>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Turniej Czterech Skoczni 2010/2011 [29.12.2010 - 06.01.2011]

Status
Zamknięty.
nonda 0

nonda

Użytkownik
Moim zdaniem nie będzie jakiś mega niespodzianek typu &quot;zdumiewająca forma Ammanna&quot;. Walka rozstrzygnie się między Koflerem a Morgim, ktorzy teraz są w najwyższej formie. Ammann z tego co słyszałem ożenił się i zapewne troszeczke mówiąc trywialnie &quot;jest w innym świecie&quot; ???? No jako tako skacze, ale wątpie, żeby nagle wystrzelił z niewiadomo jaką formą na TCS. W Engelbergu u siebie nic nie pokazał, to i tutaj będzie podobnie.

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
Moim zdaniem nie będzie jakiś mega niespodzianek typu &quot;zdumiewająca forma Ammanna&quot;. Walka rozstrzygnie się między Koflerem a Morgim, ktorzy teraz są w najwyższej formie. Ammann z tego co słyszałem ożenił się i zapewne troszeczke mówiąc trywialnie &quot;jest w innym świecie&quot; ???? No jako tako skacze, ale wątpie, żeby nagle wystrzelił z niewiadomo jaką formą na TCS. W Engelbergu u siebie nic nie pokazał, to i tutaj będzie podobnie.
Ja ewentualnej dobrej formy Ammanna nie nazywałbym jak to napisałeś &quot;mega niespodzianką&quot;. Szwajcar od początku podkreślał, że TCS będzie dla niego bardzo ważną imprezą oraz, że szczyt formy ma przyjść właśnie na Turniej Czterech Skoczni. Poza tym nie ma co ukrywać, że Simon to obecnie jeden z najlepszych skoczków na świecie i najwyższą formę może złapać w tydzień. Co do walki między Koflerem i Morgim o zwycięstwo to się zgodzę, ale uważam, że ktoś do tego grona jeszcze dołączy, a kandydatów jest kilku miedzy innymi Adam Małysz, Hauttameki, zapewne ktoś z Norwegów (Bardal, Hilde). Odnośnie samych typów to ja także poczekam do treningów oraz kwalifikacji.
Jeśli chodzi o nowe zasady to mnie także one się nie podobają, ale jak już są to niech będą częściej wykorzystywane. Odnoszę się tu do ostatniego konkursu w Engelbergu podczas gdy w pierwszej serii ponad połowa skoczków skakała w bardzo niekorzystnych warunkach za co dostawali sporo plusowych punktów mimo to odległości były tak słabe, że te plusy w zasadzie nic nie dawały, a wystarczyło podwyższyć belkę (co dałoby kilka minusowych punktów), ale plus za wiatr oraz zapewne dalsze odległości dałyby najlepszym wyższe miejsce po pierwszej serii, a tak to kilku z czołowej dziesiątki w ogóle nie było w 30.

golkeepersuczi 52

golkeepersuczi

Użytkownik
Dobra Ogarnij cie się w końcu .
Ja uważam ten system za idiotyczny z jednego powodu : Skoki miały i powinny dalej mieć swój urok .
A co do wypowiedzi dwight18 że ,, wygrywają jakieś parówki &#39;&#39; to co Ci w tym przeszkadza ? Że raz na 5 konkursów będzie jakaś niespodzianka ? Albo nawet i częściej ? Jeśli ten system byłby dopracowany to cały czas podium by się nie zmieniało a już na pewno pierwsza dwójka czyli Koffi i Morgi . A to że ty już traktujesz skoki jako tylko forma zarobku u buka to już nie nasza &lt; czyli prawdziwych kibiców skoków &gt; wina .
Skoki powinny mieć ten swój urok .

