>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
D 3,2K

dawczan

Użytkownik
Nic nowego edi. Panstwo polskie traci miliardy ale podatku nie obnizy poniewaz na tym straci ???? kto za ten brak logiki odpowiada powinien zniknac z polityki ;)

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,16051739,Jak_zwalczyc_szara_strefe_w_bukmacherce__Sa_scenariusze.html?order=najnowsze

Dziś z podatku firmy legalnie działające w naszym kraju płacą 12 proc. podatku obrotowego, który należy do najwyższych w Europie. W latach 2014-20 budżet dostanie z tego 218 mln zł. Wpływy klubów i organizacji sportowych od sponsorów z branży bukmacherskiej sięgną w tym czasie 54-75 mln zł. A szara strefa w 2020 r. nadal sięgać będzie niemal 90 proc. To szacunki. Oparte na założeniu, że rząd i parlament nic w tej sprawie nie zrobią. W czasie środowej konferencji bukmacherskiej zorganizowanej w Krajowej Izbie Gospodarczej Roland Berger pokazał trzy scenariusze działań, które mogłyby zmienić sytuację w branży.

Scenariusz 1.

Wprowadzone zostanie blokowanie witryn należących do nielegalnych na naszym rynku organizatorów zakładów w internecie. Tego typu działania zastosowali m.in. Włosi i Francuzi. Po analizie rezultatów uzyskanych tam dzięki blokowaniu Roland Berger oszacował, że u nas w latach 2014-20 zwiększyłoby to skumulowane dochody budżetu państwa z podatku do 527-738 mln zł. Udział szarej strefy w branży bukmacherskiej w 2012 r. spadłby do 65-74 proc. Polski sport zostałby w tym czasie wsparty kwotą 100-194 mln zł.

Scenariusz 2.

Tu 12-proc. stawka podatku obrotowego zostałaby obniżona do 5 proc. Dla budżetu oznaczałoby to wpływy z podatku rzędu 281-452 mln zł, a dla polskiego sportu wsparcie kwotą 281-452 mln zł. Szara strefa skurczyłaby się do poziomu 32-36 proc.

Scenariusz 3.

Podatek obrotowy zostałby zastąpiony podatkiem od przychodów z gier brutto. Stawka podatku to 20 proc. Wpływy budżetu w latach 2014-20 rosną do poziomu 492-997 mln zł. Sport dostałby od legalnych operatorów zakładów wzajemnych w internecie wsparcie w wysokości od 264 do 758 mln zł, a szara strefa w branży mieściłaby się między 13 a 38 proc.

&quot;W Unii Europejskiej wiele państw za pomocą blokowania witryn i urealnienia stawek podatkowych uporało się ze zjawiskiem nielegalnego i niekontrolowanego hazardu w internecie. Choćby Dania i Włochy, gdzie dzięki temu szarą strefę udało się ograniczyć do nieco ponad 20 proc.&quot; - czytamy w raporcie Roland Berger. &quot;We Włoszech jeszcze w 2006 r. cały rynek należał do nielegalnych operatorów i nie generował żadnych wpływów do państwowej kasy. Natomiast w 2011 r. podatki z tytułu gier losowych online sięgnęły już ok. 200 mln euro&quot; - dodają autorzy raportu.

Blokowanie nielegalnych witryn stosują według nich także: Belgia, Bułgaria, Cypr, Estonia, Francja, Grecja, Hiszpania, Łotwa, Niemcy, Portugalia i Węgry.

- Choć polski rynek jest bardzo interesujący z naszego punktu widzenia, to przy stosowanych tu obecnie rozwiązaniach nie zamierzamy na niego wchodzić - stwierdził w czasie konferencji Michał Kopeć, przedstawiciel Ladbrokes eGaming Limited. Jego zdaniem mogłoby się to zmienić po zastąpieniu 12-proc. podatku od obrotów 20-proc. podatkiem od przychodów z gier. - To najlepsze z proponowanych rozwiązań. Taki podatek obowiązuje w Danii i dobrze się tam sprawdza.

W Hiszpanii stawka takiego podatku to 25 proc. i to już jest za wysoko, część firm ma z tym kłopoty - mówił Michał Kopeć. Opowiadał też, że jego firma jest notowana na giełdzie w Londynie. I że należy do 250 największych notowanych tam przedsiębiorstw. Powiedział też, że Ladbrokes eGaming blokuje komputerowe adresy IP potencjalnych graczy z Polski. Jego zdaniem więc z Polski nie da się grać w ich zakładach. - Nie wiem, dlaczego inni bukmacherzy tego nie robią. My jesteśmy notowani na giełdzie, przestrzegamy prawa - stwierdził Kopeć.

- Blokowanie adresów IP i płatności graczy na konta zagranicznych operatorów, którzy organizują zakłady w internecie, to dwa najprostsze sposoby na ograniczenie szarej strefy przy istniejącym u nas stanie prawnym - przekonywał Konrad Łabudek, prawnik ze Stowarzyszenia Pracodawców i Pracowników Firm Bukmacherskich.

Ale w skuteczność blokowania adresów IP graczy powątpiewał Stefan Kamiński, prezes zarządu Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji. - Formalnie i technicznie jest to możliwe - mówił. - Po drugiej stronie też są jednak informatycy. W krótkim czasie potrafią przepuścić IP przez setki serwerów, aby ukryć jego prawdziwe pochodzenie i obejść blokady - przypominał.

S 0

szefer

Użytkownik
Hej, kontynuuję mój wątek z ubiegłej strony, dla potomnych. Stawiłem się dziś w UC, była już naszykowana grzywna. Złożyłem wyjaśnienia i przyjąłem grzywnę

R 1,1K

radziooh

Użytkownik
Czy więzienie nie grozi za bukmacherkę? Dostałem dziś list z Urzędu Kontroli Skarbowej, jestem tak zestresowany że boję sie otworzyć tego listu. Mam 27lat i od 5 lat legalnie pracowałem sporadycznie, rok temu w ogóle nie płaciłem podatków(nie pracowałem).

miki4g 68

miki4g

Użytkownik
Czy więzienie nie grozi za bukmacherkę? Dostałem dziś list z Urzędu Kontroli Skarbowej, jestem tak zestresowany że boję sie otworzyć tego listu. Mam 27lat i od 5 lat legalnie pracowałem sporadycznie, rok temu w ogóle nie płaciłem podatków(nie pracowałem). Karę grzywny bym przeżył ale strasznie się boję więzienia. Czy na 100% mi nie grozi więzienie?
Spokojnie. Otwórz ten list jak najszybciej i najlepiej go zeskanuj i wrzuć tutaj (tylko pamiętaj o zamazaniu swoich danych). Napisz jescze jakie kwoty były przelewane na twoje konto bankowe.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Cóż za zbieg okoliczności!
Kolega @Radziooh pisze że boi się więzienia - a uspakaja go go kolega @miki4g z Białołęki* ,
gdzie na ulicy Ciupagi 1 znajduje się Areszt Śledczy ????

* jeśli to ta Białołęka

B 482

bmoran

Użytkownik
Niech ktos ogarniety powie jak z tym w koncu jest? Jesli chodzi o wieksze kwoty z bukow majacych siedzibe w UE jak BC, expekt itp? Bo azjaci to inna sprawa, ale jak ma sie prawo do tych zarejestrowanych na Gibrartarze czy Malcie? Jak w razie wezwanie mozna sie tlumaczyc i czego spodziewac? Wczesniej plusgsm pisal, ze mu umorzyli, wiec moze daloby sie skonstruowac jakas sprawdzona linie obrony w razie ewentualnej kontroli, ktora pewnie kazdego czeka, bo z roku na rok rosnie liczba kontroli skarbowki.

R 1,1K

radziooh

Użytkownik
Spokojnie. Otwórz ten list jak najszybciej i najlepiej go zeskanuj i wrzuć tutaj (tylko pamiętaj o zamazaniu swoich danych). Napisz jescze jakie kwoty były przelewane na twoje konto bankowe.
nie mam skanera ale przytocze cytat &quot;Urzad kontroli skarbowej wzywa Pana do stawiennictwa w dniu ...&quot;

B 482

bmoran

Użytkownik
Problem z wyplatami jest taki, ze urzad moze sie doczepiac do kwoty wyplaty. Ja zawsze rozbijam to na przelewy mniejsze, ale np. po kilka dziennie. Ciezko im wytlumaczyc bedzie, ze np miesiecznie 20 tys wyplaty to nie jest zysk, bo zysku moze byc np. 2 tys. Jaka wersja jest najlepsza? Ze gralo sie bedac za granica, a w Polsce tylko sie wyplacalo kase? Ile lat wstecz moga kontrolowac?

R 1,1K

radziooh

Użytkownik
Problem z wyplatami jest taki, ze urzad moze sie doczepiac do kwoty wyplaty. Ja zawsze rozbijam to na przelewy mniejsze, ale np. po kilka dziennie. Ciezko im wytlumaczyc bedzie, ze np miesiecznie 20 tys wyplaty to nie jest zysk, bo zysku moze byc np. 2 tys. Jaka wersja jest najlepsza? Ze gralo sie bedac za granica, a w Polsce tylko sie wyplacalo kase? Ile lat wstecz moga kontrolowac?
Nie mają pojecia o ludziach którzy grają w zakładach (przynajmniej narazie) nawet jeśli by sie dowiedzieli to kłamać nie ma co bo potem sprawdzą i będzie kaszana. Powiem że od dziadków mam i tyle.

