Dyscyplina:
Szachy - Online Nations Cup
Godzina: 15:00
Spotkanie:
USA -
Chiny
Typ: remis
Kurs: 3,15
Bukmacher: Totalbet
Analiza:
Szkoda, że nasi bukmacherzy nie mają bardziej rozbudowanej oferty na ten turniej, tzn. że nie można obstawiać partii poszczególnych graczy. Format turnieju jest taki, że mecze rozgrywane są na czterech szachownicach. Na trzech grają mężczyźni, a na jednej kobiety. Tempo partii to 25 minut plus 10 sekund bonusu za każdy wykonany ruch.
Faworytem bukmacherów są
Chiny, ale dla mnie szanse są dość wyrównane, dlatego spróbuję typu na remis. Patrząc na skład mężczyzn w obu ekipach, to mnie bardziej podoba się reprezentacja
USA. Ich męski skład wygląda naprawdę imponująco: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So, Leinier Diminguez. Średni ranking w szachach szybkich tych czterech zawodników minimalnie przekracza 2800, więc jest to ogromna siła. Pod tym względem
USA wygląda mocniej od Chin. Jeśli chodzi o słabą stronę Amerykanów, to jest nią to, że mają w swoim składzie słabe kobiety. Obie panie mocno odbiegają poziomem gry od kobiet z reprezentacji Chin. Według mnie mecz ten będzie wyrównany, dlatego pokuszę się o typ na remis w całym spotkaniu.