cytat z dnia 18 stycznia 2020 12:17 przez typerskoki
Wczoraj poszło całkiem dobrze. Przewidziane wiele wydarzeń. W prawdzie przez to, że było sprawiedliwie nie siadł sensacyjny zwycięzca, ale podane typy dały zarobić.
Teraz przechodząc płynnie do konkursu:
Tande - Johansson 1 @ 1,70 @ efortuna
Tande wczoraj bardzo dobre skoki. 5 i 3 w treningu. 7 w kwalach mając najgorsze warunki ze stawki. Większość czołówki w takich warunkach była by poza 15. Tym skokiem na prawdę mi Tande zaimponował. Widać, że ta skocznia mu bardzo pasuje i idę dzisiaj grubo w jego kierunku. W żadnym ze skoków nie miał problemów za progiem, więc wydaje się, że forma z początku sezonu wróciła. Przynajmniej na tej skoczni. Myślę, że Tande jest świetnym kandydatem do podium zarówno dziś jak i w klasyfikacji Neustadt Five po kursie w okolicy 4.00! W tym typie jednak nieco ostrożniej skupiam się na H2H z Johanssonem, który wczoraj skakał podobnie jak Tande, dlatego kurs jest wyrównany. Moim zdaniem jednak Johansson ma w tym sezonie olbrzymie problemy z powtórzeniem dobrych skoków w zawodach. Obstawiam, że choć jeden skok będzie wyraźnie słabszy jak wczoraj. A nawet jeśli nie to i tak Tandego oceniam wyżej. Jakby otrzymał takie warunki jak Johansson powinien z nim wczoraj wyraźnie wygrać. Przy takim złym wietrze stracił do niego tylko 1,5 punktu, z czego 1,0 to noty, które zazwyczaj Tande ma dużo wyższe od Johanssona, więc nawet przy złych warunkach szanse spore. A jak będą równe to nie wyobrażam sobie żeby typ nie wszedł. Dla przypomnienia Tande miał +8,0 za wiatr, podczas gdy Johansson tylko +1,3. To mówi wszystko.
Forfang - Aschenwald 1 @ 1.55 @ efortuna
Typ dobry do dubla. Tak jak wczoraj pisałem: "Forfang lubi tu skakać - dowód pierwsza wygrana w karierze. Pokonał wtedy Petera Prevca, który wtedy wygrywał w zasadzie prawie wszystkie
konkursy. Nad trzecim zawodnikiem miał ponad 20pkt przewagi, także jest tu moc". Wczoraj nieco poniżej oczekiwań, choć i tak lepiej od Aschenwalda. Aschenwaldowi gaśnie forma z początku sezonu i coraz częściej wypada z TOP10. Myślę, że dziś też nie przebije miejsca z kwali, gdzie był 17. Forfanga stać minimum na to 10 miejsce, a myślę że i o TOP6 powalczy.
R.Kobayashi wygra zawody @ 2.50 @ STS
Tak jak wczoraj pisałem " Ryoyu lub takie skocznie. Przykład Klingenthal czy Oberstdorf gdzie deklasował stawkę, a forma cały czas zbliżona jak wtedy. Miewa wpadki, ale na zupełnie innych skoczniach jakimi są Predazzo czy Innsbruck." Tutaj wczoraj pokazał, że na pewnych skoczniach jak ta jest dalej poza konkurencją, tak jak rok temu. To samo zrobił w Klingental gdzie brylował w niemal każdym skoku. Wczoraj wygrał każdą serię i nie sądzę, żeby dziś było inaczej. Pokrzyżować plan mogą warunki, gdyż ma wiać 3m/s. Jednak wczoraj też miało wiać, a mieliśmy super równe zawody. Liczę, że dziś będzie podobnie. Rywale mocno spuścili z tonu (Geiger, Kraft, Stoch), a i Kubacki mimo, że w najlepszych skokach traci niewiele do Japończyka to miewa też gorsze próby jak ta w kwalifikacjach.
Na koniec takie szalone AKO na klasyfikacje Nestadt Five:
R.Kobayashi wygra
Kubacki 1-3
Tande 1-3
Kurs AKO: 16,54
Bukmacher: Fortuna
Typ można puścić w trzech singlach (no może poza Kobayashim bo z podatkiem to bez sensu), w dublach i w hardcorowym triblu. Według mnie ta
trójka tutaj jest wyraźnie najlepsza. Plany wydaje się może popsuć tylko Kraft, ale on mniej czuje tą skocznie. Liczę, że Kubacki skoczy jak chociażby w treningach gdzie był 3 i 2. No i Tande odda 4 takie skoki jak w kwalach, tylko w lepszych warunkach i powinno wystarczyć. O Kobayashim nawet nie piszę bo to pewniak weekendu.Skacze znakomicie i już teraz ma przewagę 10,8pkt nad pierwszym groźnym rywalem, bo Leyhe, Johanssona i P.Prevca nie widzę, żeby oddali jeszcze 4 tak równe i dobre skoki jak wczoraj.
Powodzenia