Energa Kalisz vs Jedynka Tarnów, typ: Kalisz -13,5 pkt @1,85 - STS
Widzi mi się tutaj okazałe zwycięstwo drużyny z Kalisza. Nowy zespoły, nowy trener. Wydaje mi się, że projekt z Pasińskim już dawno się wypalił. Stery objął Widera, który dostał bardzo ograne zawodniczki w naszej lidze.
Grabka - Rasińska - Drużkowska, Kuligowska - Bartkowska - Lemanczyk
Widać tutaj klasę przede wszystkim na rozegraniu i przyjęciu. Klasę oczywiście jak na taki zespół jak Kalisz. Nieobecne powinny jeszcze być Efimienko i Fedorek - a szkoda bo będą to podstawowe środkowe Kalisza. Natomiast robotę tutaj powinna zrobić przede wszystkim Drużkowska, która w pierwszym meczu zdobyła 35 punktów (na skuteczności 44% na 77 piłek). O przyjęcie się nie martwię - jest Lemanczyk, jest Kuligowska.
Z drugiej strony mamy beniaminka, który skład ma bardzo średni. Niewątpliwie będą walczyć o utrzymanie. Wyróżniać się powinna Yuliya Gerasymova. I tyle mogę powiedzieć o ich składzie. Jest kojarzona Gabi Ponikowska, ale obawiam się że reszta dziewczyn to jeszcze nie jest poziom Tauron Ligi. No cóż, zobaczymy. Spodziewam się tutaj przewagi Kalisza na przyjęciu i przede wszystkim Drużkowska powinna bez problemu przedzierać przez blok. Tarnów nie ma zawodniczek żeby nawiązać bezpośrednia walkę. Ewentualnie na środku, ale na chwilę obecną to rzut monetą.
Wydaje mi się, że Kalisz wygra do zera, ale wolę się zabezpieczyć handicapem punktowym. Uważam, że bez problemu w którym secie zrobią blowout.