzę że nie. Unia wobec graczy nie reguluje prawa tylko wobec buków. Politykę hazardową w stosunku do graczy zostawia krajom. Stąd buki mówią, że działają legalnie bo tak jest. Zgodność naszej ustawy z prawem unii jest wątpliwa ale nie pod względem niej samej tylko innych ustaw.
Jeśli to wszystko prawda SC ma dane z banków. Nie ma też czegoś takiego jak kwota w miesiącu. Banki powiadamiają knf/gif/sc/us ze względu na obrót, nazwę zleceniodawcy i tytuł przelwu. Kwtota jest istotna tylko wtedy gdy ktoś ma miesięczny obrót na koncie rzedu 5 000 a nagle dużo większy, tzw. pik. Do tego dochodzi czy na konto wpływają tylko wpływy z buka czy też wybagrodzenie, świadczenie, (regularnie) itp. Jeśli tak to lepiej. Samo podejrzenie pracownika banku wystarczy do podkablowania Was. Pracownicy mają taki obowiązek po szeregiem sankcji. Najwięszymi pod..rdalaczmi jest szymon majewski, żubr i kevin spacey. Być może wielokrotnie byliśmy już u prokuratora bez naszej wiedzy ale nie decydował on się wszcząść śledztwa. Ma na to 3 dni. Prawo hazardowe nie jest/ nie było do tej pory egzekwowane bo bali się, że będa musili oddawać co zabrali jak ludzie pójdą do trybunały. Być może teraz znaleźli na to sposób.
Ja nie mówię, że oni nas nie straszą ale co jeśli nie. Wmawianie sobie nawzajem że jesteśmy bezpieczni i szukanie miliona powodów ze tak jest nie jest dobrą drogą.
Do tego co mi napisał na priv. Nie mogę nic wysłać na priv dopóki nie napiszę 10 postów.
Ja sam jeszcze rok temu nie wiedziałem, że to w ogóle nie legalne. Nigdy też nie wygrałem dużej kasy więc przelewy z buka mieszały mi się na koncie z innymi (legalnymi) wpływami. Pod koniec 2013 wygrałem grubą kasę i wypłaciłem na konto. Po tym zainteresowałem się tematem bo coś mnie tknęło, że to niemożliwe żeby rząd przepuścił sobie coś takiego. No i na dzień dzisiejszy jestem świadomy.
Ja się nie narzucam. Mowię Wam jak jest. Mam 35 lat i trochę w różnch sprawach się nawłuczyłem pod sądach i prokuraturach. Niechceie widzieć drugiej strony, mojego znadanie Wolcie mnie obrażać - ok. Tylko któregoś dnia w skrzynce znajdziecie list - pewność siebie zniknie a zanjomość tematu żadna jak widać. Osobiście mam nadzieję, że tak się nikomu nie przytrafi.

sylwek2012 1,1K

sylwek2012

Użytkownik
Ja się nie narzucam. Mowię Wam jak jest. Mam 35 lat i trochę w różnch sprawach się nawłuczyłem pod sądach i prokuraturach.
Wymyśliłeś sobie własną teorię i próbujesz ją sprzedać innym. Wydaje się że na forum są osoby które to kupią.
Jak dla nie twoja wiarygodność jest zerowa, pozatym jak włuczyłes się po sądach i prokuraturach to co można o tobie sądzić? W czynie społecznym się włuczyłes ?
Ja chcę pomoc ale Wy nie chcecie słuchać.
W czym Ty chcesz pomóc ? Nie mówisz o żadnych konkretach ale wkręcasz innym że mają się bać bo nie znają dnia ani godziny...
Naprawdę urzekła mnie twoja historia...
Ja nie mówię, że oni nas nie straszą ale co jeśli nie. Wmawianie sobie nawzajem że jesteśmy bezpieczni i szukanie miliona powodów ze tak jest nie jest dobrą drogą.
To co twoim zdaniem jest dobrą drogą?. Od 2009 roku w każdym z wątków jest praktycznie to samo. Myslę że conajmniej kilkanascie ( o ile nie kilkadziesiąt) podobnych wątków jest na forum i co z tego wynika ? Czy może ktoś powiedzieć co się zmieniło ? Może ktoś coś zauważył ? Fakt, nie którzy bukmacherzy w ciągu tych 5 lat zakazali rejstracji z Polski ale tak pozatym ?

Otrzymane punkty reputacji: +5
levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
@bonusman

Nie masz pojęcia o czym piszesz odnośnie pracy banków.Tyle Ci powiem.

