Ledwo się jedna kolejka skończyła to następna się zaczyna. To lubimy. Jutro cztery spotkania. Dwa przykuwają moją uwagę.
Eskilstuna - Ostersund
Coś nieprawdopodobnego te kursy. Dla mnie kosmos. Szczerze jeżeli miałbym wystawiać je na ten mecz sam to 2,60 - 3,10 - 2,50 może bym dał. 4,22 na to że Eskilstuna pokona u siebie Ostersund? Przecież te dwie ekipy NIC nie różni póki co. Popatrzmy.
Eskilstuna to beniaminek. Bez wygranej, ale z tylko jedną porażką. Charyzmatyczny właściciel który co rusz coś zmienia. Najpierw zmiana barw i nazwy z Vasby na AFC United. Teraz przed sezonem przenosiny do Eskilstuny. Może to trochę sztuczny twór, ale gość na pewno nie po to wprowadził drużynę do
Allsvenskan by z niej sprysnąć po roku. A żeby nie sprysnąć to pora zacząć wygrywać. Dlaczego nie z bardzo przeciętnym na wyjazdach Ostersundem? Eskilstuna u siebie póki co dwa remisy. Pechowe 2:2 z Orebro po sporej przewadze i golu straconym w ostatniej akcji, oraz 0:0 po słabym meczu z Halmstad. Ja dużej różnicy pomiędzy tymi zespołami a Ostersundem nie widze.
Po raz enty piszę o różnicy w grze OSK u siebie a na wyjazdach. Tak się składa, ze Ostersund grał poza domem z tymi samymi rywalami co Eskilstuna u siebie. Efekt. Bęcki 0:1 w Halmstad i 1:2 z Orebro. Kadrowo nie mam informacji o jakichś wielkich ubytkach u jednych i drugich.
Naprawdę grzech nie spróbować zagrać na Eskilstunę. Ponieważ jednak chciwy traci dwa razy to ja zagram sobie z remisem zwrot po zacnym kursie 3,00. Nie wierzę w to, że Ostersund jest tam w stanie wygrać.
Eskilstuna - Ostersund 1 (dnb) @ 3,00 1:3 (0:3)
Ponadto:
Orebro - Hacken
Tutaj również kursy na gospodarzy wydają mi się przesadzone. Owszem Hacken teoretycznie jest lepszym zespołem, ale póki co tego nie widać. Gospodarze u siebie ograli po 2:1 Ostersund i Jonkoping. Bez szału, ale 6 punktów jest.
Hacken wygrał póki co tylko w Sundsvall, ale tam w tym sezonie będą zespoły wygrywać, bo GIF zawsze był na
Allsvenskan po prostu słaby, a w tym sezonie może się w końcu doczekać degradacji. Gdy do Hacken w ostatniej kolejce przyjechał Norrkoping, a więc zespół tylko ciut teoretycznie lepszy od Orebro, to zdołał tam wygrać 2:1.
Goście bez Sudica i Faltsetasa, a więc ludzi z którymi zaczynali ten sezon w pierwszym składzie. Orebro bez znaczących ubytków. Są w stanie jutro gospodarze ten mecz wygrać.
Orebro SK - BK Hacken 1 @ 2,92 0:0
Osobiście przestrzegam przed graniem jutro na Elfsborg. To dla mnie najbardziej nieprzewidywalna ekipa w lidze. Co widać po wynikach. Powinni ten Sundsvall teoretycznie ogarnąć. Ale po 1,85 bym tego w życiu nie brał.
No i na koniec odnośnie prognoz na cały sezon:
Malmo zdecydowany faworyt i to już widać. Ja liczyłem, że drugą siłą może być AIK, ale póki co grają dramatycznie. Goteborg też póki co bardziej zawodzi, ale tam od kilku lat coś nie do końca styka. Poza tym jest grupa ekip solidnych które mogą walczyć o podium bo tak naprawdę to wygląda na to, że drugiej siły w lidze nie ma. Elfborg, Hacken, Djurgarden, Norrkoping, Orebro bym do nich zaliczył. Sirius zaskakuje bardzo pozytywnie ale wiadomo, że to beniaminek i kiedyś spuchnie. Nie sądzę by Ostersund czy Jonkoping były w stanie walczyć o coś więcej niż środek tabeli. Eskilstuna też według mnie to zespół na środek tabeli. Słabeusze: Kalmar, Sundsvall, Halmstad z beniaminków też wygląda chyba najsłabiej. Zostaje Hammarby które sam nie wiem gdzie umiejscowić.
Edit: Dziś wtopa.