może gdybyś wrzucił skan pisma (oczywiście z ukrytymi danymi które uważasz, że powinny być nie ujawniane) to wtedy byśmy poradzili cośCzy ktokolwiek z Was spotkał się z podobną sytuacja?
Oto pismo jakie dostalem. Mam nadzieje ze moderatorzy przymkna oko, z gory dzieki!Aby móc umieszczać linki lub grafiki w postach, musisz mieć napisane 10 lub więcej postów. Aktualnie napisałeś 1 postów.
tak,Czy ktokolwiek z Was spotkał się z podobną sytuacja?
Dopiero kilka dni temu otrzymałem najważniejszy list od Sądu Rejonowego w Opolu. Sąd zezwolił na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności i uznając mnie za winnego orzekł tytułem kary grzywny kwotę 3000 zł. Czyli sprawa jest już zakończona (nie musiałem nawet być obecny na posiedzeniu) ????
Przypomnę, że miałem dwie drogi wyjścia:
pierwsza - dobrowolne poddanie się odpowiedzialności i zapłata grzywny ustalonej przez Urząd Celny (brak wpisu w Krajowym Rejestrze Karnym);
druga - skierowanie sprawy do sądu i tam możliwe uniewinnienie (wadliwa prawnie ustawa hazardowa) lub skazanie (efekt - wpis do Krajowego Rejestru Karnego).
Wybrałem oczywiście pierwszą opcję.
To jest fragment z wpisu człowieka prowadzącego swój blog o bukmacherce - a nie opis problemu kolegi @emil1702emil1702, jaka suma wypłaciłeś do banku?
Art 110a §1
Kto, wbrew przepisom ustawy, zleca lub prowadzi reklamę lub promocję gier cylindrycznych, gier w karty, gier w kości, zakładów wzajemnych lub gier na automatach, umieszcza reklamę takich gier lub zakładów lub informuje o sponsorowaniu przez podmiot prowadzący działalność w zakresie takich gier lub zakładów, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
trafiłeś w sedno. Ja nawet płaciłbym 12%podatku od zysku by spać spokojnie. Nieudolne Państwo nie jest wstanie nawet takiej błahostki uregulować.No nie to nie jest fajne, bo teoretycznie łamie sie prawo grając u zagranicznych. Lepiej by było gdyby podatek był 6% i wszystko legalnie i zgodnie z prawem.
W państwach socjalistycznych, podstawowym sposobem zwiększenia wpływów do kasy tzw. państwa,trafiłeś w setno. Ja nawet płaciłbym 12%podatku od zysku by spać spokojnie. Nieudolne Państwo nie jest wstanie nawet takiej błahostki uregulować.
Chodzi o prowadzenie strony na temat bukmacherki, a nie wypłaty na konto.emil1702, jaka suma wypłaciłeś do banku?
Jeśli chodzi o podatek dochodowy to 12% to za mało. Po prostu by to nie przeszło. Wszędzie, gdzie działa podatek dochodowy od bukmacherki wynosi on ok. 20%. Tzn. żeby była jasność - za mały dla polityków ???? Bo mnie i każdemu tu też by odpowiadał, ale jest to niemozliwe do wprowadzenia. Jeśli dochodowy to tak jak pisałem ok. 20%. Natomiast obrotowy to jest ok. 5-6%. I piszę to na podstawie uregulowań w innych europejskich krajach gdzie to się sprawdza. Zarówno dochodowy jak i obrotowy. Ale już np 25% dochodowego w Hiszpanii nie do końca się sprawdziło. To już jest troszkę za dużo.Ja nawet płaciłbym 12%podatku od zysku
No nie wiem, nie pamiętam liczb, ale czytałem ostatnio o dużych mln € do kasy panstwa.25% dochodowego w Hiszpanii nie do końca się sprawdziło. To już jest troszkę za dużo
Z tego co czytałem w necie to od bukmacherki mają 25% dochodowego, ale jest to już dość duży podatek i szara strefa nadal istnieje. Ale np już 20% dochodowego jak w Danii jest ok i pozwolił zlikwidować szarą strefę. Jej likwidacja polega na tym, ze po prostu legalnie zakładają firmy swoje siedziby w danym kraju, a nie że znikają w ogóle.Dla ciekawostki,w Hiszpanii jest podatek od wygranych wynoszący od ~25% do ~50% w zależności od regionu zamieszkania, sytuacji rodzinnych i innych.
