Idę szeroką ławą dzisiaj w Stocha, argumentów jest za tym wiele. Kamil bardzo lubi tą skocznie. Wielokrotnie tu wygrywał, stawał na podium i zajmował dobre lokaty wcale nie błyszcząc formą skocznie wcześniej czy skocznie później. Są przecieki z treningów kadry, że Kamil skacze super, jeździ 2 belki niżej od kolegów i wygrywa, to potwierdza że nie jest w dyspozycji jak na
TCS, co by sugerowały kursy, a bliżej tego co było na początku sezonu, gdzie miewał pojedyncze skoki na top3 i cały czas było go stać na miejsce w 10tce, nawet na skoczniach, które niekoniecznie lubi. Teraz sprawa świeżości i głodu skoków. Zauważyłem, że Kamil w ostatnich latach nieco za dużo szuka, za dużo kombinuje i im dłużej szuka i kombinuje tym jest gorzej. Przerwy mu dobrze robią. Często to właśnie w piątek na świeżo na nowej skoczni oddaje najlepsze próby, soboty i szczególnie niedziele ma gorsze. Często przegrywa z presją w zawodach, a w kwalach potrafi narobić dużo nadziei. No i też od czasu do czasu w swojej karierze miewał mniejsze lub większe kontuzje, po których wracał z głodem skoków i mimo tonowania nastrojów że się będzie powoli rozkręcał to właśnie na początku wypadał rewelacyjnie jak na powrót a potem następowało jakieś zmęczenie/wypalenie. Liczę, że kilka powyższych prawidłowości się potwierdzi i Kamil się tutaj dobrze zaprezentuje. Przy odrobinie szczęścia do dzisiejszej loterii może to dać miejsce spokojnie 6-10. Kursy na takie wydarzenia są wręcz kosmiczne. Odpowiednio 7,00 na TOP6 i 3,25 na TOP10. Asekuracyjnie 1,90 do dubli za miejsca 1-15 to też moim zdaniem mega okazja. A okazje te mamy w
Fortunie.
Kolejna kwestia, nie wiem czy nie najważniejsza. Obsada zawodów nie jest wybitnie mocna. Brakuje 4-5 podstaowywych Austriaków, wiele kadr nie przyjeżdża, brak Tandego i Forfanga, którzy lubią skocznie, więc o miejsce 15 powinno być stosuunkowo nie trudno. Na liście startowej jedynie 47 zawodników i tak jak pisałem wielu z kandydatów do top15 brakuje, więc mało kiedy jest tak łatwo o top15. Do tego kilku zawodników ze ścisłego TOPu PŚ może oszczędzać siły w kwalach przed nadchodzącymi IO. Dzisiaj Panowie skaczą do 13:30 2 serie trenigowe, potem 2 skoku w mikscie. Ten piąty skok dla wielu może już być mocno na pół gwizdka. Kamil jest głodny skakania i na pół gwizdka raczej skakał nie będzie więc to kolejna przewaga po jego stronie. Jedyne czego się obawiam to warunków..więc liczę nie tyle na odrobine szczęścia co brak pecha do warunków w skoku kwalifikacyjnym Kamila. Przy odrobinie szczęścia nawet top6 mnie zdziwi, w związku z tym proponuje kilka ciekawych kuponów:
Wszystkie kupony z
Fortuna:
#Kupon 152
Stoch 1-6 @ 7,00 @ Stawka 100j.
Stoch 1-10 @ 3,25 @ 100j.
#154 Zwrot całosci bo przez zwrot Kobayashiego powtórzył się kupon (nieświadomie)
Stoch 1-10
R.Kobayashi - Lanisek 1 @ 1,55
AKO 5,03 @ 85j.
Stoch 1-15
Lindvik - Lanisek 1 @ 1,70
AKO 3,23 @ 75j
Stoch 1-15
Lindvik - C.Prevc 1 @ 1,40
Granerud - Kos 1 @ 1,55
AKO 4,12 @ 75j
Stoch 1-15
Zajc - Y.Sato 1 @ 1,65