Oglądając kwalifikacje i treningi widać że Ahonen jakoś szalenie daleko nie skacze, ale wydaje się być dość solidny i stać go na miejsce w trzeciej dziesiątce, ewentualnie na początku czwartej, natomiast Jakuba Jande widzę raczej pod koniec stawki, nie ta forma, nie ten czas, oprócz ładnego stylu totalnie nic mu nie zostało.
Typ: Ahonen - Janda 1 @ 1,65
Japończycy są w niezłej formie, skaczą dość równo i regularnie, w treningach i kwalifikacjach byli na wysokich miejscach, (z wyjątkiem Kasaiego, który nie startował w większości prób) wydaje mi się najlepiej wyglądał Takeuchi, widać że leży mu ta skocznia, Ito także nieźle skacze, ale moim zdaniem tak na kilka lokat niżej od kolegi, w zawodach powinien to potwierdzić:
Typ: Ito - Takeuchi 2 @ 2,0
Wellinger to młody chłopak, do tego wrócił po kontuzji, ale pomimo wieku, miał juz okazje startować na IO i radził sobie całkiem nieźle, także myślę że presja go zje, do tego jego wyniki w treningach i kwalifikacjach były naprawdę solidne. Velta jest trochę nieprzewidywalny i dlatego ten typ będzie dość ryzykowny, ale przeczucie mi mówi że po kilku niezłych miejscach ostatnio trochę się wypalił i obniżył loty.
Typ: Wellinger - Velta 1 @ 1,90
(Tak jak pisałem ryzykowny, a że Velta jest nieprzewidywalny to mało powiedziane ???? )
Koudelka cały sezon wygląda bardzo solidnie, wydaje mi się że ta forma jak nie w następnym to za dwa sezony zniknie, ale tacy zawodnicy, którzy czują skakanie jeden, dwa sezony na najwyższym poziomie są zazwyczaj niesłychanie regularni i mocni na wszystkich obiektach (np Jakub Janda), myślę że Koudelka może tu nieźle namieszać, co do jego konkurenta w tej parze mianowicie Schlierenzauer, owszem dobrze skakał w treningach, ale raczej nie stać go na dwa równe skoki, faktycznie może się bez problemu zakręcić w najlepszej 10, ale to chyba max na co go stać, cały sezon był pasywny.
Typ: Koudelka- Schlierenzauer 1 @ 1,55
Freund raczej nie będzie chciał zaprzepaścić szansy zwłaszcza że jest w takiej formie i na pewno chce powetować średnio udane IO, dlatego zrobi wszystko żeby wrócić z Falun z medalem, wydaje się murowanym faworytem, chociaż ja nie stawiałbym wielkich pieniędzy że to on wygra, bez problemu jego miejsce może zając wspomniany Koudelka, a nawet najbardziej nieprzewidywalny skoczek Ammann (chociaż jego lądowanie może być kluczowe na tym obiekcie). Co do Krafta, skacze nieźle, ale zdecydowanie obniżył loty od turnieju czterech skoczni, jest dalej jednym z faworytów do medalu, ale raczej nie złotego. Na pewno wydaje się słabszy od Freunda na ten moment
Typ: Freund - Kraft 1 @ 1,40
Bukmacher: Totomix