verno
Znawca - Hokej
Alireza vs Abdusattorov
Alireza win
@3.68
Stawka 100j
100j
Pierwsza partia czyli mój ulubiony Firouzja, który w tym turnieju radzi sobie bardzo dobrze 2.5/3 a dzisiaj zagra białymi z Abdusattorovem, który w zeszłym roku był bardzo bliski wygrania tego turnieju natomiast w tym roku nie wygląda już aż tak obiecująco. Aktualnie 2/3 po 2 remisach i wczorajsze wygranej czarnymi jednak wcale nie było tak kolorowo i tylko prezent od
przeciwnika go uratował, partia w pewnym momencie wyglądała tak:
Przewaga białych +2.77 a kolejny ruch:
i nagle czarne -1.50 a w takiej pozycji jak zaraz leci a2, wieża na b8 półotwarta linia zaraz ten goniec się rozegra i tutaj praktycznie nie ma co zbierać, to pokazuje że w słabej formie jest Parham a mimo wszystko miał już wygraną pozycję na Abdusatorrova. Alireza jest w bardzo dobrej formie i tak jak czarnymi czeka na swoje okazje tak białymi lubi zagrać agresywnie i jest w tym dokładny. Wygrana nie jest tutaj jakaś pewna natomiast po takim kursie jest spore value.
Anish Giri vs Gukesh
remis
@1.47
Stawka 100j
100j
Dzisiaj kolejny raz idę w remis Anisha, który wczoraj zawiódł (mnie) bo wygrał czarnymi w ogóle wczoraj był dziwny dzień bo aż 4 partie wygrały czarne. Giri grał solidnie i czekał na swoją okazje aż takową dostał i ją wykorzystał, Ding również wygrał czarnymi z Gukeshem i myślę że dzisiaj będzie to bardziej spokojny dzień dla tych panów a dlaczego? Gukesh ambitny zawodnik ale zdaje sobie sprawę jak ciężko jest pokonać tak dobrego defensora i to jeszcze czarnymi więc nie będzie jakoś mocno szarżował po wczorajszej przegranej gdzie chciał wygrać, przeliczył się i skończyło się jak skończyło. Giri obrońca tytułu z zeszłego roku w bardzo dobrej sytuacji bo 2.5/3 egzekwo na pozycji lidera i myślę że nie ma gdzie się spieszyć szczególnie z tak groźnym zawodnikiem, który jak dostanie okazje to może sporo namieszać także sądzę że Giri będzie zadowolony z remisu a Gukesh zdaje sobie sprawę że wygranie czarnymi z Anishem jest nie lada wyczynem a mamy dopiero 4 rundę i jeszcze będą lepsze okazje żeby się "szarpać"
Nepo vs Donchenko
Nepo win
@2.07
Stawka 100j
100j
Ten bet uważam za najlepszy tego dnia, Nepo aktualnie 2/3 po wygranej z Maxe oraz remisach z Wenjun i Viditem. Z Wenjun męczył do 80 posunięcia a partia z Viditem trwała najdłużej czasu, Nepo zawsze wyciska to samego końca nawet równe pozycje bo potrafia wykorzystać małą niedokładność do tego bardzo dobrze przygotowany, ruchu często "od ręki" i zawsze sporo czasu na zegarku co może mieć przełożenie w późniejszej fazie gry jak tak męczy przeciwnika. Donchenko bardzo słabo póki co, 0.5/3 jedynie remis z Dingiem, który zagrał niemrawo i w zasadzie nie potrzeba było jakieś super gry, mimo że jest to zeszłoroczny zwyciężca Tata Steel Challengers to jednak widać jaki skok poziomowy jest w Masters. Te 2 przegrane to nie była wybitna gra przeciwnika tylko wywieranie presji aż Alexander nie wytrzymywał i grał niedokładne ruchu a chyba nie ma bardziej wywierającego presję zawodnika niż Nepo i tutaj partia może wyglądać podobnie. Jan będzie chciał nadgonić stawkę bo aktualnie brakuje mu 0.5pkt a na pewno kuje remis z Wenjun bo to jak przegrana więc będzie chciał się za to zrewanżować. Patrząc na ostatnie partie Alexandra nie sądzę żeby był stanie wytrzymać taki nacisk od Nepo.
Warmerdam vs Wenjun
remis
@1.72
Stawka 100j
72j
Kolejna partia to Warmerdam z Wenjun. Max z "pakietem" wygrana/przegrana/remis czyli 1.5/3 białymi został przejechany przez Nepo następnei czarnymi wygrał na Jordena, który ładnie mu sprezentował partie oraz wczoraj remis z Alireza gdzie nie pokazał za dużej agresji i zgodnie z moją oceną chętnie poszedł na remis. Dzisiaj zagra z Wenjun, która całą partie trzymałą na równi z Girim, zresmisowała z Nepo żeby wczoraj przegrać z Jordenem. Uważam że nasza mistrzyni świata lepiej sprawdza się w defensywie i może ciężko jej atakować to naprawdę trudno zrobić coś jej i patrząc na to jak białymi pogrywa sobie Max i na to że nie jest on topowym arcymistrzem myślę że nie pokona Wenjun ale też nie da sobie zrobić krzywdy i zakończy się na remisie.
Jorden Van Foreest vs Vidit
Vidit win
@6.14
Stawka 40j
40j
Ostatnia partia nad, która się trochę zastanawiałem i doszedłem do wniosku że jest warta zagrania. Jorden jak już wcześniej pisałem nie radzi sobie za dobrze w tym turnieju gdzie trochę sprezentował 2 partie przeciwnikom i widać że nie jest nawet w optymalnej formie. Wczoraj wygrana z Wenjun, która popełniła błąd w ofensywie i się posypała może doprowadzić do tego że dostanie trochę wiatru w skrzydła i dzisiaj białymi zagra bardziej agresywnie a popełnianie błędów w tym turnieju nie jest mu obce a wtedy Vidit z pewnością to wykorzysta. Vidit aktualnie 1.5/3 wszystko remisy i nie jest to jakiś "zadymiarski" zawodnik raczej spokojny ale bardzo solidny i jak tylko otrzyma mały prezent będzie potrafił go wykorzystać. To jest bardziej typ przeciwko Jordenowi niż na Vidita.
Ostatnia edycja: