madman01
Użytkownik
Według prawa unii tak ale według Polskiego nie.nie zrozumiałeś...bwin czy inny buk ma pełne prawo u nas działać,co wiąże się z płaceniem podatków
Według prawa unii tak ale według Polskiego nie.nie zrozumiałeś...bwin czy inny buk ma pełne prawo u nas działać,co wiąże się z płaceniem podatków
Kolego, to ty nie pisz głupot, bo nie masz o sprawię zielonego pojęcia. ????Wytłumaczę ci to łopatologicznie jeszcze raz. Załóżmy, że UE orzeknie, że ustawa jest niezgodna z prawem wspólnotowym wówczas:
1. Grający uniknie odpowiedzialności karno-skarbowej z tytułu uczestnictwa w grze hazardowej.
ale równocześnie
2. Grający NIE uniknie odpowiedzialności podatkowej i karno-skarobwej iż nie zapłacił podatku od dochodów ze źródeł zagranicznych.
W obu tych sprawach mogą toczyć się oddzielne postępowania, niezależne od siebie. Skończyć się mogą wysoką grzywną a nawet więzieniem (3 lata).
Powołując się na kazus, że "prawo nie działa wstecz" nie za bardzo wiem co masz na myśli, bo ustawa hazardowa uznana za niezgodną, to tak jakby nigdy nie istniała. (w przeszłości też jej nie było). Z kolei obowiązek podatkowy jest od zawsze.
Wiesz może coś więcej na temat owego orzeczenia? Bo ja pamiętam, jak w styczniu opublikowano wypowiedź jasno przedstawiającą niezgodności w polskiej ustawie - od tamtego czasu powinno się już podjąć jakieś konkretne kroki, tymczasem przez te trzy miesiące nie słyszałem o żadnej nowej decyzji.1) jeśli ETS orzeknie, że ustawa jest niezgodna z prawem unijnym, to albo będzie zniesiona albo znowelizowana - pożyjemy, zobaczymy
Racja, sorry. Dotarłem tam już po napisaniu posta.Na poprzedniej stronie było info >>LINK<<
Nic więcej na ten temat mi nie wiadomo. Czekamy na ogłoszenie wyroku ETS.
Ale chyba będzie dobrze :grin:
W związku jaki werdykt Trybunału będzie dla nas w pełni satysfakcjonujący? Nie będzie ustawy zabraniającej grę, ale w kks będzie to figurowało jako coś zakazanego?1) jeśli ETS orzeknie, że ustawa jest niezgodna z prawem unijnym, to albo będzie zniesiona albo znowelizowana - pożyjemy, zobaczymy
2) nawet jeśli ustawa hazardowa zostanie zniesiona (czyli tak, jakby jej nigdy nie było), to nadal będzie obowiązywał KKS, a w myśl art. 107 zagraniczne gry losowe i zakłady wzajemne były, są i nadal będą nielegalne!
Zatem jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś. NIE unikniesz odpowiedzialności karno-skarbowej z tytułu uczestnictwa w grze hazardowej, a podatku od wygranej nie zapłacisz, bo od dochodów nielegalnych podatków nie ma :razz: ale jest kara:
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych
albo karze pozbawienia wolności do lat 3,
albo obu tym karom łącznie.
Temat był wałkowany rok temu na 4 stronie tego tematu,
a ciągle powtarzacie jakieś brednie wyssane z palca. Jak tak można? ????
Polski rząd nigdy nie rozważa żadnych następstw - albo dba o własną dupę, albo po prostu ratuje ją z kłopotów. No...albo dba o dupy z zagranicy i spełnia ich zachcianki :? "Kowalski" jest na trzecim planie. Po przeszło 4 latach tylko skończeni głupcy mają jeszcze jakieś złudzenia.PS. Ciekawe czy Polski rząd już rozważył wszystkie następstwa...
Nadal będziemy ---> art. 107 k.k.s.No zobaczymy, oby nie wyszło tak, że nadal będziemy postrzegani jako przestępcy...
Będzie ustawa zabraniająca grę = KKS.W związku jaki werdykt Trybunału będzie dla nas w pełni satysfakcjonujący? Nie będzie ustawy zabraniającej grę, ale w kks będzie to figurowało jako coś zakazanego?
Nie mam pojęcia Mam nadzieję, że to kwestia kilku tygodni.dzieki za odpowiedz sparrco. jak myslisz, kiedy mozna oczekiwac jakiejs decyzji ze strony ETS ws naszej ustawy?
Mógłbyś polecić jakieś?wypłacać kasiorę na konto bankowe poza UE w państwie, które nie ma podpisanej umowy z PL o wymianie informacji podatkowych. Co też osobiście czynię
Ale wg tego co piszesz, nie zmieni się absolutnie nic. Co prawda ten organ dający im realną władzę w egzekwowaniu swoich "racji" zniknie, ale nadal będziemy przestępcami.Nadal będziemy ---> art. 107 k.k.s.
Sprawdź listę krajów należących do OECD.Mógłbyś polecić jakieś?
Widzisz mądralo jak życie weryfikuje Twoje tezy?!Legalne będzie:
a) licencjonowane kasyna i buki naziemne
b) buki w necie z polską licencją na polskiej domenie (.PL) - na te nie ma szans
czyli będą tylko ziemniaki, a net bez zmian... na nielegalu, żeby spać spokojnie - przez pre-paid'a lub hot-spota