Dyscyplina: Piłka Nożna -
Liga Mistrzów
Spotkanie: Borussia Dortmund – Olympique Marsylia
Typ: over 1,5 do przerwy
Kurs: 2.88
Bukmacher: Sportingbet
Analiza:
6 ostatnich meczów Borussi:
03/12/2011
Bundesliga M'gladbach – Dortmund 1:1
26/11/2011
Bundesliga Dortmund - Schalke 04 2:0
23/11/2011 UEFA
Champions League, Group F Arsenal – Dortmund 2:1
19/11/2011
Bundesliga Bayern Munich – Dortmund 0:1
15/11/2011 Club Friendly Games KFC Uerdingen – Dortmund 0:7
05/11/2011
Bundesliga Dortmund – Wolfsburg 5:1
6 ostatnich meczów Marsylii:
02/12/2011
Ligue 1 Caen - Ol. Marseille 1:2
27/11/2011
Ligue 1 Ol. Marseille - Paris St.-Germain 3:0
23/11/2011 UEFA
Champions League, Group F Ol. Marseille – Olympiacos 0:1
19/11/2011
Ligue 1 Montpellier - Ol. Marseille 1:0
06/11/2011
Ligue 1 Ol. Marseille – Nice 2:0
01/11/2011 UEFA
Champions League, Group F Arsenal - Ol. Marseille 0:0
Dziś wieczorem, w jednym z ośmiu meczów ostatniej kolejki fazy grupowej Ligi Mistrzów, zmierzą się na Signal Iduna Park ekipy Borussi Dortmund i Olympique Marsylia.Mimo iż gospodarze zajmują ostatnie miejsce w grupie F, a OM jest drugie, to podopieczni Jurgena Kloppa są faworytem tego meczu. Ciągle zachowują oni szanse na awans to 1/8 finału jednak czeka ich dziś bardzo ciężkie zadanie – muszą pokonać graczy z Francji różnicą aż 4 bramek. Taka sytuacja sprawia, że gracze BVB nie mogą czekać na drugą połowę tylko od samego początku meczu muszą zacząć ostro atakować. Strzelenie 4 bramek ekipie gości będzie bardzo wymagające, gdyż goście stracili w tej edycji Ligi Mistrzów tylko 2 bramki. Jednak nie grają oni zbyt dobrze na wyjazdach przez co szanse Borussi rosną. Co prawda, w ostatnim meczu
Ligue 1 wygrali na wyjeździe z Caen 2-1, to jednak we wcześniejszych 2 meczach wyjazdowych nie potrafili strzelić gola i przegrali z liderem ligi francuskiej Montpellier 1-0 i zremisowali na Emirates Stadium a Arsenalem 0-0. Marsylia na wyjazdach gra defensywnie i również takiej gry spodziewam się dziś na niemieckim obiekcie. Jednak uważam, iż w tym meczu padnie całkiem spora ilość bramek. Gospodarze, jak już pisałem, muszą od samego początku ostro zaatakować jeśli chcą myśleć o awansie z grupy. Spodziewam się z ich strony naporu od samego początku, jednak to może spowodować, że ekipa OM będzie miała dużo sytuacji z kontry. Trener gospodarzy postanowił zagrać dziś z Barriosem na szpicy a Lewandowskiego ustawić jako cofniętego napastnika, więc jest to bardziej ofensywne ustawienie niż opcja Kagawa-Lewandowski. Nie wiem czy występ Barriosa od początku jest dobrym pomysłem, gdyż widziałem jego ostatnie występy i widać, że nie jest to ten sam piłkarz co w zeszłym sezonie. Jednak w formie nadal znajduje się Robert Lewandowski i to od niego będzie dużo zależeć w dzisiejszym meczu. Gra ofensywna Borussi zależy także dużo od skrzydłowych i jeśli zagrają oni tak jak np. w meczu z Bayernem na Allianz Arena, gdzie wygrali 1-0 to możemy być pewni o zwycięstwo gospodarzy. Jednak czy starczy im sił na wygranie całego meczu różnicą przynajmniej 4 bramek? Uważam, że są w stanie to osiągnąć, ale tylko w przypadku gdy strzelą szybko pierwszą bramkę. Ekipa Kloppa już nie raz pokazała, że jest drużyną silną fizycznie i niesamowicie wybieganą. Potrafią grać przez 90 minut na pełnych obrotach co może się okazać kluczowe w tym meczu. Jaki jest więc mój typ? Uważam, że w już w pierwszej połowie tego meczu padną przynajmniej 2 gole. Gospodarze MUSZĄ od początku ruszyć do ataku, jednak powoduje to, że zostawią dużo miejsca dla gości na kontry. Powoduje to, że bramki w tym meczu na pewno będą padać – nie wiem w która stronę ale będą. Trzymać kciuki będę za Polaków, dlatego uważam, że mecz skończy się wynikiem…
Mój typ: 4-0
188