R 1,1K

radziooh

Użytkownik
@Radziooh ze Skrill przelewałeś na konto bankowe tak?
nie, doszedłem do wniosku ze oni nic nie wiedzą o tym że gram, może losowo wybierają osoby które nie pracują a maja już swój wiek. Albo mam pecha albo ktoś doniósł. NA 100% nie ma to nic wspólnego z bukmacherką i możecie być spokojni.

C 445

cristovao

Użytkownik
czy ktoś może potwierdzić tą grafikę? UK blokuje bwin lub betsson?, Niemcy blokują przelewy?

Kolejny kraj zdecydował się na walkę z hazardem online
Po Grecji, teraz Węgry zdecydowały się na rozszerzenie listy blokowanych adresów IP należących do nielicencjonowanych operatorów hazardowych. Węgry są jednym z trzynastu państw Unii Europejskiej, które w skuteczny sposób walczą z niebezpiecznym zjawiskiem niekontrolowanego dostępu do hazardu online - informuje Krajowa Izba Gospodarcza.

Węgierskie władze chcą zablokować szereg nielicencjonowanych witryn. Co ciekawe, strony te mają swoje polskojęzyczne odpowiedniki, które zagospodarowały aż 40% internetowego rynku zakładów wzajemnych nad Wisłą.
W Polsce trwają konsultacje społeczne na temat nowelizacji ustawy hazardowej. Jednak Ministerstwo Finansów nie zamieściło w projekcie rozwiązań, które stosują Węgry, Grecja, Francja, Dania, Włochy czy Niemcy. Warto podkreślić, że nielicencjonowani operatorzy zagospodarowali aż 91% rynku w Polsce. Obroty legalnie działających firm bukmacherskich w 2013 roku wyniosły niewiele ponad 200 mln złotych, a cały rynek internetowych zakładów wzajemnych jest wart ok. 5 mld złotych.

Ministerstwo Finansów powołuje się na brak społecznego poparcia dla powszechnie wykorzystywanych w Unii Europejskiej narzędzi walki z szarą strefą. Tymczasem Polacy w badaniach Millward Brown wyrazili duże poparcie dla wprowadzenia sprawdzonych w Europie metod. Należą do nich m.in. blokowanie adresów IP nielegalnych operatorów. Takie rozwiązanie zapewnia przede wszystkim bezpieczeństwo nieletnim, o co apeluje obecnie KE oraz pozytywnie przekłada się na przychody budżetu państwa, jak i ograniczanie olbrzymiej szarej strefy.
- Blokowanie witryn operatorów działających bez wymaganych zezwoleń, która ma miejsce niemal w całej Unii Europejskiej, to wbrew pozorom skuteczny sposób na zmotywowanie ich do rejestrowania swojej działalności i odprowadzania podatków. Dzięki temu ogranicza się szarą strefę i zwiększa ochronę nieletnich. Niekontrolowany dostęp do witryn należących do nielegalnych operatorów nie jest problemem tylko w Polsce. Dlatego w szeregu państw unijnych znowelizowano lub właśnie nowelizuje się regulacje prawne w tym zakresie. Transgraniczny charakter tego zjawiska nie ułatwia walki z nieuczciwymi podmiotami - mówi Konrad Łabudek, prawnik firmy Fortuna online zakłady bukmacherskie.
- W związku z tym aż 13 państw UE zdecydowało się na - jak wskazuje praktyka - jedyne skuteczne rozwiązanie, jakim jest blokowanie adresów IP witryn nielegalnych e-bukmacherów. Ponadto nie jest wykluczone, że problem zostanie rozwiązany przez Komisję Europejską, która w lipcu tego roku wydała szereg - na razie niewiążących - rekomendacji dotyczących hazardu w internecie. Jednak KE wróci do tematu najwcześniej po 18 miesiącach, kiedy to kraje członkowskie przekażą informacje o wynikach zmian powstałych po wydaniu unijnych zaleceń - mówi Konrad Łabudek..

Tymczasem w Unii Europejskiej jest wiele państw, które skutecznie - za pomocą blokowania witryn czy urealnieniu stawek podatkowych - uporały się już z niebezpiecznym zjawiskiem nielegalnego i niekontrolowanego hazardu w Internecie.

Przykładami są tutaj przede wszystkim Dania i Włochy, gdzie stosunek białej do szarej strefy wynosi odpowiednio 77,2% i 78,3% . We Włoszech jeszcze w 2006 roku cały rynek należał do nielegalnych operatorów i nie generował żadnych wpływów do państwowej kasy. Natomiast w roku 2011 podatki z tytułu gier losowych online wynosiły już ok. 200 mln EUR . Ich śladami poszły Węgry i Grecja, ale czy Polska również zdecyduje się na taki krok?
http://interaktywnie.com/biznes/newsy/biznes/kolejny-kraj-zdecydowal-sie-na-walke-z-hazardem-online-248945

B 482

bmoran

Użytkownik
Im chodzi tylko o kase, nie rozumiem stwierdzenia &quot;Takie rozwiązanie zapewnia przede wszystkim bezpieczeństwo nieletnim&quot; - co niby wyslanie dowodu z gory do STS.pl sprawi, ze zaden malolat nie wezmie dowodu ojca? Zreszta jakby o to chodzilo to pewnie wszystkie inne firmy zgodza sie tak robic. Tym kur... malo kasy i chce tylko podatki od wszystkiego!

Otrzymane punkty reputacji: +19
D 3,2K

dawczan

Użytkownik
Nie mogę czytać tych bzdur...to są takie absurdy to co piszą w tych artykułach, że zaczyna mi to przypominać wygrane mistrzostwa świata przez Koreę. Stek bzdur, farmazonów i jakiś urojonych badań.
Jednak Ministerstwo Finansów nie zamieściło w projekcie rozwiązań, które stosują Węgry, Grecja, Francja, Dania, Włochy czy Niemcy.
I to jest najważniejszy i prawdziwy cytat z tego artykułu. Ministerstwo Finansów nie zamieściło rozwiązań stosowanych przez wymienione Państwa i za pewne nie zastosuje. A o co chodzi ? A no albo o obniżenie horendalnie wysokiego podatku albo zmienienie go z obrotowego na dochodowy.

W 11

wojjtas

Użytkownik
Witam, mam pytanie odnoście artykułu i mapki, które wstawił powyżej kolega. W sierpniu udaję się na wakacje. Będę czas spędzał na Węgrzech i tutaj moje pytanie:
Czy na Węgrzech już obowiązują te przepisy i nie będę mógł obstawiać?

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
@wojjtas, przeczytaj: http://www.frixo.com/sbook/regions/hungary.asp

http://www.bbj.hu/business/hungarian-gambling-market-odds-and-evens_65224

i nastaw się na grę w kolekturach węgierskiego potentata w tej dziedzienie ( około 4.000 punktów przyjmowania zakładów: 300 własnych a reszta to autoryzowane i funkcjonujące przy okazji prowadzenia swojej własnej działalności jak kawiarnie, piwarnie, bary, sklepy, stacje paliw ) czyli firmy Szerencsejáték Zrt.

http://www.szerencsejatek.hu/tippmix
http://www.szerencsejatek.hu/goltoto
http://www.szerencsejatek.hu/toto

http://www.szerencsejatek.hu/
http://campona.hu/Uzlet/Lottery-Shop

.

Otrzymane punkty reputacji: +19
R 1,1K

radziooh

Użytkownik
Niech ktos ogarniety powie jak z tym w koncu jest? Jesli chodzi o wieksze kwoty z bukow majacych siedzibe w UE jak BC, expekt itp? Bo azjaci to inna sprawa, ale jak ma sie prawo do tych zarejestrowanych na Gibrartarze czy Malcie? Jak w razie wezwanie mozna sie tlumaczyc i czego spodziewac? Wczesniej plusgsm pisal, ze mu umorzyli, wiec moze daloby sie skonstruowac jakas sprawdzona linie obrony w razie ewentualnej kontroli, ktora pewnie kazdego czeka, bo z roku na rok rosnie liczba kontroli skarbowki.
Jest dobrze. Tak jak mówiłem nie mają pojecia o tym że ludzie grają.
Pytali tylko z czego żyję. Powiedziałem że jeszcze studiuję zaocznie i mieszkam z rodzicami, a pieniądze mam od rodziny. wystarczyło ???? ale mam sie na baczności i właśnie szukam pracy legalnej.

sylwek2012 1,1K

sylwek2012

Użytkownik
Jest dobrze. Tak jak mówiłem nie mają pojecia o tym że ludzie grają.
Pytali tylko z czego żyję. Powiedziałem że jeszcze studiuję zaocznie i mieszkam z rodzicami, a pieniądze mam od rodziny. wystarczyło ???? ale mam sie na baczności i właśnie szukam pracy legalnej.
Podejrzewam że ktoś Cię podp... Na twoim miejscu uważał bym na &quot;fałszywych&quot; znajomych:]

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom