Zgodnie z zapowiedzią kontynuuję typowanie całej kolejki:
Crystal Palace - Leicester City
Obie drużyny praktycznie w pełnych składach. W pierwszym meczu tych drużyn Lisy pewnie pokonały Palace 3-0. Ostatnio jednak spuściły z tonu i notują koszmarne wpadki i strzelają mało goli. Palace natomiast gra całkiem nieźle i z pewnością będzie chciał się zrewanżować za wysoką porażkę. Ale nie będzie łatwo. Stawiam 2-1, 3-1.
Palace to win @ 2.80
1-2, a moglem BTS ???? - chciwość :grin:
Blackpool - Middlesbrough
Gospodarze podpisali właśnie wypożyczyli obrońcę Liverpoolu - reprezentanta Szkocji, Dannego Wilsona - do końca sezonu. W składzie zabraknie natomiast kapitana Barrego Fergusona, który w ostatnim meczu z Birmingham zarobił czerwoną kartkę. W bramce w trzecim z kolei meczu stanie Mark Howard, bo podstawowy goalkeeper Matt Gilks jest wciąż kontuzjowany. Niestety nie widziałem go w akcji i nie wiem w jakim stopniu Mark wpłynął na ostatnie wyniki (szczególnie na ten ostatni) drużyny. Manager M'boro zapowiedział sporą rotację w składzie, ale myślę, że zdaje on sobie sprawę, że szczypiorkami meczu nie wygra. Statystyki natomiast są dość ciekawe. M'boro wygrało na tym stadionie tylko 2 razy na 15 meczy, ostatnio w 1987 roku. Moje typy:
Remis @ 3.25
3-0
under 2,5 @ 1.66
Brighton - Southampton
Jeśli ktoś jeszcze miesiąc temu zapytałby mnie o wynik to sprawa była by jasne. Święci jadą po 3 punkty. Dziś natomiast jestem ostrożny, ale zobaczmy co w trawie piszczy. Gospodarze w ostatnich 4 meczach nie zdobyli punktu ani nie strzelili bramki, jednak 3 z tych meczy grali na wyjeździe. U siebie przegrali tylko ze średnim Burnley. Manager Gus Poyet ma spory problem - nie ma kim grać i ma trudności z zebraniem 16 graczy na ten mecz. Z podstawowej 11 zostało 4 graczy - reszta jest na liście kontuzjowanych bądź zawieszonych za kartki. Święci natomiast przyjeżdżają w podobnym składzie do ostatniego meczu, chociaż pewnie paru rezerwowych dostanie swoją szansę z uwagi na napięty plan. I muszą zacząć dobrze ten rok jeśli myślą o awansie, szczególnie ze zdziesiątkowaną drużyną gospodarzy. A statystyki? Brighton nigdy nie wygrało z Southampton u siebie (i tylko raz na wyjeździe w 2009) a stosunek meczy wynosi 7/10/22. Myslę, że albo zobaczymy 1 bramkę albo worek, ale będzie strzelała tylko jedna drużyna, więc:
1 z drużyn nie strzeli @ 1.90
3-0 // czerwona ustawila mecz
Southampton to win @ 2.10 (długo się wahałem)
Cardiff - Reading
Ciężki typ. Czołówka tabeli, obie drużyny na fali, obie w praktycznie pełnych składach. H2H niemal remisowy, chociaż w ostatnim meczu Reading przegrało u siebie 1-2.
Gol przed 30 min @ 1.83
Cardiff @ 2.20
(ew można zagrać +0,5 @ 1.35).
Doncaster - Barnsley
Kolejny ciężki typ. Gospodarze są jak wiadomo czerwoną latarnią, ale u siebie nie grają źle. Goście natomiast grają kiepsko na wyjazdach, chociaż ostatnio idzie im nieźle. Stawiałbym na przełamanie gospodarzy
, ale gram:
over 2,5 @ 1.85
I parę słów o kolejnych meczach bo już późno się robi:
Hull - Derby
Ciekawe spotkanie. Obie drużyny potrafią się sprężyć i czasem zagrać lepsze spotkanie, choć przydarzają im się też wpadki. W składach większych zmian nie będzie. Ciężki typ, ale stawiam na 1-1.
Remis @ 3.50
0-1
Ipswich - Nottm Forest
Obie drużyny zawodzą. W obu drużynach zabraknie po kilku zawodników. Ciekawe są za to statystyki. Ipswich przegrało z Forest 4 ostatnie mecze. W tym sezonie stracili najwięcej goli ze wszystkich drużyn (44), zaś Forest strzeliło najmniej (18). Czego można się zatem spodziewać? Nie wiem dlaczego po głowie chodzi mi 5-0, jednak postawię tak:
Gol przed 30 min @ 1.83
0-2 26'
Leeds - Burnley
Ciekawy mecz. Andros Townsend z Tottenhamu właśnie wzmocnił gospodarzy i najprawdopodobniej wystąpi już tym meczu. Poza tym do składu wraca obrońca Tom Lees. Goście zagrają niezmienionym składem i trzeba przyznać, że są na fali. Nie sposób jednak wskazać faworyta, ale spodziewam się worka goli dlatego zagram:
BTS @ 1.72
gol przed 29 min @ 1.83
Peterborough - Birmingham
Obie drużyny dzieli tylko 1 punkt w tabeli. Zagrają w niemal niezmienionych składach. H2H prawie remisowe. W ostatnim meczu było 1-1 i tak też stawiam.
Remis @ 3.40
Portsmouth - Watford
Jak dla mnie to Watford gra lepiej. W pierwszym meczu tych drużyn wygrali pewnie 2-0 i w ostatnim okresie prezentują zdecydowanie lepszą formę. Dlatego na nich zagram.
Watford DNB @ 2.50
2-0
West Ham - Coventry
Gospodarze są faworytem, chociaż po tym co ostatnio pokazują to nie popadałbym w hurraoptymizm. Do składu wraca jednak 4 podstawowych graczy i myślę, że cała drużyna została porządnie zmotywowana przed kolejnym meczem. Goście mogą coś ustrzelić, ale na nic więcej nie będzie ich stać. Nie wygrali na wyjeździe do tej pory meczu i nie przełamią się teraz.
West Ham to win @ 1.44
Bristol City - Millwall
Sprawca największej sensacji ostatniej kolejki kontra sąsiad z tabeli. Gospodarze zagrają w niezmienionym składzie, podobnie raczej jak goście, choć akurat nie znalazłem jeszcze na ich temat info. Stawiam na zwycięstwo City, które w 1 meczu wygrało 2-1 - widać mają patent.
City to win @ 2.25
Jednocześnie chciałbym przypomnieć, że wszystkie drużyny grały 30/31 grudnia, więc gracze mogą nie być najświeżsi i niespodzianki (raczej) będą.