Kaia Kanepi - Anna Schmiedlova
Typ: 2
Kurs: 4,10 (
BetFair)
Wynik:
2/0
Kanepi grała w tym roku tylko jeden mecz na hardzie, właśnie tutaj. W pierwszej rundzie poradziła sobie z King, w trzech setach, wynikiem 4-6 7-6 6-1, także tam było blisko przegranej, bo w drugiej partii przegrywała już 3-4*. Ma niezły serwis. Słabo porusza się po korcie przez swoje duże walory (chociaż jak na jej gabaryty, to i tak dobrze). Nie jest zbytnio ograna w tym roku, chociaż na clayu nieźle jej szło, pomijając French Open (przegrana z Vogele - z którą notabene Schmiedlova wygrała tutaj) i była w ćwierćfinale Wimbledonu, ale to bym z przymrużeniem oka traktował (tegoroczny Londyn wyjątkowo dziwny i loteryjny). W 2012 w ogóle tutaj nie grała. Nie wiem czego się po niej spodziewać, ale nie wierzę w łatwą przeprawkę.
Schmiedlova, rocznik 1994, można powiedzieć, że króluje w
ITF-ach. W New Haven gładko przeszła kwalifikacje, pokonując Watson, Zhang i Svitolinę (szczególnie ostatnie zwycięstwo bardzo pozytywne, gdyż Ukrainka ostatnio na fali), przegrała w pierwszej rundzie z grającą świetny
tenis Stephens (4-6 4-6, więc ładny rezultat). Jak już wspomniałem, tutaj ograła już Vogele. Dziwny mecz, bo pierwszy set wygrała 6-1 przegrywając zaledwie 9 punktów, w drugim prowadziła *3-0, a przegrała 5-7, a trzeci rozstrzygnął się dopiero w tiebreaku. Jestem gotów jej zaufać, bo to dla mnie nie byłaby żadna niespodzianka, a kurs sympatyczny. Zobaczymy, czy młoda krew powalczy, czy skończy jak Beck z Vesniną.
Daniela Hantuchova - Victoria Duval
Typ: 2
Kurs: 3,30 (
BetFair)
Słowaczka bez formy. Jak wygrywa, to jedynie z tenisistkami pokroju Paszek, które same się chętnie wykańczają. W New Haven sromotnie przegrała z Halep w dniu otwarcia. Tu w pierwszej rundzie wygrała z Marią Sanchez, która kompletnie zapomniała jak grać w tenisa, więc nie patrzyłbym w ogóle na ten mecz. Teraz zmierzy się z rewelacją, bo sprawczynią na razie największej niespodzianki turnieju kobiet, Victorią Duvual, pogromczyni Samanthy Stosur. Przewaga własnej publiczności, która wiemy, jak w
USA potrafi pomóc. Od dawna nie opuszcza amerykańskich kortów twardych, żeby kto wie, osiągnąć na US Open jeszcze większy sukces. Biega jak natchniona. Utalentowana, świetnie się zapowiadająca, aczkolwiek jeszcze za duża wyobraźnia, nikłe doświadczenie itd., ale zdecydowanie stać ją na wykorzystanie słabszej formy Danieli, która mogłaby polec z prawie każdym w tej chwili, nie tylko z czołówki. Hantuchova nie stroni od błędów serwisowych i banalnych UE. Może się uda!