Freitag - Stoch 2 @ 2,71
Zaczynam od kontrowersyjnego typu, granego gównie z racji na kurs. W treningach obaj panowie wypadali podobnie - nawet Kamil ciut lepiej (Freitag 11 i 2, Kamil 4 i 3). W kwalifikacjach Kamilowi ewidentnie skok nie wyszedł, w dodatku miał ciężkie warunki więc nie ma się co sugerować. Tak więc obaj panowie prezentują zbliżony poziom. Zgoda Richard skaczę ostatnio nieco lepiej, ale nie na tyle by w tej parze kurs na Stocha był 2,71, więc ten bet uważam za dobry value. Ponadto dzisiaj będą ciężkie warunki (dużo gorsze jak wczoraj, a już wczoraj element losowości był spory), a w takich warunkach granie przeciwko faworytom ma sens, szczególnie że obaj panowie startują oddaleni od siebie o 45 miejsc więc warunki będą mieli diametralnie różne. A nuż Kamil tym razem może trafi lepsze warunki od Niemca.
Kraft - Kobayashi 1 @ 1,45
Jak dla mnie największy pewniak tego konkursu. Owszem Japończyk wypada dobrze na treningach jak i prezentuje przywoitą formę cały sezon, jednak uważam że
Turniej Czterech Skoczni to nie ta półka dla Japończyka i do wielkich faworytów bym go nie zaliczał, podczas gdy Kraft uważam spokojnie powinien powalczyć o wygraną, w najgorszym wypadku o podium. Liczę na udany start Turnieju w wykonaniu Krafta na skoczni, która mu odpowiada. Japończyk nawet jak powtórzy dobre próby z treningów to uważam że to będzie za mało na Austriaka. A są też duże szanse że Kobayashi nie wytrzyma presji wielkiego turnieju w ciężkich warunkach.
Tande - P.Prevc 1 @ 1,60
Kolejny
typ dnia. Prevc pokazał wczoraj przebłyski dawnego Prevca, jednak wciąż uważam że daleko mu do optymalnej dyspozycji. Kilka dni temu w mistrzostwach Słowenii był 4, więc myślę że wczorajsza próba kwalifikacyjna, która według nowej technologii była idealnie trafiona była maxem na co stać teraz Petera. Czyli żeby powtórzyć 7 miejsce z kwalifikacji Peter musiałby oddać 2 perfekcyjne skoki (a zdarza mu się skakać bardzo w kratkę) i liczyć że reszta stawki nie poprawi się względem kwalifikacji. Norweg z kolei w tym sezonie permanentnie olewa treningi i kwalifikacje żeby potem w konkursie skoczyć 2 razy lepiej (Wisła treningi i kwali 15, 30, 27 -
konkurs 5; Ruka treningi 36, 46 -
konkurs 4;
Rosja treningi kwale 9,6,15 -
konkurs 2, 5; Neustadt treningi 26,35 -
konkurs 3; Engelberg treningi 23,14 -
konkurs 4, 10). Także podsumowując jak widać słabszymi skokami Norwega wczoraj nie ma się co przejmować i dzisiaj powinien walczyć o top6, podczas gdy dla Petera 7 miejsca to max na co go stać i to po rewelacyjnych skokach jak na obecną formę.
Kubacki - Damjan 2 @ 1,96
Słoweniec w przerwę świąteczną trenował indywidualnie żeby jego skoki wyglądały bardziej jak w Kuusamo, a nie jak w Engelbergu i widząc wyniki wczorajszych skoków (2,7,11) udało mu to się. Z presją też sobie radzi świetnie co pokazał w Kuusamo utrzymując prowadzenie po pierwszej serii, także myślę że miejsca 6-10 są dla niego dzisiaj w spokojnym zasięgu, a może nawet sprawi po raz kolejny niespodziankę i powalczy o podium. Co do Dawida, to ja u niego szans na dobry wynik w konkursie. W treningach może i jest w czołówce ale w konkursie jego najlepszy wynik w tym sezonie to miejsce 8, a w całej karierze 7. Nie sądzę żeby miał tą życiówkę poprawić na wymagającej skoczni, w trudnych warunkach, w trakcie elitarnego Turnieju Czterech Skoczni, gdzie trudno sobie poradzić z presją, z którą Dawid ma problemy nawet w jakiś niszowych konkursach w Rosji, gdzie jeszcze nikt nie skacze na 100% możliwości. Zresztą wczoraj Dawid też jakoś bardzo nie błyszczał w treningach więc w zawodach powinno być jeszcze gorzej. Dla mnie Słoweniec jest faworytem tej pary a taki kurs to okazja.
Schlirenzauer - Siegel (1 seria K.O.) 1 @ 1,60
Gregorowi daleko do przeciętnej dyspozycji, jednak ma pojedyncze skoki dobre (8 miejsce w jednym z treningów). A jako, że jest to zawodnik bardzo doświadczony wierzę że zostawi ten swój najlepszy skok właśnie na 1 serie rozpoczynającą
Turniej Czterech Skoczni, który Gregor uwielbia i wielokrotnie w nim brylował. Jego przeciwnik w treningach 56 i 35 i myślę że to jest jego aktualne miejsce w stawce. Dobry skok kwalifikacyjny był dziełem przypadku/dobrych warunków. Siegel nie bez powodu w ostatnich konkursach nie mieścił się do Niemieckiej siódemki na
konkursy PŚ. W Pucharze Kontynentalnym ostatnio 15 i 31, tak więc w Pucharze Świata awans do konkursu już powinien być dla niego sukcesem i myślę, że dzisiaj uplasuje się pod koniec stawki, także nawet jak Gregor skoczy swój słaby skok to duża szansa, że pokona Niemca. Z kolei jak Gregor odda swój dobry skok (okolice 10-15 miejsca) to nawet skok życia Niemcowi nie powinien pomóc. Także dość dobry typ po zawyżonym kursie