Witam wszystkich ponownie!
Jesteśmy dzień przed rozpoczęciem kwalifikacji do pierwszego konkursu
TCS, a ja chciałbym krótko podsumować ostatni
konkurs w Engelbergu. Oba
konkursy wygrał Granerud, a w Szwajcarii panowały trudne warunki ponieważ wiatr oscylował podczas konkursów od 1 m/s do 3 m/s w plecy a bonifikaty za wiatr były od kilku punktów do nawet 35 pkt ! Kto zaskoczył bądź utrzymał dobrą formę ? Na pewno oprócz Norwega warto zwrócić uwagę na : Stocha, Żyłę, Laniska - w tygodniu zdobył mistrzostwo Słowenii, Eisenbichlera, Lindvika - w Ga-Pa odniósł swoję pierwsze zwycięstwo, a po kilku dniach powtórzył taki sam wynik w Innsbrucku, a w generalce w ubiegłym roku licząc
TCS był drugi. Celowo nie wymieniam Geigera i Krafta ponieważ dziś w godzinach popołudniowych mają zostać przeprowadzone testy na koronawirusa i tak na prawdę nie znamy pełnej listy startowej do kwalifikacji....Kraft wraca, ale sam twierdzi, że odpuszcza już walkę o obronę kryształowej kuli i prawdopodobnie odpuści jeszcze 1-2 weekendy. Także wielka niewiadoma jak się spiszę Austriak. Warto wymienić jeszcze Kanadyjczyka Boyd - Clowsa, który osiągnął swój życiowy sukces będąc w pierwszej dziesiątce - miejsce 6, ustanawiając najlepszy wynik w ogóle licząc wszystkich skoczków z Kanady.
Kto zawiódł bądź uzyskał wynik poniżej oczekiwań ? Na pewno R. Johansson - trzeci w generalce w sobotę nie udało mu się przebrnąć przez pierwszą serię, a w niedzielę był 11. Warto wymienić jeszcze S. Ammana - nie wiem czemu jeszcze nie został oddelegowany do PK, C. Schmidt, M.Hayboeck, P. Aschenwald oraz J.A.Forfang.
Przejdźmy teraz do tego co przed nami, jutro zaczynają się kwalifikację, w których zabraknie kilku znanych nazwisk jak np. T. Zajca oraz G.Schlierenzauera - obaj zostali pominięci przez swoich trenerów ponieważ ich wyniki były poniżej oczekiwań. Skutkiem wyniku kwalifikacji będzie system KO, gdzie zawodnicy będą łączeni w pary licząc najlepszy wynik z ostatnim kwalifikującym się miejscem co już w jakimś stopniu podnosi rangę samych kwalifikacji. Przedstawię wam ranking zawodników licząc tylko i wyłącznie kwalifikację do konkursów PŚ :
1 Halvor Egner Granerud 476
2 Markus Eisenbichler 402
3 Yukiya Sato 397
4 Pius Paschke 256
5 Kamil Stoch 254
6 Piotr Żyła 232
7 Marius Lindvik 217
8 Daniel Huber 214
9 Dawid Kubacki 213
10 Anze Lanisek 178
11 Karl Geiger 125
12 Johann Andre Forfang 116
13 Robert Johansson 105
14 Peter Prevc 98
14 Aleksander Zniszczoł 98
16 Ryoyu Kobayashi 88
17 Constantin Schmid 87
18 Mackenzie Boyd-Clowes 82
19 Gregor Deschwanden 79
20 Bor Pavlovcic 69
W niektórych przypadkach trzeba też zerknąć na ilość występów bo jak wszyscy wiemy z powodu dodatnich wyników na covid kilku zawodników musiało odpuścić 1-2 weekendy, albo tak jak nasi zawodnicy odpuścili PŚ w Niżnym Tagile - licząc najlepszych zawodników.
Zdecydowałem się zagrać na kwalifikację :
P. Żył
a - R. Johansson 1.75
1xbet
Gram w kierunku naszego Piotrka, w tym sezonie nasz rodak staję się liderem kadry - ciężko w to uwierzyć ale liczby mówią same za siebie. Nie licząc sezony 2018/19 Żyła osiąga najlepszy start sezonu, oglądając poprzednie sezony miałem wrażenie, że Piotrek nie przykładał się do treningów i kwalifikacji, a ten sezon jest póki co zupełnie inny. Przed sobotnim konkursem w Engelbergu tylko przegrał z Japończykiem Sato. Z kolei patrząc na miejsce R. Johanssona to uważam, że kwestią dni jest jego spadek z trzeciego w kwalifikacji generalnej PŚ, patrząc w przeszłość nigdy nie odgrywał ważnej roli licząc
TCS a stanął na podium tylko w Innsbrucku w sezonie 2016/17.
P. Paschke - M. Hayboeck 1.62
1xbet
Forma Niemca jest mega równa, w ostatnich konkursach osiągnął miejsca 5 i 6, a w porównaniu do Austriaka to były miejsca 16 i 12. Osobiście myślałem, że Hayboeck namiesza w pierwszej 6tce ale po powrocie związanej z chorobą osiągnął wynik średni. Paschke skacze u siebie w ojczyźnie i podczas absencji Geigera był drugą siłą w Niemieckiej kadrze. Od samego początku wydaję się bardzo, że jego miejsce 6 w klasyfikacji generalnej nie jest przypadkiem i może namieszać jeszcze w ścisłej czołówce.
Te dwa typy zagrałem już 23 Grudnia - obecnie są w okolicach 1.74 i 1.61. Jutro gdy będziemy znać całą listę startową postaram się coś dodać lecz nie ma co szaleć ponieważ to pierwszy dzień i jesteśmy przed treningami i kwalifikacjami.