Nie no to taka zmiana nie ma kompletnie sensu. To byłby patologicznie wysoki podatek znowu. Odpada. Patrząc na inne kraje, które borykały się z podobnymi problemami jak Polska obecnie to 20% dochodowego to jest max, żeby i grającym i firmom się to opłacało.w okolicach 40% lub więcej
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/polska-uniknie-trybunalu-za-ustawe-hazardowa,2033991,4199Polska uniknie unijnego trybunału za ustawę hazardową. Jak dowiedziała się korespondentka RMF FM w Brukseli, Komisja Europejska, może zakończyć postępowanie przeciwko Polsce zanim sprawa zostanie skierowana do Trybunału Unii Europejskiej w Luksemburgu.
Komisja Europejska zarzucała Polsce, że ustawa hazardowa uchwalona w 2009 roku nie jest zgodna z unijnym traktatem. Gwarantuje on m.in. swobodę przepływu usług. Chodziło o polskie przepisy, zgodnie z którymi, warunkiem uzyskania licencji na gry hazardowe w Polsce jest "fizyczna" obecność danej firmy w kraju.
Na razie Polska odpowiedziała na pytania Komisji Europejskiej w tej sprawie a sama Bruksela chce uniknąć kolejnego etapu postępowania.
- Jesteśmy daleko od trybunału. Myślę, że sprawę zakończymy wcześniej - powiedział korespondentce RMF FM w Brukseli, jeden z unijnych urzędników.
A skąd to mamy wiedzieć ? Trzeba pracowac w odpowiednich słuzbach bądź oraganch, zeby wiedzieć jak to działa. Jest wszczynane postępowanie - odpowiedni organ zwraca się do buka w celu udostępnienia danych. Tak na chłopski rozum. A co dalej czy buk udostępnia czy nie to już ciężko powiedzieć. Tak naprawdę sa to rozmowy czysto teoretyczne, bo nie było takich przypadków jeszcze. Albo były, ale nikt nie wie o tym czy odpowiednie organy zwracały się do buków o dane graczy.Dobra, a teraz jaka jest realna szansa na wykrycie czy dany obywatel gra czy nie gra?
Jeśli jeszcze ktoś nie zna innych pytań/wątpliwości nowego kolegi @amator12345 , to polecam tę lekturę:Dobra, a teraz jaka jest realna szansa na wykrycie czy dany obywatel gra czy nie gra?
czy istnieje taka możliwośc że buk albo posrednik od platnosci zakapuje delikwenta? (takiego np. wygrywajacego - co nie jest korzystne dla buka).
Witam, jestem nowy i zastanawiam się nad przygodą z bukmacherką.
Mam kilka pytań, które są mi niezdbędne aby podjąć decyzję, czy warto w ogóle z tym zaczynać.
jeżeli zacząłbym grać, to tylko po to aby na tym cos zyskac, stąd moje pytania.
1. Czy w końcu legalne jest granie u buków internetowych czy nie i z czym się należy liczyć? czytałem gdzieś, że jest europejska dyrektywa która na to zezwala.
2. zakładając że ktoś wygrywa u internetowych - jak wypłaca pieniądze? - czy nie boi się taka osoba ryzyka? nawet jeżeli teraz nie zna nikt takiego przypadku aby komuś za to się coś stało - nikt nie wie co będzie w przyszłości - za kilka lat... może nowe metody i różne akcje obrócą się przeciwko graczom, którzy w przeszłości trochę wypłacili... billingi zostają na wiele lat w historii. czy nikt się tego nie obawia?
podam przykład - słyszałem że niedawno dopadli jakiegos goscia który popełnił cos 20 lat temu (jakies morderstwo zdaje się z tego co wyczytałem) - bo nowe metody dopiero teraz pozwoliły ustalić że to on był sprawcą i mogą go teraz ukarać
3. jak ktoś regularnie wygrywa u buka - to po jakim czasie go taki buk moze zbanowac i czy w ogole moze? czy ma możliwość podania odpowiednim sluzbom namiaru na gracza, aby go zniechecic? - pytam bo takiemu chyba nie na rękę że na rynku jest taki gracz który tylko wygrywa... ?
4. czy jest tu ktoś albo czy znacie kogoś kto z powodzeniem grał by tylko u stacjonarnych?
5. czy zdazaly sie jakies incydenty gry u stacjonarnych? w sensie ze kogos okradli przy odbiorze nagrody pod budką, etc?
6. czy jest taki buk u ktorego za wygraną po prostu mozna by zrobic z jego konta jakąś bezposrednią opłatę - czyli np. wygrywasz, kupujesz za wygraną wakacje, buk przelewa pieniadze na konto touroperatora i w tytule przelewu wpisuje numer faktury xD cos takiego chyba bylo by wygodne?