Potrzebowalbym dobrej strony z możliwością podglądu statystyk, jaką miała miejsce w określonej kolejce. Czyli stan ligi na daną kolejkę. Najlepiej z podziałem na Home/away i forma z ostatnich 5 spotkan
Zmieniłem układ na stronie. Wszystkie typy będą w jednym miejscu.
SystemX - czyli ten testowany od 3 tygodni, na moim algorytmie
NN - czyli sieci neuronowe i oparty na nich algorytm
SG - najnowszy system oparty o sieci neuronowe, wzbogacony dodatkowo dokładna analiza progow do gry
Zeby zachować jakiś porządek to:
Typy na stronie internetowej. Score Generator
Natomiast Wątek na forum poświęcam zapytaniom, opiniom i krytyce
Wszystkie 3 wyniki będą się zapewne zgrywać dla spotkań typu Rosenborg - Start, czyli w spotkaniach w których jest "pewniak", gdzie kursy są rzędu 1,1 - 1,4. A takich osobiście nie będę uwzględniał w statystykach. Trzy systemy które teraz będą testowane w dość znaczny sposób różnią się algorytmami. Ale jeżeli trzy wyniki się pokryją dla typu z kursem ponad 1,6 to tylko grac ????
Na ten tydzień, systemy powyrzucaly grubasne kursy, zobaczymy co z tego wyniknie ???? Z takich małych symulacji na podstawie zbioru uczącego dla systemu SG, wynikało że w zależności od werdyktu: szansa trafienia typu 1 wynosi 74%, szansa na remis 57%, natomiast typu 2 100% ( wiadomka ^^)
Wywalilem lipne systemy. W testach pozostają najlepsze.
Zostawiłem systemX który już testuje 4 tydzień, oraz nowy systemPK zbudowany na sieciach neuronowych, na bazie jak na razie ponad 100 spotkań.
A może dałbyś informacje w jaki sposób potrzebujesz sparsowane dane historyczne do programu to pewnie zebrałoby się parę osób aby przygotować je do wrzucenia, żeby sprawdzić algorytmy na danych historycznych?
Nie wchodzi to w rachubę gdyż program zawiera zbyt wiele zmiennych czasowych. Odtwarzanie tych danych to jednak straszna komplikacja i bardzo łatwo byłoby o pomyłkę.
Powoli powiekszam baze danych i stosuje coraz to bardziej zaawansowane sieci. Dzisiejszy wynik wygenerowany przez sieć, jak najbardziej na plus.
Teraz dłuższą przerwa w rozgrywkach, więc znajdzie się czas na dopracowanie wszystkiego.
Eh, szkoda że nie zapisałem ostatnich dwóch sieci, według których zostały wygenerowane niedzielne wyniki. Były to sieci o bardzo dobrych wskaźnikach testujących i bardzo niskim błędzie. Próbowałem skonstruować owe sieci ponownie, niestety ich wyniki okazały się troche slabsze. Nie potrafią oszacować wyraźnie szans na remis.
W związku z tym, najbliższe typy dla sieci będą podawane w systemie 1x i x2 lub DnB.
Chyba że, uda mi się zaprojektować nowa sieć o lepszych współczynnika ????
Następna zagadka będzie to: Jak sieć zbudowana na bazie danych opartych na spotkaniach lig skandynawskich, sprawdzi się w ligach zachodnich. Czy konieczne będzie stworzenie nowej bazy danych. Czy też będzie można wykorzystać te, aktualnie używane.
Wyniki spotkan wygenerowanych przez sieci: (im wynik blizszy 1 - tym pewniejsze zwyciestwo gospodarzy, wynik w okolicach 0 = remis, -1 = wygrana gosci)