Dzisiaj więcej czasu, więc postaram się kilka typów godnych uwagi opisać.
Japonia - Austria 1 @ 1.60 [Expekt]
Japonia była dla mnie przed wczorajszymi zawodami faworytem numer jeden do zwycięstwa w dzisiejszych zawodach. Po wczorajszych zawodach pojawiły się znaki zapytania, przez co postanowiłem odpuścić. Jednak w tej parze widzę zdecydowanego faworyta i jest nim
Japonia. Dzisiaj w składzie: Takanashi, Kasai, Yuki Ito, Takeuchi. Jeśli chodzi o Panie to jedna i druga w dobrej formie w Falun, co pokazały zawody indywidualne. Takanashi zajeła 4 miejsce, Ito zdobyła natomiast srebny medal. Takanashi po raz kolejny spaliła się w konkursie indywidualnym, gdyby nie to, myślę że wygrałaby te zawody. W ekipie Austrii wśród kobiet wystąpia Iraschko i Seifriedsberger. Iraschko za pewne zdobędzie troszkę więcej od Takanashi która beznadziejnie ląduje. Natomiast Seifriedsberger na pewno sporo straci do Ito, siedem oddanych skoków tutaj jednej i drugiej, 7-0 dla Ito. Skacze daleko, ładnie stylowo, Ito będzie lepsza. Co do Panów Kasai i Takeuchi kontra Hayboeck i Kraft. Noriaki wczoraj zawiódł to jasne, nie wejście do drugiej serii to szok. Dla mnie to wypadek przy pracy. Dzisiaj pełna mobilizacja i swoje skoczy, zwłaszcza że kto wie czy to nie ostatnia szansa w karierze na złoto? Takeuchi również skacze tutaj bardzo dobrze, widać że ten mały obiekt mu odpowiada. Jeśli chodzi o Austrie, Hayboeck jest kompletnie bez formy, skacze słabo, gdyby to był Hayoboeck z forma z T4S to
Austria miałby tu złoto. A tak Hayboeck straci kilka punktów do Noriakiego, a Kraft będzie troche lepszy od Takeuchiego. W ogólnym rozrachunku to
Japonia będzie lepsza. Dwie wyrównane pary Takanaschi - Irascho, Takeuchi - Kraft i dwie z przewaga dla Japonii Kasai - Hayboeck, Yuki Ito - Seifriedsberger. Gram pewnie w strone Japońców.
Japonia - Norwegia 1 @ 1.20 [Betsafe]
Kurs niski, ale ciężko mi uwierzyć żeby
Norwegia przeskoczyła Japonie. Lundy i Jahr stracą wiele, bardzo wiele do Takanashi i Ito. Jeśli spojrzeć na
konkurs indywidualny to straciły aż 47 pkt! A dodajmy że przecież Takanashi nie oddała dwóch dobrych skoków, tylko jeden. A dzisiaj stać ją na dwie takie próby. 47 punktów to w przełożeniu na metry aż 23.5 metra, czy Velta z Bardalem byliby wstanie odrobić taką stratę? Jest to aż 6 metrów na skok, patrząc że jest to mały obiekt według mnie jest to nie możliwe. Zwłaszcza że Kasai skoczy dwa razy w granicach 90 metrów, a Takeuchi jest w takiej formie że stać go na skoki powyżej 90 metrów. Więc w praktyce Velta i Bardal musieliby latać ponad 95 metrów. Pewnie, to tylko dywagacje bo nie powiedziane że Panie będą tak skakać. Ale wszystko na to wskazuje że Ito wraz z Takanashi będą sporo lepsze od Norweżek.
Niemcy - Austria 1 @ 1.71 [MarathonBet]
Piękny kursik, no no no, to mi się podoba. No to szybko porównajmy każdą z par. Pierwsza runda to pojedynek złotej medalistki z Soczi, oraz z piątkowych zawodów Kariny Vogt z Daniela Iraschko. Jedna i druga bardzo mocna, bardzo wyrównana para z lekka przewagą według mnie Iraschko. Kolejna para to Freitag z Hayboeckiem, i tutaj według mnie Freitag zrobi sporą przewagę, we wczorajszych zawodach 17 punktów przewagi Niemca. Dzisiaj powinno być podobnie bo jak wspomniałem wyżej Michael jest bez formy. W trzeciej rundzie zobaczymy Althaus i Seifriedsberger. Tutaj według mnie również powinno być wyrównanie, pewnie w konkursie Austriaczka pokonała Althaus aż o 15 punktów, ale w treningach tego nie było widać. Seifriedsberger będzie lepsza, ale nie o wiele. Ostatnia para to Freund z Kraftem, dwóch medalistów, ale to Freund jest lepszy, będzie trochę lepszy od Krafta. Reasumując, kluczową parą będzie Freitag z Hayboeckiem gdzie
Austria straci wiele, dołoży coś jeszcze Freund. I to wystarczy, Panie nie będą aż o tyle gorsze od swoich rywalek z Austrii. Gram na Niemców.
Yuki Ito - Sarah Hendrickson 1 @ 1.45 [Fortuna]
Nie wiem skąd pomysł na tą parę, ale ja w to wchodzę. Jeśli chodzi o liczby to siedem treningów tutaj jednej i drugiej, 7:0 dla Yuki. Jest tutaj naprawdę bardzo, bardzo mocna. Wspomniałem wyżej że skacze daleko, ładnie, dostaje wysokie noty (najwyższe wśród Pań). Sara to moja ulubiona skoczkini wśród wszystkich, jednak trzeba przyznać że nie skacze tak dobrze jak przed kontuzją. W piątek broniła tytułu, zajęła 6 miejsce. Do Ito straciła 9 punktów, dzisiaj to Yuki będzie lepsza. - Typ jest tylko na I serie, przypominam dla jasności.
Yuki Ito - Jacqueline Seifriedsberger 1 @ 1.20 [Fortuna]
To samo co wyżej, tylko Jacqueline jest słabsza od Hendrickson. Ito nie powinna mieć problemów.
Peter Prevc - Jane Ahonen 1 @ 1.22 [Fortuna]
Dobra, bez przesady, może Peter skacze tu średnio. Ale nie przegra z emerytem, zwłaszcza że w drużynie to zawsze jest większa spinka u Słoweńców. Jane przegra notami i odległością.
ediiit: Nie wierze w to jak skakały dziewczyny z Norwegii :roll: