Djokovic - Youzhny 2 @ (1/10) // Youzhny (+2.5 sets) @ 3.00 (6/10) Ladbrokes
No i drugi ćwierćfinał dzisiejszego dnia. Wczoraj było ciekawie, dziś może być jeszcze ciekawiej. Po zwycięstwie Stasia nad Murray'em trochę spuściłem z tonu, bo zapewne pograłbym typy na Rosjanina mocniej i odważniej, ale żeby nie zarzucać sobie po meczu, że dałem się ponieść emocjom, zdecydowałem na bezpieczniejszą i zagraną nieco "delikatniej" opcję. Co do meczu, Djokovic w turnieju nie musiał na razie pokazać nic, toż atut bycia numerem jeden. 22 stracone gemy mówią same za siebie. Ktoś pisał, że Nole woli sesje nocne, czuje się wtedy lepiej... Guzik prawda, sam czając się na over w meczu z Granollersem, zakładałem taki scenariusz, rzeczywistość rozwiała wszelkie wątpliwości, bo Djoko z najtrudniejszym rywalem w turnieju, zagrał najlepszy mecz, niepozostawiająca suchej nitki na walecznym na ogół Hiszpanie (dwa sety do zera). Novak dysponuje przewagą w przygotowaniu kondycyjnym nad każdym (Nadala stawiam na równi), w turnieju idzie jak burza, ale czas na pierwszy sprawdzian.
Tenis a szczególnie obstawianie wyklucza schematy, ja w ostatniej rundzie stawiałem przeciwko Rosjaninowi, ale dobrą grą przekonał mnie do siebie. Zresztą co tu dożo mówić podobnie jak Stan Wawrinka gra dobry sezon, może nie tak dobry jak Szwajcar, bo regularnością nie grzeszy, ale gdy jest w formie potrafi walczyć z każdym, szczególnie na szybkim korcie, szczególnie w Nowym Jorku (to tu zaliczył swoje dwa życiowe wyniki, czyli półfinału 2006 i 2010). Nie przypadkiem H2H wynosi 5:3 a nie 8:0. Niby serwis Jużnego jest słaby... Ale zastanówcie się dobrze? Kto widział Miszkę w ciągu ostatnich kilku miesięcy więcej niż raz/dwa wie, że gdy jest w dobrej formie, gdy wierzy w siebie i po prostu mu "idzie" to i serwis jest solidnym elementem jego gry. W bukmacherce i analizie tenisowych stylów, trzeba iść z biegiem czasu i nie można klasyfikować zawodnika raz na zawsze, bo każdy się rozwija. A serwis Miszki na przestrzeni ostatnich 5 lat poprawił się niesamowicie i dla mnie to właśnie Rusek zrobił największy progres w tym elemencie w ostatnich latach z całego Touru (z uwzględnieniem Nadala, który wcale nie zaczął serwować dobrze w tym roku, ani nawet dwa, trzy wcześniej, on zawsze posiadał wielki atut w postaci pewnego podania). Co do typu to nie wierzę by Youzhnemu zabrakło motywacji a to podsatawa do tego by podjąć walkę z Djokovicem, tym bardziej, że argumentów (ofensywnych, ale kombinacyjnych skillsów) mu nie brakuje.
PS. Żebyście nie uznali mnie za stronniczą bestię, wrzucę prognozę meczu, jednego z moich ulubionych ekspertów tenisowych, ze strony
http://www.usopen.org , nie zgadzam się oczywiście z jego argumentacją, dodam jeszcze, że w meczu Stana z Andy'm prognozował 5 setową batalię, na korzyść Szkota.
This contest could be much close than many anticipate. Most of that is on the Youzhny, who must vary his shot selection and hit through the court when given the opportunity. The Russian is a tricky foe for the top seed, and when in good health and motivated is a very tough out for almost anyone. He has taken down Djokovic three times in the past; while all those three matches were played before Djokovic rose his game to the heavens and won three majors in 2011, they did play once this year, which was reasonably tight three-set win for the Serbian in Monte Carlo on clay.
However, Djokovic is a better player, is much more dependable in big matches and has shown the ability to survive difficult foes at the majors even when he isn’t playing well. He has not lost to a player at a Slam not named Rafael Nadal, Andy Murray or Roger Federer since he went down to Tomas Berdych at Wimbledon in 2010, and that was 13
Grand Slam events ago. He can be had outside of the majors – which is why he hasn't won a 2013 title since Monte Carlo in April – but he plans his season around peaking at the big tournaments. While he was seriously disappointed that he went down 9-7 in the fifth set to Nadal in the semifinals of Roland Garros, and that he was unable to find his top level against Murray at Wimbledon, he still managed to show up in New York ready and raring to go, only dropping 22 games (and no sets) in four US Open matches so far.
The 31-year-old Youzhny will throw everything in his arsenal at Djokovic, but the 25-year-old has an answer for just about everything in his arsenal. He is just as good or better serving, and while the Russian volleys more naturally, Djokovic is pretty efficient at the cords, too. Youzhny will come to play and grab a set, but it’s going to take Murray or Nadal to stop Djokovic from winning his second US Open title. Djokovic will triumph in four.
PS2. Jeśli chodzi o finał debla to zobaczymy w nim pary
Peas/Stepanek i Peya/Soares, jeśli dostanę gdziekolwiek chociaż
1.8 (
lub wyżej) na Stepanka i Hindusa to gram
10/10 i biorę za typ pełną odpowiedzialność (bo value byłoby piękne), choć znając życie, po ograniu Bryanów będą faworytami, kursy over 1.5 do grania, ale przy takim pułapie (1.5/1.6) już na pewno nie taką stawką.
Powodzenia!
-1j
+12j
=
+11 jednostek