Do rozpoczęcia rozgrywek ligowych we Włoszech pozostały jeszcze prawie 2 tygodnie.
Co prawda już leci walka o Superpuchar Włoch czy
Puchar Włoch.
Ja postaram się przybliżyć kilka drużyn...
Zaczynamy
Cucine Lube Civitanova
Z pierwszej 7ki z poprzedniego sezonu z klubu pożegnali się
rozgrywający B. Rezende oraz
atakujący A. Ghafour, który powiedzmy sobie szczerze nie spisał się najlepiej, może to z powodu kontuzji ale jednak no był rozczarowaniem. Wypożyczony został również
środkowy nasz rodak M. Bieniek, który również nie pokazał się z najlepszej strony. W ich miejsce drużyna sprowadziła
atakującego J. Hadrave, dobrze znanego nam z gry w Olsztynie,
rozgrywającego L. De Cecco. W sumie drużyna wymieniła obu rozgrywających bo z klubu odszedł również drugi
rozgrywający S. D'Hulst a przyszedł
M. Falaschi, który również grał w naszej PlusLidze.
Moim zdaniem transfery na pewno nie są na minus.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
L. De Cecco
Środkowy:
R. Simon, S. Anzani
Przyjmujący:
O. Juantorena, Y. Leal
Atakujący:
J. Hadrava
Libero:
A. Marchisio
Widać, że siła w ataku będzie niesamowita z każdej strony czy to środek czy przyjmujących czy sam atakujący. Są głównym faworytem do wygrania ligi.
Leo Shoes Modena
Zdecydowanie największe zmiany w tym zespole. Z podstawowej 7ki z poprzedniego sezonu odeszło aż 5 zdecydowanie najważniejsze postacie w drużynie. Z klubu pożegnał się atakujący I. Zaysev, pożegnali się dwaj przyjmujący M. Anderson i B. Bednorz. Odszedł również środkowy M. Holt i libero S. Rossini. Do klubu dołączyli libero J. Grebennikov, atakujący L. Vettori, przyjmujący N. Petrić, D. Lavia i M. Karlitzek i środkowy D. Stanković.
Myślę, że o ile libero to zdecydowanie największe wzmocnienie tak inne pozycje mocno się osłabiły.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
M. Christenson
Środkowy:
D. Mazzone, D. Stanković
Przyjmujący:
N. Petrić, M. Karlitzek
Atakujący:
L. Vettori
Libero:
J. Grebennikov
Mega ofensywna siła w postaci Zaytseva, Andersona i Holta mocno poszła w dół i ciężko będzie ich zastąpić 1:1. Nie zapomnijmy o doskonałym sezonie Naszej przyjmującego, który zbieram kapitalne noty w lidze... Myślę, że o podium będzie ciężko max 3 miejsce.
Sir Safety Conad Perugia
Z Perugii odeszło 3 ważnych graczy mowa tutaj o rozgrywającym L. De Cecco, środkowym M. Podrascanin i przyjmującym F. Lanza. W ich miejsce Perugia sprowadziła bardzo doświadczonego lecz już wiekowego rozgrywającego D. Travica i J. Zimmermann, przyjmującego S. Sole, atakującego S. Vernon-Evans i przyjmujących T. ter Horst, D. Sossenheimer.
D. Sossenheimer z Będzina do Perugii? Będzie miał ciężko przestawić sie. Pozzycja rozgrywającego także mocno myślę, że ucierpi na zmianie.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
D. Travica
Środkowy:
F. Ricci, S. Sole
Przyjmujący:
W. Leon, T. ter Horst
Atakujący:
A. Atanasijević
Libero:
M. Colaci
Jeszcze więcej niż w poprzednim sezonie będzie zależeć od 2ójki Atanasijević, Leon ale myślę, że to Civitanova sięgnie po tytuł mistrza Włoch. Perugia aż tak mocnego składu nie ma aby im dorównać.
Itas Trentino
Również bardzo duże zmiany przeszły w Trentino. Ze starego zespołu pozostali tylko rozgrywający S. Giannelli i środkowy S Lisinać.
Z klubu pożegnali się libero J. Grebennikov, atakujący L. Vettori, środkowy D. Candellaro i przyjmujący A. Russell, U. Kovacević i K. Cebulji.
Do zespołu dołączyli przyjmujący R. Lucarelli, atakujący N. Abdel-Aziz, środkowy M. Podrascanin, libero S. Rossini i przyjmujący D. Kooy.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
S. Giannelli
Środkowy:
S. Lisinac, M. Podrascanin
Przyjmujący:
R. Lucarelli, D. Kooy
Atakujący:
N. Abdel-Aziz
Libero:
S. Rossini
Na papierze mocny skład ale muszą się zgrać ze sobą 2 Serbów, 2 Holendrów, 2 Włochów i Brazylijczyk. Ciekawie ale czy to wypali? Moim zdaniem ciężko ale zobaczymy.
Gas Sales Bluenergy Piacenza
Ten zespół przeprowadził chyba transfery, które pozwolą im się włączyć w walce może nie o mistrza ale może o podium?
Z poprzedniego sezonu tacy siatkarze pożegnali się z klubem: rozgrywający M. Cavanna, środkowi P. Krsmanović i D. Stanković, przyjmujący D. Kooy, I. Yudin i A. Berger, atakujący G. Nelli.
Natomiast do klubu dołączyli atakujący G. Grozer, przyjmujący A. Russell, O. Antonov, T. Clevenot, środkwoy D. Candellaro i A. Polo oraz rozgrywający J. Shaw i R. H. Aguirre.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
J. Shaw
Środkowy:
D. Candellaro, A. Polo
Przyjmujący:
A. Russel, O. Antonov
Atakujący:
G. Grozer
Libero:
F. Fanuli
Widać, że atak i przyjmęcie jest na bardzo wysokim poziomie, martwi mnie jedynie rozegranie i libero ale może zagra to wszystko razem i będzie to bardzo niewygodna drużyna? Mam taką nadzieję,
Jeżeli pominął jakąś drużynę, która może przeciwstawić się tym drużynom to chętnie przeczytam.
Zapraszam do analizowania i podawania swoich typów, przemyśleń itd...