Czytając powyższe posty, nie sposób się z niektórymi w mniejszym lub większym stopniu nie zgodzić. Dobrze, kiedy opinie na temat dzisiejszego meczu poparte są rzeczową argumentacją oraz wnioskami wynikającymi z oglądania meczy aniżeli z analizy suchego wyniku.
Po wczorajszym meczu czuje lekki zawód z racji sympatii dla Rogera, jednakże oceniając to spotkanie na spokojnie to muszę powiedzieć, że rozczarowała mnie gra Rogera, przede wszystkim chyba z tego, że popełniał bardzo dużo niewymuszonych, prostych błędów. Wiem, że on ma taki swój styl gry, że zawsze przytrafią się błędy z backhendu, jakie rzadko przytrafiają się innym graczom, ale wczoraj oglądając spotkanie, dało się zauważyć, że Roger prowadził grę, ( przynajmniej starał się to robić, a Novak cierpliwie i starannie przebijał na drugą stronę, a czasem przejmował inicjatywę dobrze kontrując. Wydaje mi się, że Roger za dużo punktów oddał za łatwo, tzw. punkty za darmo. Oczywiście Serb grał dobry
tenis nie umniejszając Novakowi, ale wydaje mi się, że w dzisiejszym meczu Nadal nie będzie sprawiał Serbowi tylu prezentów, ptk. bez gry.
Mnie osobiście nie podoba się styl gry Hiszpana, takie przebijanie w nieskończoność, choć chłopak ma ogromny talent i potrafi niesamowicie grać, jest wszechstronny a co do psychiki to zgodzę się tutaj z tą częścią forum, która uważa, iż Rafa potrafi opanować nerwy w trudnych momentach i zagrać na najwyższym poziomie.
Moim zdaniem dziś górą będzie Hiszpan, który powinien prowadzić grę, wykorzystując to, że potrafi trzymać piłkę w korcie, może mieć znaczenie też to, że wczoraj Novak wzniósł się na wyżyny swoich możliwości, zagrał świetne piłki w kluczowych momentach, i obawiam się, że może być ciężko zagrać znów na tak wysokich obrotach jak wczoraj. No ale zobaczymy, póki co to pogoda dała o sobie znać