Niech administracja najlepiej zamknie ten wątek,bo jednopostowcy tu sieją zamęt(pozdrawiam pracowników STS i Fortuny) i ktoś ze starszych użytkowników może zejść na zawał.

C 445

cristovao

Użytkownik
W Sejmie odbyła się konferencja prasowa posłów Artura Górczyńskiego oraz Artura Dębskiego. Tematem były ostatnie działania Ministerstwa Finansów oraz sytuacja pokera.
Posłowie złożą do MF listę 20 pytań- m.in. dotyczących tego, w jaki sposób służba celna uzyskała dostęp nt. informacji bankowych osób, które podejrzewa się o grą u bukmacherów online. Zdaniem dwóch prawników, z którymi rozmawiał poseł Górczyński, na 90 procent doszło tu do złamania m.in. tajemnicy bankowej, prawa do prywatności i prawa telekomunikacyjnego.
,,Te postępowania, które będą prowadzone, będą nas kosztowały grube miliony, czy nawet miliardy. To jest jednak- teoretycznie zakładając- 24 tysiące postępowań. Wiecie Państwo, jakie są koszty jednego postępowania. I teraz trzeba sobie jasno powiedzieć- czy warto udawać, szaleć i łapać wszystkich graczy, ale płotki, które wygrały po 1,500 złotych [średnia kwota wygrana przez osoby korzystające z zagranicznych zakładów bukmacherskich- WP] czy to w zakładach bukmacherskich, czy to przy stole pokerowym, czy może nie lepiej zmienić ustawę hazardową, pochylić się nad tym bublem ustawowym, który pięć lat temu został jako ustawa ,,piarowska” przepchnięty kolanem w ciągu dwóch miesięcy, aby można było spokojnie generować zyski do budżetu państwa. Jeśli chodzi o połączenie tych dwóch kwestii- pokera i zakładów bukmacherskich, to polskie państwo traci rocznie ponad 5,5 miliarda złotych, jeśli chodzi o wpływy do budżetu. To jest ponad 1/10 planowanego na przyszły rok deficytu budżetowego”- mówił poseł Górczyński. Przypomniał również, że polska ustawa hazardowa z 2009 roku nie była notyfikowana w Komisji Europejskiej, co jest obowiązkowe.
Poseł Dębski przypomniał, że legalizacja pokera w Polsce oznaczałby ,,rocznie 500-600 milionów złotych wpływów do budżetu”. ,,Ludzie grali w pokera, grają oraz będą grać. Podobnie, jak zakładają się u bukmacherów i będą się zakładać. Państwo polskie traci na tym 5,5 miliarda złotych rocznie, co już powiedział poseł Górczyński. Przestańmy tolerować fikcję. Ja apeluję do naszego rządu- w tak dramatycznej czasami sytuacji budżetowej, gdzie trzeba tworzyć, proponować duży deficyt budżetowy, gdzie brakuje pieniędzy w praktycznie każdej dziedzinie, wszyscy wyciągają ręce po pomoc społeczną, czy też służba zdrowia jest niedofinansowana, czy nasza armia chciałaby skorzystać z tych środków- nie mówimy o kwocie miliona, dwóch lub dziesięciu. Mówimy o kwocie 5,5 miliarda złotych, które nie wpływają do naszego budżetu, a ludzie i tak grają i zakładają się. Jeżeli nie mogą tego robić legalnie, to będą to robić nielegalnie”- powiedział.
Później pojawiły się pytania od dziennikarzy. Artur Górczyński przypomniał, że istnieje Parlamentarny Zespół ds. Efektywnej Regulacji Gry w Pokera oraz, że złożono projekt zmian pokerowych do ustawy hazardowej. Przechodzi on obecnie proces notyfikacji w Komisji Europejskiej. ,,Mam nadzieję, że w pierwszym kwartale przyszłego roku rząd pochyli się nad nią i będziemy mogli nad nią popracować”- dodał. Wyjaśnił także, na przykładzie Włoch, gdzie poker online jest źle uregulowany, jak nie powinny wyglądać przepisy pokerowe. Jeśli chodzi o pokera live, to poseł podał przykład Czech i miejscowości Rozvadov- liczy zaledwie 800 mieszkańców, ale znajduje się tam największy pokerroom w Europie, który gości duże turnieje
http://www.wolnypoker.org/aktualnosci/pos%B3owie-gorczynski-i-debski-w-sejmie-o-pokerze

endremix 38

endremix

Użytkownik
@bonusman

Nie masz pojęcia o czym piszesz odnośnie pracy banków.Tyle Ci powiem.

