>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Skoki narciarskie 2014/1015 - Mistrzostwa Świata w Falun (19.02-01.03)

Status
Zamknięty.
hristo 585

hristo

Użytkownik
Pytanie dla bardziej zorientowanych, kiedy na skoczni faulun hs 100 rozgrywano ostatnio jakieś zawody PŚ? Kto wtedy wygrywał? Drugie pytanie jak w tym czy ubiegłym sezonie prezentowali się zawodnicy na średnich skoczniach? Z tego co kojarzę takie zawody odbywają się raczej rzadko.
- na normalnej w Falun nie bardzo jest co szukać w niedawnej historii PŚ...
- na średnich w ubiegłym roku na średniej oprócz IO były zawody w Lillehammer. Wygrał Schlieri przed Takeuchim, Freitagiem,Bardalem i .....Kotem ;-). Kamil był 20ty, Żyła 26.
Teraz zawody na średnich skoczniach odbywają się głównie na IO i MŚ, zdecydowanie częściej tego typu skocznie spotykane są w pucharze kontynentalnym.

adhemar 374

adhemar

Użytkownik
kiedy na skoczni faulun hs 100 rozgrywano ostatnio jakieś zawody PŚ? Kto wtedy wygrywał? .
Podobno był to rok 1996,a podium : 1. Peterka 2. Małysz 3. Weissflog.

Ciężko doszukiwać się analogii ????

diegoforlan1 1,3K

diegoforlan1

Użytkownik
Po obejrzeniu kwalifikacji do jutrzejszego konkursu nasunęło mi się kilka wniosków którymi postanowiłem się podzielić. Ammann wygrał kwali. Skacze daleko, ale słabo ląduje co powoduje, że dużo traci na notach. Przy skoku porównywalnym do najlepszych w jutrzejszym konkursie będzie tracił. Na pewno będzie się liczył jeśli chodzi o top 10 może nawet top 5, ale w moim odczuciu zabraknie mu do podium. Bardzo mocno wyglądają Freund i Koudelka. Dzisiaj skakali na luzie bez spięć, widać, że dobrze czują skocznię. Osobiście uważam, że Ci dwaj zawodnicy mają największe szanse na podium. Niemiec jest w dobrej dyspozycji od jakiegoś czasu a poza tym nie ciąży na nim presja obrony tytułu mistrzowskiego. Dorósł do wygrywania imprez o takiej randze. Za to Czech przy ustabilizowanej formie będzie groźnym konkurentem. Jest grupa zawodników skacząca cały czas równo, ale czegoś im brakuje i o podium będzie ciężko. Co do Stocha uważam, że top 15na ten czas jest najbardziej realne. Kamil w żadnej próbie nie uzyskał punktu konstrukcyjnego skoczni. Jego mina po dzisiejszym kwalifikacyjnym skoku mówiła wszystko. Media w Polsce nie rozumieją, że nikt nie jest maszyną do ciągłego wygrywania. Balonik znowu nadmuchany. Rozumiem, że były ku temu przesłanki (mistrzostwo świata dwa lata temu i dwa razy złoto w Soczi),ale widać jaki to ma wpływ na poczynania zawodnika. Jak dla mnie Freund i Koudelka będą na podium. Kto do nich dołączy? Przekonamy się jutro. Co istotne lądowanie w okolicach 96/97 metrów może być problematyczne dla zawodników, bo skocznia szybko się kończy.

Otrzymane punkty reputacji: +19
blaise 2,8K

blaise

Użytkownik
Trochę się wladowalem z podium Stocha w tym konkursie, teraz znacznie wyższy kurs, ale spokojnie ludzie. Podobnie było na treningach w Sochi i Predazzo. Nie wierzę, po prostu nie wierzę, żeby nagle Kamil zaczął skakać tak tragicznie. Bo te skoki są tragiczne jak na niego mówiąc otwarcie. Nie przekroczył ani razu pkt K. Wg mnie jednak ciągle próbuje czegoś nowego i jutro zobaczymy zupełnie innego Stocha. Jego doskonała technika sprawia, że nawet nie w super formie fizycznej może odlecieć na średniej skoczni, ale uważam, że ta forma jest. Czekam niecierpliwie na jutro.

undertaker_tsw 2,1K

undertaker_tsw

Użytkownik
Amman mistrzem @ 9
Unibet
Typ za drobne. Simon nawet w kwalifikacjach mogl skoczyc spokojnie dalej. Gdyby nie Jego niepewność szczegolnie przy lądowaniu to typ był by bardzo prawdopodobny. Głownym rywalem wydaje sie byc Freund, ktory duzo nadrabia notami za styl a swoje skacze. Nie widze jakos faworytow wśrod innych zawodnikow. Austriacy slabo. Kasai wysoki poziom ale na złoto to raczej nie. Prevc na małą skocznie nie da rady. Byc moze wyskoczy ktos iny ale jezeli chodzi o sam potencjał do dalekiego skakania to Amman wyglada najlepiej a za nim Freund. Jedyny problem to wlasnie ten brak pewności Ammana bo noty za styl na małych skoczniach sa mega wazne a tutaj Freund moze duzo nad wszystkimi nadrobic.. Jednak doswiadczenie Ammann ma ogromne i jezeli pierwszy skok mu wypali to złoto moze byc blisko. Zasadniczo do kompletu wszelakich pucharow i mistrzostw to Simiemu brakuje tylko T4S oraz mistrzostwa swiata na małej wiec czemu nie ???? Moim zdnaiem wygra ktos z puli Freund, Amman Kasai albo jakis underdogg z dalszego miejsca w klasyfikacji PS. Co do Socha to mysle, ze brazowy medal był by mega sukcesem ale spodziewam sie raczej miejsc w granicach 5-7. Nie widac u Niego poki co petardy przy odbiciu a widoczny jest pasywny lot ze zbyt małym pochyleniem nad nartami.

mpatrykb 131

mpatrykb

Użytkownik
Fajny typ wystawił Unibet jeszcze, chociaż wydaje mi się, że kurs spadł z 1.85

Tepes
- Asikainen 1.60
Słoweniec tutaj nie zachwyca pewnie powalczy o miejsca 15-25, ale według mnie to wystarczy na fina. W treningach 2x lepszy od przeciwnika, dwa razy nie startował ale Asikainen zajął 40 i 43 miejsce wtedy, jesli załapie się do 30 to już będzie sukces

hristo 585

hristo

Użytkownik
buki wystawiły ofertę....i nie ma co grać, nic ciekawego.
Odłożyłem konkretną sumę na te zawody a tu nic wartego uwagi, można tylko pójść w miejsca:
Kasai 1-6 1,6
Stoch 1-10 1,25
Prevc 1-10 1,12
taki tripel w millenium po odjęciu podatku daje 1,97
może tylko bezstresowo pomnożyć kasę x2 i zostawić na dużą skocznię?
Szperam dalej, a później dodam komentarze do ostatecznych typów

mpatrykb 131

mpatrykb

Użytkownik
Według mnie nie ma sensu grać takich kursów i to jeszcze po odjęciu podatku.. 1.12 z podatkiem na Prevca 1-10 ? , w Bwinie jest 2.95 na Top4, już wolałbym to postawić, Prevc często w treningach wygląda słabo, chociaż nie jest powiedziane, żę akurat ta skocznia mu nie leży, ale ten kurs to troche przesada ????

W 6

wili23

Użytkownik
Kraft S.-Schlierenzauer G 1 1,65 ✅
Kraft na fali wznoszącej. Po lekkim kryzysie wraca do gry. W serii próbnej 2 metry dalej od Szwriego. Jest w lepszej formie i bardziej stabilny. W ostatnich zawodach za każdym razem był lepszy. A tu do tego dochodzi niebagatelna stawka

Hayboeck M.-Fannemel A 2 1,70 ✅
Norweg ostatnio błyszczy. Skacze daleko i pewnie. Austriak odcina kupony od świetnego poprzedniego sezonu. W kwalifikacjach i serii próbnej lepszy Fannemel (o 1 i o 3m)

Kasai- Stoch 1 1,80 ⛔
Chyba trzeba popatrzeć prawdzie w oczy. Stoch nie może sie odnaleźć w Falun. W kwalifikacjach przepaśc miedzy wynikami tych dwóch skoczków. Co na skoczni średniej każdy metr to duza różnica. A jak wytłumaczyc 86,5 Kamila i 93 Japończyka. W dodatku Noriaki skacze świetnie technicznie co na takiej skoczni bardzo się liczy

Bukmacher: Fortuna

hristo 585

hristo

Użytkownik
Według mnie nie ma sensu grać takich kursów i to jeszcze po odjęciu podatku.. 1.12 z podatkiem na Prevca 1-10 ? , w Bwinie jest 2.95 na Top4, już wolałbym to postawić, Prevc często w treningach wygląda słabo, chociaż nie jest powiedziane, żę akurat ta skocznia mu nie leży, ale ten kurs to troche przesada ????
na ogół nie gram takich kursów, ale z braku laku....
Prevc będzie wyżej niż na 10 miejscu, ale wziąłem TOP10 żeby zredukować podatek...szukam ciekawych par i widzę perełkę w fortunie:
Wellinger - Deschwanden 1 1,5 ✅
podobnie jak w Sochi buki mają jazdę na Gregora po treningach i kwalach, konkurs to inna bajka, a Wellinger wygląda bardzo solidnie po kontuzji i zakręci się koło 10tego miejsca, a miejsce dla Gregora koniec 2 i początek 3 dziesiątki

Y 90

yrtyr

Użytkownik
Oglądając kwalifikacje i treningi widać że Ahonen jakoś szalenie daleko nie skacze, ale wydaje się być dość solidny i stać go na miejsce w trzeciej dziesiątce, ewentualnie na początku czwartej, natomiast Jakuba Jande widzę raczej pod koniec stawki, nie ta forma, nie ten czas, oprócz ładnego stylu totalnie nic mu nie zostało.
Typ: Ahonen - Janda 1 @ 1,65✅
Japończycy są w niezłej formie, skaczą dość równo i regularnie, w treningach i kwalifikacjach byli na wysokich miejscach, (z wyjątkiem Kasaiego, który nie startował w większości prób) wydaje mi się najlepiej wyglądał Takeuchi, widać że leży mu ta skocznia, Ito także nieźle skacze, ale moim zdaniem tak na kilka lokat niżej od kolegi, w zawodach powinien to potwierdzić:
Typ: Ito - Takeuchi 2 @ 2,0✅
Wellinger to młody chłopak, do tego wrócił po kontuzji, ale pomimo wieku, miał juz okazje startować na IO i radził sobie całkiem nieźle, także myślę że presja go zje, do tego jego wyniki w treningach i kwalifikacjach były naprawdę solidne. Velta jest trochę nieprzewidywalny i dlatego ten typ będzie dość ryzykowny, ale przeczucie mi mówi że po kilku niezłych miejscach ostatnio trochę się wypalił i obniżył loty.
Typ: Wellinger - Velta 1 @ 1,90⛔ (Tak jak pisałem ryzykowny, a że Velta jest nieprzewidywalny to mało powiedziane ???? )
Koudelka cały sezon wygląda bardzo solidnie, wydaje mi się że ta forma jak nie w następnym to za dwa sezony zniknie, ale tacy zawodnicy, którzy czują skakanie jeden, dwa sezony na najwyższym poziomie są zazwyczaj niesłychanie regularni i mocni na wszystkich obiektach (np Jakub Janda), myślę że Koudelka może tu nieźle namieszać, co do jego konkurenta w tej parze mianowicie Schlierenzauer, owszem dobrze skakał w treningach, ale raczej nie stać go na dwa równe skoki, faktycznie może się bez problemu zakręcić w najlepszej 10, ale to chyba max na co go stać, cały sezon był pasywny.
Typ: Koudelka- Schlierenzauer 1 @ 1,55✅
Freund raczej nie będzie chciał zaprzepaścić szansy zwłaszcza że jest w takiej formie i na pewno chce powetować średnio udane IO, dlatego zrobi wszystko żeby wrócić z Falun z medalem, wydaje się murowanym faworytem, chociaż ja nie stawiałbym wielkich pieniędzy że to on wygra, bez problemu jego miejsce może zając wspomniany Koudelka, a nawet najbardziej nieprzewidywalny skoczek Ammann (chociaż jego lądowanie może być kluczowe na tym obiekcie). Co do Krafta, skacze nieźle, ale zdecydowanie obniżył loty od turnieju czterech skoczni, jest dalej jednym z faworytów do medalu, ale raczej nie złotego. Na pewno wydaje się słabszy od Freunda na ten moment
Typ: Freund - Kraft 1 @ 1,40✅
Bukmacher: Totomix

hristo 585

hristo

Użytkownik
Hayboeck M.-Fannemel A 2 1,70 Norweg ostatnio błyszczy. Skacze daleko i pewnie. Austriak odcina kupony od świetnego poprzedniego sezonu. W kwalifikacjach i serii próbnej lepszy Fannemel (o 1 i o 3m)
Hayboeck ma ten sezon lepszy od poprzedniego pod każdym względem, więc o odcinaniu kuponów z poprzedniego sezonu cieżko mówić ;-)

arturs123 11

arturs123

Użytkownik
Osobiście byłbym ostrożny z graniem podium Stocha na dziś. Wprawdzie w ubiegłym roku na skoczni normalnej skakał fenomenalnie, ale wszyscy widzimy, że Kamil w tym sezonie to nie jest już ten sam zawodnik, chociaż nadal to jest ścisła czołówka i ma przebłyski geniuszu. Na pewno dużo złego narobiła kontuzja z początku sezonu.
Ale... w fortunie znalazłem ciekawe zdarzenie.
Kto lepszy? Stoch - Żyła 1 1.50 ✅
Nie wyobrażam sobie żeby w konkursie mś Żyła był wyżej od Stocha. Tak jak napisałem Kamil wg mnie nie ma szans na medal, ale o czołową 10-15 jestem bardzo spokojny. Skacze bardzo dobrze stylowo a na tej skoczni punkty są bardzo ważne. Żyła może ostatnio złapał lepszą formę, na treningach i kwalifikacjach całkiem nieźle, ale Piotrek jak to Piotrek... nie wierzę, że odda dwa równe skoki i zapewne wyląduje gdzieś w drugiej albo i trzeciej dziesiątce, a już na pewno za Stochem. Typ warty polecenia i zagrania. Myślę że na podium znajdzie się jeszcze Freund i Prevc, ale to już osobny kupon.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Prevc na małą skocznie nie da rady
Prevc jest brązowym medalistą MŚ 2013 na normalnej skoczni i srebrnym IO 2014, więc ja bym go nie skreślał z listy faworytów. Nawet więcej, znając jego umiejętność skupiania się na najważniejszych imprezach widzę go w gronie największych faworytów. W zeszłym roku w Sochi, podobnie jak teraz, Freund skakał najlepiej w treningach ale potem nie dał rady psychicznie i medale mu odleciały. Ciekawe jak będzie tym razem.

Peter Prevc TOP 3 3,50 Unibet

Tak jak pisałem, to jest skoczek który potrafi się przygotować na najważniejszą imprezę. Konkurencja jest tu bardzo mocna ale jedynie Freund się wyróżnia. Dalej jest kilku zawodników na bardzo podobnym poziomie i ciężko jest wytypować, kto zdobędzie medale. Kurs mnie zdziwił ale to może jest spowodowane, że w treningach nie skakał a w kwalifikacjach nie był wśród najlepszych. Dla mnie jednak Prevc jest najpoważniejszym kandydatem do złota, nawet przed Freundem.

hristo 585

hristo

Użytkownik
Fortuna:
Wellinger-Deschwanden 1 1,5
Ito - Jacobsen 1 1,5
Freund - Amman 1 1,47
Fannemel - Prevc 2 1,5
Wychodzi ładne Ako, opis dodam jak będę przed kompem, teraz typy na szybko z tel.
E://Opis dodany w dalszej części, więc prośba o usunięcie tego posta

undertaker_tsw 2,1K

undertaker_tsw

Użytkownik
Prevc jest brązowym medalistą MŚ 2013 na normalnej skoczni i srebrnym IO 2014, więc ja bym go nie skreślał z listy faworytów. Nawet więcej, znając jego umiejętność skupiania się na najważniejszych imprezach widzę go w gronie największych faworytów. W zeszłym roku w Sochi, podobnie jak teraz, Freund skakał najlepiej w treningach ale potem nie dał rady psychicznie i medale mu odleciały. Ciekawe jak będzie tym razem.
Peter Prevc TOP 3 3,50 Unibet
Tak jak pisałem, to jest skoczek który potrafi się przygotować na najważniejszą imprezę. Konkurencja jest tu bardzo mocna ale jedynie Freund się wyróżnia. Dalej jest kilku zawodników na bardzo podobnym poziomie i ciężko jest wytypować, kto zdobędzie medale. Kurs mnie zdziwił ale to może jest spowodowane, że w treningach nie skakał a w kwalifikacjach nie był wśród najlepszych. Dla mnie jednak Prevc jest najpoważniejszym kandydatem do złota, nawet przed Freundem.
Zauważmy, ze jednak ta skocznia w Falun jest na prawde malutka. W Predazzo skocznia mała jest taka, ze mozna tam skoczyc ponad 105m zresztaw Soczi rowniez. Tutaj moze sie wszystko rozegrac na około 95 metrach jezeli nie bedzie wiać pod narty. To jest subtelna ale wazna roznica dla mnie na niekorzyść Prevca.

wawo 15,1K

wawo

Użytkownik
Kamil Stoch miejsce niższe 6,5 1.9 (ja zagrałem po 2.0) Betgun ✅
Zycze kamilowi medalu, ale patrząc statystycznie to mimo wszystko nie przekroczył ani razu 90 m, będzie mu ciężko z takimi wynikami wskoczyć do top 10. Uważam ze miejsca 1-6 to Freund, Prevc, Kraft, Ammann, Kasai, może Schliri, może Koudelka. Kamila niestety tam nie będzie, przynajmniej nic na to nie wskazuje. Opieram sie na skokach które byly na treningach i kwalach. Powodzenia Kamil!!!

jeremyjanot 36

jeremyjanot

Użytkownik
Według mnie dzisiejszy konkurs zakończy się zwycięstwem Freunda, drugi będzie Prevc a trzeci Amman. Stoch niestety nie powalczy o podium i nie biorę pod uwagę skoków treningowych i kwalifikacji. Stochowi nigdy ta skocznia &quot;nie leżała&quot; i nie oszukujmy się ale nie jest w optymalnej formie. Większe szanse przewiduje na skoczni dużej. Jednak jest to tylko sport i wszystko może się w dzisiejszym konkursie zdarzyć.

kojocik89 425

kojocik89

Użytkownik
Coś z oferty Toto-Mix:
Fannemel, Anders - Schlierenzauer, Gregor 2 1.70
Jak dla mnie w tej parze Gregor jest faworytem. Jest to mała skocznia a Fanemel na takich, nigdy nie błyszczał. Dla Gregora jak wiadomo głównym celem na ten sezon był właśnie medal na MŚ, więc motywacji mu nie zabraknie. W treningach naprawdę skał dobrze, w kwal. natomiast trochę zawalł. Mimo wszystko sądzę, że dziś w starciu z typowym lotnikiem będzie górą.
Bardal, Anders - Velta, Rune 1 1.40
Tutaj mamay podobną sytuację. Bardal to zawodnik typowy na mniejsze skocznie, Velta natomiast jest typowym lotnikiem. Bardal co prawda wraca po kontuzji i będzie skakał z usztywnieniem, ale mimo wszystko powinien dziś być w czołówce. Dodatkowo broni tutaj tytuł, więc łatwo go nie odda.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom