Skonczylismy mecze półfinałowe w konferencjach. Każdy z finalistów zakończył serię wynikiem 4-1. Kilka słów komentarza pozwole sobie skreslic
Jako kibic Loko spodziewałem się ze zespół podniesie rekawice i zawalczy o przynajmniej jedna może dwie wygrane więcej. Trzeba im oddac ze mimo wszystko umiejetnosci już maja spore jak na tak młodą grupe zawodnikow bo przypomnę ze to zespol ze zdecydowanie najnizsza srednia wieku w PO. Ten sezon dla tej zdolnej grupy graczy miał być takim sezonem na przetarcie się i ogranie w najwyższej klasie rozgrywkowej, przed druzyna nie stawiano żadnych konkretnych celów na ten sezon, zrezygnowano z zagranicznych transferów na rzecz wprowadzania do druzyny młodych i dobrze rokujących graczy, wśród nich smiało można wymienić Ilie Konowałowa który na przestrzeni sezonu pokazał ze w najbliższej przyszłości może stać się numerem jeden w bramce a za cały sezon bardzo możliwe ze dostanie nagrodę dla najlepszego debiutanta roku. Tacy gracze jak Elesin, który już puka do reprezentacji Rosji i najprawdopodobniej będzie kontynuował karierę za oceanem dalej grupa Aleksjejew, Ivanow, Jurtakin, Krasowski, Kowalenko, Kajumow swoja postawa pokazali ze warto na nich stawiac, zdobyli bezcenne doświadczenie i grałi bez kompleksow przeciwo bardziej utalentowanym rywalom. Jednak w kluczowych momentach zabrakło chłodnej głowy, może trochę sposobu no i doświadczenia, . Rywal z Petersburga umiejętnie wypunktował młodzież i z pewnoscia zasłużył na awans do finału zachodu.
W parze moskiewskiej tez obyło się bez niespodzianki choć osobiście miałem nadzieje ze Dynamo spłata jakiegoś figla wojskowym w postaci dłuższej serii ale niestety zasoby kadrowe NIkitina nie pozwoliły na więcej niż jedno zwycięstwo i mimo zaciętej i wyrównanej gry w kilku meczach, to jednak jakość i rowne formacje przeważyły.
Na wschodzie teoretycznie można było się spodziewać bardziej zaciętych serii szczególnie w parze Avto –Ufa. Sam obstawiałem zwycięstwo Saławata ale nie sadziłem ze wystarczy do tego 5 meczy. Ekipa Ufy również w tej seri pokazała ze ma wszystko co powinna mieć druzyna która chce zajść do finału. W ekipie Avto mam wrazenie ze prócz tego ze ich liderzy zostali zastopowani i umiejętnie wylaczeni z gry to jeszcze zabrakło czegos w szatni , chemii, jakby woli walki po porażce, ta ekipa nie przypominała monolitu ktory był na poczatku sezonu.
W parze Omska z Astaną spodzieałem się krótkiej serii i taka tez była. Druzyna Hartleya dominowała nad rywalem pod każdym wzgledem i zasłużenie zameldowała się w finale wschodu.
Wiec mamy finały konferencji
Zachód
CSKA Moskwa – SKA Saint Petersburg
Wschód
Avangard Omsk – Saławat Julajew Ufa
CSKA Moskwa - SKA Sain Petersburg
Mysle ze skład finału zachodu mimo roznych nadzieji i sympatii nie jest zaskoczeniem, Spotkały się w nim dwie najlepsze druzyny sezonu zasadniczego. Kadry obu zespołów to zawodnicy którzy graja w reprezentacji Rosji , grali za oceanem lub kandydują do tego by tam zagrac. W CSKA trzeba wyróżnić pierwszy atak, najskueczniejszy w lidze w RS, Grigorenko, Vey , Kaprizow, trzeba przyznać że jak zespołowi nie idzie to oni biora sprawę w swoje rece Ale prawda jest taka ze w zespole stołecznych jest jeszcze wielu zawodnikow którzy potrafią zrobić roznice, Telegin, Hansen, Robinson, Karnaukow, Szalunow, Dahlbeck i objawienie Okulow. W bramce świetny Ilia Sorokin. Zespól jest kompletny i dobrze poukładany. Po drugiej stronie jednak rywal rownie silny , miedzy słupkami duzy facet Hellberg, który potrafi ukrasc mecz, zmiennik Sestrojkin tez solidny, formacja Datsiuk, Gusjew, Prohorkin powiedziałbym nie ustepuje pierwszemu atakowi CSKA, to takie połaczenie rutyny i młodości sa jeszcze, Jakupow, Płotnikow, Biełow, Koskiranta, Rukawisznikow, Barabanow, Hersley, Gavrikow, Kuzmienko, . Można by pisać jeszcze nazwiska ale po obu stronach kłopot bogactwa. Teraz do rzeczy. Jeszcze miesiąc temu sadziłem ze nie ma bata na CSKA i ze wjada do finału bez dwóch zdan, ale podaczas PO trochę się pozmieniało, Kaprizov gdzies zatarcił skutecznośc, krązek go już nie szuka tak jak to było w RS, jezleli nie dostanie podania od Grigorenki lub Veya to nie można liczyc na skończenie akcji , a i dokładne podania to nie jest gwarant powodzenia. Inna rzecz obrona , która popełnia więcej skuch niż można się spodziewać, często było bez konsekwencji ale tutaj rywal z innej półki, Nesterow i Marczenko tacy żelazni obroncy grający po obu stronach lodu mam wrazenie ze nie stanowią takiego muru. Całość na pewno solidna ale mam wrazenie jakby cos ulecieło w tych PO. Cała ta wojskowa machina jakby się momentami zacinała. Co do SKA, których nie widziałem momentami w kolejnych rundach, którzy przeszli trudna droge, meczyli się ale było widać ze ten zespół dojrzewał. Grał prosty i skuteczny techniczny
hokej wykonawcy są.Nna bardzo wysoki poziom wskoczył Gusiew, który był w RS w cieniu Kaprizowa, to teraz wg mnie gra o niebo lepiej i skuteczniej, Prochorkin i Płotnikow potrafią swietnie się zaopiekować rywalem. Swój talent pokazła Bywalcew a Runbland swietnie spisuje się po obu stronach. Całość po ciężkiej serii ze Spartakiem jakby okrzepła. Przyznam szczerze ze na ten moment wg mnie to szanse zagrania w finale Gagarina obie druzyny maja po 50%. Kursy wystawione przez buki to 1,48 i 2,5, być moze to sugestia po RS, ale teraz czas PO i wg mnie sporo się zmieniło CSKA jakby obizyła loty z kolei SKA po początkowych trudnościach nabrała pewności siebie i ja absolutnie nie odbieram im szans na awans. Jeżeli uda się zatrzymać Grigorenke i Okulowa to może otowrzyc drzwi do finału. Kurs na Gagarina to 1,85 i 3,5 wiec tez spory rozstrzał. I jeszcze co do pierwszego meczu to w zadnym w RS nie było takiej roznicy w kursach jak w tej chwili i w pierwszym meczu poszedłbym w strone SKA z x mysle, ale bliżej tego cos jeszcze moze napisze. Taka jest moja wizja tej pary półfinałowej.
Avangard Omsk – Saławat Julajew Ufa
Pewnie niewielu spodzieało się takiego finału na wschodzie ale awanse całkowicie zasłużone. Jastrzebie z Omska przejechały się po mistrzu, który jak się okazało nie był przygotowany do PO, później na swojej drodze spotkaly nieprzewidywalny i mocny kadrowo Barys Astana, Jednak jak każdy widział doświadczenie i ogranie zawodnikow Omska zdecydowanie przeważyło wynik rywalizacji ,majac takich grajków jak Franson, Stalberg , Dzeszarden( sorki za spolszczenie), Emelin, Szumakow, Beck, Chudinow, Szirokow, Sjemionow, Pokka można było liczy na korzystny wynik w każdym meczu. Całosc poukładana przez Hartleya, jak w RS nie działał PP tak w PO praktycznie to jedna z najgroźniejszych broni Jastrzebi. Zespól ma doświadczonych i ogranych zawodnikow, praktycznie bez słabych punktów. Ale rywal w finale nad wyraz silny i solidny. Ufa po drodze pokonała wg mnie mocnijszych rywali bo i Magnitka i Avto dysponowała znakomitymi grajkami z jakoscia w kazdej formacji. Jednak Ufa potrafiła zneutralizować najlepszych strzelcow tych ekip a sama wykorzystac swoje mocne strony umiejętnie punktowała rywali. Trio ze skandynawi znakomicie sobie radziło z kazdą obroną, znów zaczeli grac koncertowo jak za najlepszych lat, ale czarną i pozyteczna robote robił link zadaniowy Kadeikin, Zarkow, Sołoduchin, potrafił uprzykrzyć zycie najlepszym ale i sami potrafili strzelić, obudził się Tkaczow , którego punktów przez większość RS brakowało, poprawił sie Burmistrov i ta dwója w zasadzie zrekompensowała brak Burdasowa. Ale to czym Ufa najbardziej imponuje to bramka. Metsola to najlepszy zawodnik PO do tej pory wg mnie, broni niesamowicie, kradnie mecze, jest regularny a jego niektóre interwencje przyprawiaja strzelców rywali o nerwy. Cały zespoł Ufy przypomona mi droge Barsów w tamtym sezonie do Gagarina, obrona tez solidna a do tego maja na ławce trenerskiej świetnego taktyka. Wg mnie zespół Ufy to zespół kompletny bez słabych punktów i jeżeli Jestrzebie nie będą w stanie złamać Metsoli to może się okazac ze to Saławat zamelduje się w finale/ Przed rozpoczęciem PO postawiłem na finał CSKA-Omsk ale po tym jak radzi sobie Ufa już nie jestem pewny tego awansu Jastrzebi. PO wygrywa się obroną i bramką a wg mnie te dwie formacje lepsze posiada zespół ze stolicy Baszkirii. Wiec 60 do 40 dla Ufy według mnie jak nie więcej. Biorac pod uwagę cały monolot druzyny Saławata kurs 10 na Gagarina jak najbardziej do zaatakowania. Nie dziwiłbym się jakby w finale zameldowało się SKA i Ufa , szanse na to sa dość duże w mnie
W pierwszym meczu kurs na czysta dwojke ponad 4 tez wg mnie przesadzony i na pewno x2 warto spróbować. Mysle ze obsada bramki Omska z całym szacunkiem dla Bobkowa słabsza niż rywala.
To tyle jeżeli chodzi o moje prognozy i wywody na wstep do finałów konferencji
KHL, mam nadzieje ze nie przynudzałem tym opisem, choc mógłbym jeszcze sporo napisac i na cos Wam się to przyda.
Oczywiścieto moja subiektywna ocena i kazdy moze miec inne zdanie , które jak najbardziej trzeba uszanować
Pazdrawljaju