Niech administracja najlepiej zamknie ten wątek,bo jednopostowcy tu sieją zamęt(pozdrawiam pracowników STS i Fortuny) i ktoś ze starszych użytkowników może zejść na zawał.
no i levy42 pozamiatał :grin:i ktoś ze starszych użytkowników może zejść na zawał:razz:

M 0

mistrzunio358

Użytkownik
Dajcie już spokój koledze @Bonusmanowi. Przedstawił Wam swój punkt widzenia, a Wy po nim jedziecie. Ja też już raz się przekonałem na tym forum, że zadając proste pytanie (odnośnie limitów) zamiast usłyszeć odpowiedzi to usłyszałem wszystko - oprócz niej. Każdy jest mądry a musimy wziąć pod uwagę, że możemy dostać wezwanie jak chociażby Obywatel88. I nawet biorąc pod uwagę, że mamy duże szanse wygrać w sądzie to wiąże się to z dużym stresem i kosztami (adwokat). Miejmy nadzieję, że wskutek nagłośnienia tematu zmienią wreszcie tą ustawę hazardową :grin:

bmw14.5 612

bmw14.5

Użytkownik
Trzeba grać u tych bukmacherów, którzy mają zakłady finansowe. Np. Bet365.
Cały ten forex to nic innego jak zakłady, ale nie o mecze, tylko kursy walut i takie tam inne duperele jak pogoda na ten przykład. Tyle tylko, że cale te banksterskie lobby potrafiło sobie kupić naszych polityków i forex to nie jest hazard.
Jest to zapisane w... Ustawie o grach hazardowych
Tak, tak, to nie pomyłka
Więc jak bukmacher ma zakłady finansowe, to zawsze można mówić, że właśnie w to gracie.

C 445

cristovao

Użytkownik
Tylko, że nadal uczestniczysz u podmiotu który nie posiada polskiej licencji. Gdyby iść głębiej podejrzewam, że odpowiednie służby zwróciłyby się do bet365 o podanie historii gracza, w co grał i czy faktycznie to był forex i ciekawe czy bet podałby te dane bez zawahania a jakby odmówił co wtedy?

barnaba 44

barnaba

Użytkownik
Tyle tylko, że cale te banksterskie lobby potrafiło sobie kupić naszych polityków i forex to nie jest hazard.
Jest to zapisane w... Ustawie o grach hazardowych
.
To ciekawy temat. W bah jest kategoria &quot;wydarzenia społeczne&quot;. Można aktualnie obstawić imię &quot;Jak będzie miało na imię drugie dziecko William i Kate?&quot;. No jaki sąd uzna to za zakład sportowy ? Wpłaciłem, zagrałem w kategorii &quot;wydarzenie społeczne&quot;, bo nie ma zakazu w ustawie hazardowej a polski bukmacher nie oferował takiej opcji.. Wygrałem, ale nie przekroczyłem kwoty wolnej od podatku, więc nie zgłaszałem. W kasynie nie grałem, zakładu SPORTOWEGO nie postawiłem. Jeśli Urząd Celny uważa inaczej - proszę o dowód...

C 445

cristovao

Użytkownik
http://blog.xtb.pl/forex-hazard-inwestowanie/
Inwestowanie? Zły tytuł dałem, sorry. Oczywiście chodziło mi o spekulację. Przecież nikt nie powie, że „inwestuje” na Forexie. Tu się spekuluje! Czyli mówiąc kolokwialnie, chcemy szybko zarobić na zmianach kursów. Tak tak, właśnie to jest spekulacją. Inwestowanie to na dłuższy termin.
Odpowiedzmy więc na pytanie czy forex to hazard? Nie, forex nie jest hazardem ponieważ aby osiągać zyski i być efektywnym spekulantem na rynkach finansowych trzeba odpowiednich przygotowań.
http://akademiaforex.com/czy-forex-to-hazard/

K 66

kanarek

Użytkownik
Jeśliby było tak jak mówicie, to traderzy sportowi na betfar mogliby spać spokojnie, bo też zarabiają na fluktuacji kursów. Handlując kursami i zamykając pozycje przed rozpoczęciem meczu gracze nie wyczerpują przecież definicji zawarcia zakładu bukmacherskiego. Wynik końcowy zdarzenia sportowego jest dla nich nieistotny. Dodatkowo nie mogą oni grać u legalnych podmiotów, bo żaden nie oferuje giełd sportowych. Problem w tym, że ustawodawca wrzucił wszystkich do jednego wora, bo nie miał pojęcia, że jest coś takiego jak np. trading sportowy.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom