Ja już dziś kilka zdań co do jutrzejszej kolejki Liiga. Wybrałem trzy spotkania, które warto rozważyć. Jesteśmy w najtrudniejszym do typowania momencie sezonu. Do tego mecze które wybrałem są ciężkiego kalibru, ale trzeba próbować.
Sport - HIFK: 2 RT 2.1 lub 2 ML 1.66 ( kursy rosną ) - Sport ciągle walczący o wyższą pozycję, ale ich obecna forma nie jest dobra. Z kolei IFK ostatnio cenny skalp taki jak Hameenlinna, a wcześniej właśnie Sport - z tą różnicą że u siebie. Jutrzejszego gospodarza w ostatnich meczach wszyscy punktują jak chcą. Z kolei wygrana IFK może im dać nawet 5 pozycję, a więc motywacji na pewno nie zabraknie. Jakość też po stronie gości. Ostatnio, jak nie Thorell, to Rask, jak nie Rask, to młodziutki Engberg. Moją uwagę zwraca również Kangasmieni nie tylko w kontekście drużyny ze stolicy, ale przede wszystkim jak o kadrę Suomi chodzi. Zmiana barw wyszła mu na dobre i nie chodzi tu tylko o zdobycz bramkową, ale przede wszystkim o ciągły progres u tego zawodnika. IFK to w ogóle zespól z dużymi ambicjami, ale bez wzmocnienia bloku defensywy chyba nie odegrają znaczącej roli w dalszej części sezonu, dlatego tak ważne jest rozstawienie przed PO.
Kalpa - Tappara - 2 RT 2.3 lub 2 ML 1.78 - obie drużyny bez formy.....może inaczej - ta mizeria jaką gra gospodarz jest dla mnie czymś spodziewanym. Z drugiej strony drużyna która mierzy w zupełnie inny punkt. Brak formy u Toporów oznacza, że przygotowania do dalszej części sezonu już są wdrażane.Rautakorpi dał swoim graczom wycisk na siłowni i ten dołek był czymś naturalnym. No właśnie był, czy nadal jest ? wydaje mi się, że Topory pomału łapią już tą świeżość. Ostatni mecz, którego obszerny skrót udało mi się gdzieś znaleźć nie wyglądał źle i tak naprawdę niewiele brakło, a skończyłoby się dogrywką. Brakło precyzji w końcówce trzeciej tercji, ale tam nogi już nie niosły. Ten sam problem był w poprzednim meczu - brak sił na trzecią odsłonę. Jutro przeciwnik potrafiący ugryźć, ale znacznie mniej wymagający.
PS - tak poza tematem ostatnio czytałem ciekawy artykuł z którego wynika, że w Tampere do dziś niektórym bardzo brakuje Hrachowiny. Ano, mieli swój skarb.
Oulu - TPS - 2 ML 2.63 lub 2 x 1.96. Obie ekipy zagrają o prestiż. Mistrz i mocny pretendent. Kursy na gości wg. mnie troszeczkę zawyżone, ale to dobrze, bo jest szansa z tego skorzystać. Siła rażenia obu ekip ogromna. Jakość i klasa również porównywalna. Forma bajeczna. Chciałoby się powiedzieć wręcz mistrzowska. Aż się zastanawiam, czy nie za wcześnie. Być może Turku z mozołem wraca na szczyt. Drużyna bardzo fajnie zbilansowana. Ostatnio w wybornej formie 18 letni Kakko, 34 letni Heikkinen. Być może jutro coś ukłuje doświadczony Flippula. Podczas pisania przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Kakko - strzelec bramki. Jest spora szansa, bo ostatnio młody Fin regularnie otwiera spotkania. Jego centrem jest Palve i ta współpraca wygląda naprawdę fajnie. Jutro prawdopodobnie znów zagrają w tym zestawieniu. Mam nadzieje, że daleka podróż nie odbije się na formie. Gracze Karpat obciążenia mają już chyba za sobą, bo też latają nad lodem. Ostatnio w kadrze pograł sobie - Leskinen, czy Vehvilainen. Chociaż do goalie można mieć zastrzeżenia. Mecz może być na styku, ale myślę, że goście nie przegrają w RT.