Dziś początek 16. kolejki
Allsvenskan. Dwa z trzech spotkań będą walką o śmierć i życie w dolnych rejonach tabeli. Ja biorę na tapetę bój ostatniej w tabeli Eskilstuny z przedostatnim Kalmarem.
AFC Eskilstuna City - Kalmar FF
Eskilstuna, o czym już pisałem, to taki sztuczny twór który jest kaprysem swojego bogatego właściciela. Kilka lat temu przejął on grającą w niższych ligach ekipę Vasby i od razu wziął się za potężne zmiany. Łącznie ze zmianą barw i nazwy. Przez kilka lat drużyna funkcjonowała praktycznie bez kibiców jako AFC United. Gdy przyszedł awans do
Allsvenskan właściciel po raz kolejny wpadł na pomysł zmiany siedziby i wyprowadził się ze Sztokholmu do odległej o 110 kilometrów Eskilstuny. Póki co przygoda z
Allsvenskan to jednak pasmo niepowodzeń. 14 meczów - 4 punkty. Dramat.
Na szczęście dla Eskilstuny rywalizacja na dole tabeli przypomina wyścig żółwi. Wyprzedzające ją ekipy mają raptem po 8 pkt (Halmstad i Kalmar) oraz 11 (GIF). I to między tymi ekipami zapewne rozegra się heroiczny bój o pozostanie.
Obserwując w tym roku ligę szwedzką wcale nie jestem przekonany, że to Eskilstuna jest najsłabsza. Oni naprawdę coś tam potrafią. Pragnę przypomnieć mecz drugiej kolejki u siebie z Orebro. Wtedy to Eskilstuna w 87. minucie wyszła na prowadzenie 2:1, by w doliczonym czasie gry stracić gola. Jakże zapewne inaczej potoczyłyby się losy tej drużyny gdyby już wtedy miała na swym koncie pierwsze zwycięstwo.
Jest jednak inaczej i kibice wciąż czekają. Dziś o 16:00 okazja idealna. Rywal - Kalmar - wg mnie najsłabszy z możliwych. Kalmar u siebie ograł Halmstad i Sundsvall. Ponadto dwa remisy, z czego jeden na wyjeździe. Z Hammarby gdzie o dziwo było bardzo blisko wygranej. Ale styl gry Kalmaru mnie kompletnie nie przekonuje. To jest pod względem prezentowanego poziomu najsłabsza ekipa w lidze.
Eskilstuna broni nie złożyła jeszcze. Nie wierzę też by miała jeszcze dłużej czekać na wygraną. Dziś jest tam pełna mobilizacja. Oni wiedzą, że wygrywając ten mecz na dobre wracają do walki o byt.
Rzadko kiedy jestem skłonny zaufać ekipie która zamyka ligową tabelę. Dziś jednak jest ten wyjątkowy dzień. Za średnią stawkę będę próbował:
AFC Eskilstuna City - Kalmar FF 1 @ 2,50 sts
2:1 (0:1)
Kick off - 16:00