Dyscyplina: Piłka Nożna - RPA
Godzina: 19:30
Spotkanie: Mamelodi Sundowns - TS Galaxy
Typ: Wynik meczu/obie strzelą - 1/nie
Kurs: 2.11
Bukmacher: STS
Analiza:
Druga kolejka ligi RPA. Rozgrywki niedawno się rozpoczęły, więc względnie jest jeszcze dużo niewiadomych. Jednak w mojej opinii, gospodarze powinni być w stanie wygrać to spotkanie bez straty bramki.
Mamelodi Sundowns jest ubiegłorocznym mistrzem, który zmiótł całą ligę, wygrywając ją kilka kolejek przed jej zakończeniem. Mieli aż szesnaście punktów nad wicemistrzem - Cape Town City. Wicemistrzem, z którym zmierzyli się w pierwszej kolejce. Było to spotkanie wyjazdowe, a Mamelodi wygrało je 0:2. A chyba większość już wie, jak ciężko gra się na wyjazdach w Afryce. Oczywiście w RPA ta różnica nie jest aż tak wielka, ale nadal istnieje. Wracając do samego spotkania - było to zwycięstwo zasłużone. Ówcześni gospodarze stworzyli tylko jedną sytuację, po której musiał interweniować Runwan Williams - nowy bramkarz Mamelodi.
W okienku gospodarze nie przeprowadzili zbyt wielu transferów. Ale jak już zrobili to konkretny. Jest nim właśnie wymieniony bramkarz, który gra w reprezentacji RPA i ma bardzo wyrobioną markę w kraju. Zapewne sprawi on, że gospodarze będą tracić jeszcze mniej bramek, a już w zeszłym sezonie tracili ich naprawdę mało i mieli najlepszą defensywę w całej lidze! W meczach domowych stracili jedynie dziesięć bramek.
Poza tym, właściwie cały trzon podstawowego składu Mamleodi Sundowns został w klubie. Najważniejszym było utrzymanie Petera Shalulile i Themby Zwane, co się udało. Ten drugi bardzo szybko się odpłaciło - zdobył bramkę już w pierwszym meczu. Ogólnie obaj zawodnicy byli najlepszymi strzelcami Mamelodi w poprzednim sezonie i byli gwiazdami całej ligi.
TS Galaxy w poprzednim sezonie zajęło dopiero trzynaste miejsce na szesnaście drużyn. Tak właściwie przez długi czas byli zamieszani w walkę o utrzymanie. Udało im się zapewnić sobie bezpieczną pozycję dzięki niezłej końcówce sezonu, w której zdobyli siedem punktów w czterech meczach.
Goście grali bardzo słabo na wyjazdach w poprzednich rozgrywkach. Przegrali większość spotkań, a w dodatku zdobyli najmniejszą ilość bramek - tylko osiem! Ogólnie rzecz biorąc, TS Galaxy miało jedną z najgorszych ofensyw w lidze. Ich najlepszy strzelec - Wayde Lekay - zdobył... cztery bramki. Drugi był Augustin Chidi z trzema trafieniami. Oboje... opuścili klub. Nikt z pozostałych zawodników w poprzednim sezonie nie zdobył więcej niż dwóch bramek.
Goście właściwie nie poczynili żadnych porządnych transferów. Grają składem niemal identycznym co w zeszłym sezonie. Czy to dobry pomysł? Nie wydaje mi się, skoro przez bardzo długi czas musieli się bić z myślami czy się utrzymają czy nie. A w dodatku po sprzedaniu swoich "najlepszych strzelców" może być jeszcze ciężej strzelić jakąkolwiek bramkę. Szczególnie w meczu z najlepszą drużyną w kraju i to na jej stadionie.
TS Galaxy w pierwszej kolejce zremisowało bezbramkowo z AmaZulu. Ówcześni goście zajęli w poprzednim sezonie siódme miejsce i nie było to za dobrym wynikiem. W spotkanie lepiej weszło AmaZulu, które stwarzało sobie całkiem groźne sytuacje i TS Galaxy miało szczęście, że nie przegrywało po pierwszej połowie. W drugiej już się trochę obudziło, ale kompletnie nie miało pomysłu jak pokonać bramkarza przeciwnika. Stworzyło sobie może jedną czy dwie porządne akcje, ale to było za mało. Jeżeli na własnym stadionie nie byli w stanie wykreować sobie czegoś porządnego to wydaje mi się, że na wyjeździe będzie o to jeszcze trudniej.
Ogólnie rzecz biorąc, widzę w tym spotkaniu różnicę klas. Wydaje mi się, że gospodarze są w stanie wygrać do zera. Spodziewałbym się również wygranej wyżej niż jedną bramką. Już w pierwszym meczu Mamelodi pokazało swój potencjał ofensywny i myślę, że dzisiaj tylko go potwierdzi. Mimo tego, że Galaxy w pierwszym spotkaniu zremisowało 0:0 to ich obrona nie sprawiała pozorów najszczelniejszej. Nie zdziwi mnie wygrana pokroju 3:0.
100