A Co do TCS to mam następujące typy :
Małysz Top 3 2.00
Ito - Stoch 1 1.65
Ile Morgi wygra zawodów : 0-2 1.50
Najlepszy Niemiec : Freund 2.20

A 220

andrzej78

Użytkownik
Panowie, jak upatrujecie takiego dubla?
Małysz 1-6 + Hautameki 1-6 w całym turnieju.
Forma Małysza poszła w góre ostatnio i to bardzo doświadczony zawodnik co w takim turnieju będzie na pewno pomocne. Po cichu licze że Adaś zawalczy nawet o podium. Fin natomiast od początku sezonu bardzo stabilny i nawet jeśli w pojedynczych konkursach będzie na miejscach niższych np 7-8 to suma sumarum równa forma może dać mu miejsce w 6, moim zdaniem.
Myślę również czy do zestawu nie dorzucić Kowalczyk win Tdski i zrobić tripla z ako ponad 2

krzysztofix 1,2K

krzysztofix

Użytkownik
@Andrzej

Adam wiadomo - peFFka. Pierwsza szóstka to absolutne minimum, chociaż Orzeł przyznawał, że TCS straciło poniekąd swój urok, to myślę, że jak najbardziej może się bić o TOP3. Matti natomiast od poczatku sezonu ścisła czołówka. Na TOP6 powinien się załapać, chociaż nie wiadomo jak to będzie, bo Simon szumne zapowiedzi, że chce tu wygrać, wiadomo - Adam, Morgi, Kofler. Jest też Larinto, który bardzo dobrze się trzyma jak na razie, Loitzl co raz lepiej, no i nieprzewidywalny Hilde, więc ścisk może być duży.

Ja szukam jeszcze jakiegoś dobrego zakładu specjalnego na ten turniej. Na razie wpadło mi w oko : najlepszy z Norwegów - Hilde @3,00 lub Bardal @4,00 . Bo jak już napisałem Tomek jest nieprzewidywalny, nie wiadomo do końca jak to u niego będzie wyglądało. Chyba ostatecznie zaryzykuję za lekko Andersa, po prostu wyżej cenię jego umiejętności, aniżeli Hildego. Można też spróbować singlami zagrać obydwóch, bo raczej nikt więcej się w tą rywalizację nie wmiesza. Przy dobrych wiatrach Jacobsen, ale wątpie, żeby przez 4 konkursy skakał równo. To już nie te czasy co kilka lat temu. Na pewno warto rozważyć ten typ, bo wygląda ciekawie.

Pozdr.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
A Co do TCS to mam następujące typy :
Małysz Top 3 2.00
Ito - Stoch 1 1.65
Ile Morgi wygra zawodów : 0-2 1.50
Najlepszy Niemiec : Freund 2.20
To ja też mogę podać.
Wygra TCS - Hula @ 500.
Ale ma to sens ?
Daj no jakąś analizę bo podać tak na sucho każdy potrafi, a My nie wiemy czy podałeś na chybił trafił czy jak.Jak już coś proponujesz to uzasadnij.
Mnie się spodobał typ kto lepszy - Polak czy Fin [ jakiś kolega wyżej o nim pisał ] i fajnie to wygląda bo wydaje się, że Austriacy są tylko przed Małyszem, podejrzewam, że przeniosę środki do Bwina i tam to zagram.
Nie mniej jednak stanie się to dopiero jutro po kwalach.

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
Thomas Morgenstern wygrał pierwszą serię treningową przed dzisiejszymi kwalifikacjami do konkursu Turnieju Czterech Skoczni w oberstdorfie. Austriak poszybował na 135m. Drugie miejsce zajął jego rodak - Andreas Kofler (132m) a trzeci był Martin Schmitt (134m).
W czołówce treningu znaleźli się także Michael Hayboeck (131,5m), Richard Freitag (131m) oraz Ville Larinto (128m).
Z Polaków najlepiej spisał się Stefan Hula, który osiągnął 128m (22. lokata). Na 121,5m skoczył Kamil Stoch (30. miejsce), a 119m osiągnął Adam Małysz (33. pozycja). Marcin Bachleda uzyskał 124m, jednak w lepszych warunkach wietrznych i został sklasyfikowany na 35. miejscu. Dawid Kubacki był dopiero 47. (120m), a Krzysztof Miętus - 59. (109m).
Trwa druga seria treningowa
Źródło: www.skijumping.pl

damian1948 32

damian1948

Użytkownik
Małysz-Amman 1 1.70
Kofler-Hautamaki 1 1.45
Co myślicie ?
Jak dla mnie w 1wszej trójce będzie Adam, Kofi i Morgi..
Małysz jest w formie co pokazał dzis w kwalifikacjach i ostatnio w PP.
Kofler lubi T4S i jest w formie. Chodz Ammana też lekceważyć nie moża ;)

lubiekebab 997

lubiekebab

Użytkownik
Matti Hautamäki - Daiki Ito
Typ: 1
Kurs: 1,59
Wynik: ✅ (Hauta 2, Ito 15)
Matti cały czas w czołówce, nie zawodzi. Ito ostatnio słabiutko. Nie ma innej opcji. Myślę, że Fin będzie walczył o podium TCS, a Japończyk jak się utrzyma w dziesiątce to będzie cud. Przepaść. Dzisiaj w trudnych warunkach na treningach Ito w ogóle sobie nie poradził, dopiero w kwalach nieźle, ale Gazza był przecież drugi.
Faworytem słusznie jest Morgi, który dziś znokautował na obu treningach. Ciężko będzie go pokonać. W pierwszej serii zmierzy się z Adasiem, który pewnie awansuje jako lucky loser. Świetnie skaczą także Kofi, Larinto (ale moim zdaniem się wypali, nie będzie na podium), Ammann (może namieszać, ale wątpię w TOP3 po 4 konkursach) i wspomniany w analizie wyżej Hautameaki. Nikt inny chyba nie ma prawa zająć podium jeśli warunki będą w miarę wyrównane i sprawiedliwe dla wszystkich, chociaż... niespodzianka jakaś będzie na pewno w czołówce, np. Niemcy dziś świetnie skakali.
W Obersdorfie stawiam na: 1. Morgenstern (jak i cały Turniej Czterech Skoczni), a dalsze miejsca Kofler, Hautameaki, Małysz tylko nie wiem w jakiej kolejności, powiedzmy że takiej. Nieoryginalnie.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Ja już co nieco wybrałem na TCS.

Najpierw postanowiłem zaatakować singlem jeden typ obejmujący cały turniej.

Kto będzie mieć wyżej sklasyfikowanego zawodnika? Head-to-Head Polska/Finlandia - Polska @ 2.02 Bwin

Nie jestem pierwszy, który proponuje ten typ w tym temacie, ale bardzo mi się on spodobał i postanawiam w niego zainwestować.Z tego co pamiętam to niedawno proporcje kursowe wyglądały bardziej wyrównanie 1.80 - 1.90, ale dziś się nieco zmieniły ze względu na to, że Finowie oddali dwa dobre skoki w kwalifikacjach.Również wiemy, że zakład tyczy się trzech zawodników - Małysz, Larinto i Hautameaki, z którymi to Małysz będzie musiał wygrać aby mój zakład się powiódł.Dlaczego tak gram ? Jak na razie w Obersdorfie lepiej wypadają Finowie, ale różnica nie jest duża i nawet jeśli wyprzedzą Adama w jutrzejszym konkursie to nie sądzę, żeby różnica była ogromna.Do walki zostaną jeszcze trzy konkursy, w których Polak nie jest bez szans ze względu na swoją formę.A no właśnie, forma jest wysoki i wydaje się, że ustępuje na razie tylko duetowi Kofler i Morgenstern.Te niejako h2h to bardzo wyrównane trio, ale sądzę, że w końcowym rozrachunku lepiej z tego wyjdzie Polak i wyprzedzi Larinto i Hautameakiego.Jeśli chodzi o sam turniej to Larinto nie jest zbyt doświadczony bo staruje po raz trzeci, bez większych sukcesów i w tym roku tak na dobrą sprawę jest jednym z faworytów do wysokiej pozycji.Matti zaś też średnio się prezentował, nie wygrał nigdy całego cyklu, raz był drugi za...Małyszem i liczę, że w tej edycji będzie podobnie dlatego zainwestuję w ten typ - mam nadzieję, że ta tygodniowa lokata przyniesie spory zysk.

Jeśli już o sam konkurs to też mam kilka ciekawych spostrzeżeń :

Dzisiaj zaufam Niemcom.Świetnie skakali w kwalifikacjach i treningach, a i nie sądzę, że nie wypalą w zawodach bo staram się zagrać na doświadczonych zawodników.

Wolfgang Loitzl - Michael Neumayer 2 @ 2.30 ✅✅✅ Bwin

Niesamowicie wysoki kurs na Niemca.Jedynie w kwalach wystąpił trochę słabiej od Austriaka, ale różnica nie jest wielka.Widać, że u Loitzla forma jest średnia.W Engelbergu jest było trochę lepiej co pozwoliło mu wskoczyć do pierwszej dziesiątki.U Niemca podobnie, pnie się coraz wyżej i w Engelbergu był bardzo wysoko.We wtorek też skakał bardzo dobrze, gdzie podczas drugiego treningu zajął drugą pozycję.Doświadczonemu rywalowi szło słabiej wczoraj i to ze względu na formę bo w poprzednich sezonach udowadniał, że na Schattenbergschanze radził sobie kapitalnie.Sądzę, że właśnie tym bukamcherzy się sugerują oraz tym, że Austriak skacze lepiej technicznie co przy wyrównanych skokach będzie na korzyść Wolfganga.Sądzę jednak, że to Niemiec skoczy dalej bo jak widać Schuster przygotował zawodników na tą imprezę i jak na razie dobrze tutaj skaczą.Uważam, że oby dwaj wejdą do drugiej serii i jeśli nawet w pierwszej serii Neumayer przegra to w drugiej będzie miał szansę nadrobić bo różnica nie będzie wielka.

Drugi typ to również wyrównana para, ale Niemiecka.

Richard Freitag - Michael Uhramann 2 @ 1.95 ⛔⛔⛔ Bwin

Bardzo wyrównana para.Pierwszy to pan Piątek, młody zawodnik, który we wtorek na skoczni spisywał się świetnie, podczas trzech skoków szybował za każdym razem powyżej 130 metrów.Może to zastanawiać, ale wydaje się taka forma wypadkową tego, iż zna tą skocznie bo w Engelbergu nie prezentował się rewelacyjnie.Tutaj został zestawiony w parze z kolegą z reprezentacji, ale bardziej doświadczonym, który też radzi sobie słabo podczas Pucharu Światu.Wydaje się, że coś złapał we wczorajszych skokach i idzie mu lepiej.Jestem przekonany, że przemawia za nim doświadczenie i tym powinien wygrać z młodym zawodnikiem, który był w czołówce kwalifikacji i treningów.Nie liczę na powtórkę, ale jeśli zajmie miejsce w drugiej dziesiątce zawodów to będzie jego sukces.Liczę, że to Michael wygra tą rywalizację przez to, że mam większą pewność co do jego stabilizacji i możliwości oddania dwóch podobnych skoków.

Na razie to tyle i sklejam takie dubla w Bwin :

Wolfgang Loitzl - Michael Neumayer 2 @ 2.30 ✅
Richard Freitag - Michael Uhramann 2 @ 1.95 ⛔

AKO : 4.49 Bwin

AKO jest dość wysokie bo kursy są wysokie, ale pary wyrównane i ja zagram tak jak napisałem, a przekonuje mnie do tego forma Niemców podczas dni w Oberstdorfie.

Otrzymane punkty reputacji: +5
krzysztofix 1,2K

krzysztofix

Użytkownik
Hilde - Ito @1,65 ✅
Ojj, nie doceniam ja tego Toma, nie doceniam. A on w kwalifikacjach pokazał, że jest mocny. Więc tym razem postanowiłem mu zaufać. Obaj zawodnicy bardzo podobni, tzn. potrafią oddać mega skoki przy wietrze pod narty, a gdy wiatr jest niekorzystny, rzadko kiedy potrafią sobie poradzić. Przykład mieliśmy w Szwajcarii, gdzie w 3. konkursie obaj nie dostali się do II serii. Ito tutaj tak jakby spuchł, to znaczy wiele się nie pogorszył, ale od tych najlepszych odstaje, bardziej niż na początku. Rzeczą wiadomą jest, że jakiejś ogromnej różnicy punktowej nie będzie między nimi, ale mimo wszystko skłaniam się ku Norwegowi, przez ten jeden dzień forma nagle go nie opuści a jeżeli obaj będą skakali w porównywalnych warunkach, to wiele wskazuje na to, że Tom będzie lepszy. Kurs przyzwoity @1,65 w Unibecie.
GL!

Otrzymane punkty reputacji: +3
warzyn 163,8K

warzyn

Użytkownik
Zanlazłem dzisiaj 2 interesujące typy na expekcie
ITO-ZOGRAFSKI 1.35
Nie mam żadnych powodów by twierdzić, że młody bułgar ma jakieś ukryte moce by wygrać z Ito. Ostatnie punkty w pucharze na fart, dobry wiatr w pierwszej serii,a w drugiej gdzie warunki były gorsze( równe dla wszystkich) oddał jeden z najsłabszych skoków 2 rundy
M.BACHLEDA- RUNE VELTA 1.74
Typ na Veltę , nie wiem czy nasz skoczek ma na tyle twardą psychikę by wygrać sam ze sobą, w konkursie pęka jak bańka , a tutaj system K.o., może się mylę ??chociż teraz patrzę i Velta powinien skakać ze stochem? pomyłka buka??

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Turniej Czterech Skoczni zaczyna się już dziś więc i ja coś od siebie napisze.
Zaciekawiły mnie dwa zakłady na Unibet które sam zagrałem.Pierwszy z nich to:Loitzl - Evensen 1 1,45 [9-37] ✅
Kurs niestety spadł bo wczoraj był w granicach 1,55.Uważam,że Loitzl jest bardziej doświadczonym zawodnikiem,zna ta skocznie i prezentuje się w ostatnim czasie lepiej od Norwega.W kwalfikacjach obaj niemal jednakowo skoczyli Loitzl 24 Evensen 26.W I serii beda skakac blisko siebie wiec warunki powinni miec porownywalne.Loitz skacze w mocniejszej parze bo z Neumayerem a Evensen z Prevcem ale mimo to nie uważam aby Loitzl miał problem z wejściem do II serii. Kurs nie najwyższy jednak do dubla mi pasuje.
Druga para to pojedynek bratobójczy:
Schmitt - Schoft 1 1,50 [18-21]✅
Schoft w kwalfikacjach najdalej 138m ale kto oglądał ten widział w jakich warunkach leciał,uważam,że w porównywalnych warunkach do wszystkich tego by nie powtórzył.Schmitt ładny spokojny lot już praktycznie bez pomocy wiatru.Schoft skoczył 5,5m dalej a wygrał tylko o 1pkt czyli widać ile odjęto Mu za wiatr.Dzisiaj konkurs zawodnicy skacza w niedużym odstępie czasu dzielą ich 2 pary więc warunki powinni mieć podobne a wtedy Martin spokojnie wygra.
Loitzl +Schmitt=2,18 polecam!
I dziś rano zaciekawił mnie jeszcze jeden zakład a mianowicie para:
Rune Velta - Dawid Kubacki 1 2,00 - Unibet zwrot
W kwalfikacjach lepszy młody Polak skoczył o 4 metry dalej jednak był od wśród tych zawodników którzy na początku mieli lepsze warunki.Nie sądzę aby taki skok Dawid powtórzył w konkursie.Dla mnie jest On jeszcze niestabilny nieprzewidywalny.Skoki ma przeplatane.OK Velta też nie jest niewiadomo jakim skoczkiem ale uważam,że jest trochę stabilniejszy.Dziś będą skakać niedaleko siebie a więc warunki powinni mieć podobne a wtedy widzę Norwega górą. Velta w parze ze Stochem raczej bez szans a Kubacki z Anssi Koivuranta z Finlandii może może wygra i wtedy Kubacki okaże się lepszy jednak ja po takim kursie zaryzykuje i zagram.
Anssi Koivuranta - Dawid Kubacki 1,25-3,55 Tobet
Nie uważacie,że to trochę przasada taki kurs??

jedrula 38,5K

jedrula

Użytkownik
S.Ammann-W.Loitzl - 1 1,50 ,wielu widzi w Ammanie zwycięzce całego turnieju,On sam w wywiadzie dla szwajcarskiej prasy powiedział ,że &quot;jedzie po zwycięstwo&quot;,czy wygra turniej -tu wątpię ale stac go na pokonanie dzis Loitza

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Tom Hilde - Daiki Ito
Typ : Hilde @ 1,55 Betsafe
10-15 Obaj nie lubią tylnych wiatrów. Hilde w KO rywalizuje z Piklem , a Ito z Colloredo. Obaj pewnie przejdą dalej. Sądze, że stabilniejszymi skokami ostatnio popisuje się Hilde.

Manuel Fettner - Janne Ahonen (1seria KO)
Typ : Fettner @ 1,30 Betsafe
3-31 Doszło do tego, że Janne ląduje poza 30 systematycznie. Nawet to, że pięciokrotnie wygrywal TCS mu nie pomoże w dniu dzisiejszym wg mnie.
Fettner więcej niż solidnie, jest w stanie zająć miejsca w okolicach 10. Warto zauwazyc, że w treningach Fin skakał przy niemal bezwietrznych warunkach, a Fettner musiał się zmagac z 1m/s w plecy! A i tak skakał dalej. W kwalach to tylko udokumentował.
Martin Koch - Bjoern Einar Romoeren
Typ : Koch @ 1,50 Betsafe
7-27 Bjoern Einar Romoeren wyjątkowo nie lubi skoczni w Oberstdorfie. W ostatnich sezonach nie potrafił albo wejśc do konkursu głównego albo nie wchodził do 2 serii. Ostatni raz w serii finałowej skakał w sezonie 2006/07 i też zadnych rewelacji nie było bo 28 pozycja. Dalej to jest dla mnie skoczek nieprzewidywalny, który w każdej chwili może zepsuc swoją próbe. W treningach Koch też zdecydowanie lepszy od Norwega. W parach KO z Kochem rywalizował będzie Takeuchi, a z ROmoerenem potrafiący dobrze skoczyc Chedal więc może już po pierwszej serii będzie jasne kto będzie wyżej? AKO @ 3,02 Betsafe✅

damian1948 32

damian1948

Użytkownik
Kofler-Małysz 1
Amman-Loitzl 1
Typy są na dzisiejszy konkurs, a nie na klasyfikacje końcową :wink:
Jak dla mnie Kofi z Morgim będą walczyć między Sobą o 1 miejsce. W Adama jakoś nie wierze jeżeli chodzi o wygrają. Myśle że zajmie 3-5 miejsce. Na dwóch treningach Kofi lepiej zaś w kwalifikacjach nie skakał. Ostatnio jego forma jest dobra.. Rok temu wygrał ten turniej i widać że dobrze się tam czuje.
Amman będzie walczył o podium co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Jest optymistycznie nastawiony na T4S.
W treningach skoki dobre. Myśle że w parze z Loitzlem Sobie poradzi, który według mnie będzie w okolicach 10 miejsca.

chajtgr 54

chajtgr

Użytkownik
To może i ja coś skrobnę.

Velta, R - Kubacki, D Kubacki 1,72 Unibet jednak ✅
Tu zaryzykuje i zagram odwrotnie od kolegi Raduli...
Owszem w tym sezonie do tej pory o wiele lepsze wrażenie zrobił Norweg ,który występami w Norwegii zagwarantował sobie przepustkę do udziału w dalszych konkursach w ,których radził sobie całkiem przyzwoicie w przeciwieństwie do Kubackiego, który ani razu nie załapał się do 30 ale tu w Oberstdorfie Velta skacze słabiutko i we wszystkich próbach skakał bliżej od Polaka stad tez mój typ na Kubackiego w ,którym drzemie spory potencjał (LGP)
Martin Koch - Bjoern Einar Romoeren Koch 1,60 Unibet✅
Tu zgodzę się z Robsonem i biorę lepszy kurs w Unibet...
Obaj zawodnicy na razie prezentują przeciętny poziom w tym sezonie.
Jednak ciut lepsze wrażenie sprawia Koch ,który kolejny sezon jest w cieniu swoich kolegów z drużyny w ,której rywalizacja jest ogromna. Sam z reszta będzie musiał walczyć o miejsce w drużynie na Mś dlatego myślę ,ze Koch będzie się rozkręcał w tym sezonie z konkursu na konkurs
Natomiast Romoren wydaje się być najsłabszym ogniwem Norwegów. W tym sezonie skacze bez wyrazu i jakby od niechcenia co potwierdza się także w Oberstdorfie gdzie we wszystkich próbach był słabszy od Kocha. Dlatego tez stawiam na Austriaka po całkiem niezłym kursie ...
Thomas Morgenstern wygra 2,25 betsafe expekt✅
Na koniec typ na zwycięzce...
Tu uważam ze Morgi po tym kursie warty jest grania. Pod nieobecność Schlierenzauera to właśnie Morgi jest głównym faworytem do wygrania tegorocznego TCS .Od początku sezonu prezentuje wysoka formę.Wydaje sie ze jedynym który może mu zagrozić jest rodak Andreas Kofler jednak we wczorajszych treningach to Morgi skakał najdalej ze wszystkich i jeżeli warunki będą porównywalne dla wszystkich powinien dziś wygrać i tym samym rozpocząć triumfalną drogę po pierwsze zwycięstwo w TCS ...

kain. 2,2K

kain.

Użytkownik
Hilde - Ito 1 1.60 Toto-Mix ✅ Trzeba otwarcie przyznać, że obydwu zawodników stać na lepsze i dłuższe skoki. Para wyżej należy do skoczków, którzy lubią wykorzystywać wiatr pod narty i dopiero wtedy odlatywać. Ito plasował się w czołówce w konkursach, gdy wiatr powiewał silniej pod narty, gdy musi zmierzyć się z przeciwnym wiatrem - nie wychodzi mu to równie dobrze jak w przypadku przednich wiatrów. Hilde w mojej ocenie jest zdecydowanie bardziej stabilniejszy w porównaniu do zawodnika z kraju kwitnącej wiśni. Na treningach prezentowali się podobnie, lecz dzisiaj uważam, że zwycięstwo w tej parze odniesie zawodnik Norwegii. Larinto - Bardal 1 1.30 Toto-Mix ⛔
Forma obydwu zawodników z początku sezonu mocno zaskoczyła. Bardal wrócił do dobrej, równej formy po nieudanym sezonie, za to Larinto wyskoczył strasznie in plus. Po kilku dobrych konkursach obydwu zawodników nadszedł czas lekkiego spadku formy. Wydaje mi się, że wielkich różnic być nie powinno, ale to Fin skacze w tym sezonie lepiej i powinno być tak również dzisiaj. Potwierdza się to w kwalifikacjach - które Ville Larinto wygrywa, a Bardal zajmuje słabą jak na jego dzisiejsze możliwości 22 lokatę. W treningach również lepiej Larinto, wątpię, żeby zdarzyła się dzisiaj jakaś niespodzianka w formie przegranej młodego Fina.​
Larinto - Loitzl 1 1.45 Toto-Mix ⛔
Nie będę powielał tego co pisałem wyżej o Finie, lecz również lepiej wypadł w treningach i samych kwalifikacjach do konkursu w stosunku do bardziej doświadczonego Loitzla. Larinto powinien znów skakać dalej i wyprzedzić Wolfganga. Należy pamiętać o fenomenalnym stylu skakania Loitzla - który zawsze zbiera fantastyczne noty za styl swojego lotu jak i samo lądowanie, lecz według mnie Larinto skoczy dzisiaj dalej niż jego doświadczony kolega z Austrii. W przekroju dotychczasowego sezonu Loitzl skacze średnio, szczególnie się nie wyróżnia, a sam początek Pucharu Świata, nie był dla niego zbyt owocny, a szczególnego przebłysku w jego skokach dalej nie widać.​
M.Hautamaeki - Loitzl 1 1.40 Toto-Mix ✅
M.Hautamaeki - Bardal 1 1.27 Toto-Mix ✅
Matti powrócił do wielkiej formy i zdecydowanie należy się z nim liczyć. Oddaje fenomenalne równe skoki w każdym konkursie i plasuje się na czołowych pozycjach w konkursach. Myślę, że śmiało można wymieniać go w gronie kandydatów do zwycięstwa w TCS. Jeśli spojrzymy od strony treningów oraz kwalifikacji, to zdecydowanie Matti przebija wynikami obydwu wyżej wymienionych zawodników i wydaje mi się, że nie powinien mieć z nimi problemów w dzisiejszym konkursie. Jeśli chodzi o najlepsze pary, uważam, że jednak stawianie takich zdarzeń niesie z sobą pewne ryzyko. Na pewno nie można dzisiaj nie doceniać Ammanna patrząc na dzisiejszy konkurs. Faworytem wydaje się Morgerstern, który skacze bardzo równo i rzecz biorąc najlepiej z całej stawki w tym sezonie. Każdy wie jakie &quot;nagłe&quot; sensacje sprawiać potrafi &quot;Harry Potter&quot; i myślę, że może pokusić się również o zaatakowanie zwycięstwa w TCS. Do tego dochodzi Kofler, który również na pewno będzie liczył się w stawce czy też walce o podium. Należy nadmienić również naszego &quot;Orła z Wisły&quot; - Adaś będzie liczył się w stawce i myślę, że nie ma sensu typowanie pomiędzy tymi zawodnikami, ponieważ niesie to z sobą olbrzymie ryzyko, bo każdy z każdym na dzień dzisiejszy potrafi wygrać, a kursy &quot;na faworytów&quot; nie zachwycają.
Z pierwszej serii skoków i eliminacji konkursowej, uważam, że warto zastanowić się nad zwycięstwem Bodmera z Zografskim. Obaj zawodnicy bardzo młodzi, Bodmer o wiele bardziej doświadczony niż Bułgar i to dzisiaj może zaprocentować. Co prawda Zografski wystrzelił dobrą formą w treningach i kwalifikacjach, ale Bodmer nie odstawał od niego znów tak bardzo. Do tego jest bardziej obyty w Pucharze Świata, a Zografski najzwyczajniej w świecie może nie wytrzymać dzisiaj presji dobrych wyników i oczekiwań sztabu szkoleniowego, a po kursie 2.10 ( Toto-Mix) myślę, że warto spróbować gry na Niemca. Zresztą wczoraj można było dostrzec wielką poprawę w skokach zawodników z Niemiec, przez pewien czas zawodnicy niemieccy plasowali się na pierwszych 5 pozycjach, do tego konkurs w Niemczech - więc... czemu by nie spróbować?​

Otrzymane punkty reputacji: +3
tbm 642

tbm

Forum VIP
Anders Bardal - Michael Hayboeck @ Hayboeck - 2,00 w Betsafe ⛔ [20-32]
Bardal w Oberstdorfie nie prezentuje się najlepiej. Na treningach i podczas kwalifikacji zajmował miejsca w trzeciej dziesiątce. Hayboeck nie jest pierwszoplanową postacią, ale skacze co raz lepiej [na 2 treningu 8 miejsce i 131,5m] i na TCS może osiągać dobre wyniki. W mojej subiektywnej ocenie Bardal nie wygląda na zawodnika w dobrej formie i trudno będzie mu już przejść w parze h2h Jakuba Jandę. Hayboeck będzie rywalizował z Tochimoto, który na treningach prezentował równą dyspozycję, ale skakał o kilka metrów krócej od Austriaka. Dobry kurs, myślę, że warto spróbować.
Martin Koch - Bjorn Einar Romoeren @ Martin Koch - 1,50 w Betsafe | 1,60 w Unibet ✅ [7-27]
Romoeren ma trudnego rywala w h2h w postaci Chedala, którego niekoniecznie przejdzie. Koch może i nie błyszczy formą ale na treningach i w kwalifikacjach łapał się w drugiej dziesiatce. Powinien być lepszy od rywala z pary Takeuchi, a zarazem w całych zawodach od chimerycznego Norwega, który nie przekonuje mnie swoją dyspozycją.
Tom Hilde - Daiki Ito @ Tom Hilde - 1,55 Betsafe | 1,65 w Unibet ✅ [10-15]
Wobec słabszej dyspozycji Bardala i Evensena, Hilde rywalizuje z Jacobsenem o miano najlepszego Norwega. Hilde po obniżonej belce w drugiej serii treningowej wypadł blado, ale 115,5 m wygląda na wypadek przy pracy. W kwalifikacjach bardzo dobry skok i 5 miejsce. Ito wiadomo... wiatr pod narty i może być wysoko, wiatr w plecy i spada o kilka miejsc w dół. W mojej ocenie Hilde prezentuje bardziej wyrównaną dyspozycję.
Matti Hautamaeki - Ville Larinto @ Matti Hautamaeki - 1,95 Betsafe ✅ [2-35]
Wrócił stary i dobry Hautamaeki i znów rywalizuje o najwyższe cele. Jest stabilny, charakteryzuje się powtarzalnością w oddawanych skokach. Larinto błysk geniuszu na początku sezonu i choć brakuje mu tej stabilności to potrafi odlecieć bardzo daleko jak np. wczoraj w kwalifikacjach. Jednakże gdy trzeba oddać dwa skoki preferuję doświadczonego Hautamaeki.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom