Dzis skończylismy 1 runde, i nie wiem jak dla Was ale dla mnie bez niespodzianek.
Zwyciezcy konferencji(cska i avto) wygrali bez straty meczu, mimo ze były momenty ze nie było łatwo to jednak jakosć i konsekwencja w grze przeważyły, te zespoły były po prostu za silne kadrowo . Awans SKA po bardzo ciezkich bojach, troche bym powiedział z pomocą pasów , po wyrownanych meczach gdzie wynik mógł iść w dwie strony. I to chyba mnie najbardziej zaskoczyło.
Loko z meczu na mecz sie rozkręcało w zasadzie mieli jeden słabszy mecz, bodajże nr 3 ale takiego awansu sie spodziewałem. Najciekawsza parą na zachodzie była dla mnie para Jokeritu i D.Moskwa i tutaj przewazyło doświadczenie i cwaniactwo na ławce trenerskiej oraz bardzo dobra gra liderów Dynama którzy przycmili swoją grą liderów Jokeritu, awans w pełni zasłuzony. Na wschodzie mielismy wg mnie mocnejsze konfrontancje. Rywalizacja Ufy ( nie wszyscy ją doceniali) z Magnitką pokazała ze czasem warto odpuscic i mocniej sie przygotowac do decydujacej czesci sezonu. Ale to co sie rzucało w oczy to odpowiednie zgranie formacji , siła liderów i mocny bramkarz. Ufa obnażyła wszystkie słabosci Magnitki, która nie radziła sobie z wymiennościami formacji rywala a jej lidzerzy zostali przyćmieni przez graczy zadaniowych Ufy i w zasadzie ta rywalizacja mogła sie skonczyc wynikiem 4-0, co było by jak najbardziej sprawiedliwym rozstrzygnieciem.
Napewno na duzo wiecej liczyli kibice mistrza
KHL z poprzedniego roku i wlasnie ta rywalizacja pokazała dobitnie ile jest warte posiadanie dobrego golie a ile tym samym mozna stracic nie majac go w skladzie. Bo trzeba jasno powiedziec ze ani Podjapolski ani Szaryczenikow nie udzwigneli ciezaru odpowiedzialnosci za wynik PO, mimo tego ze gracze w polu mogli dawac dobra zmiane to nie mieli oparcia z tyłu. Chociaz po liderach Kazanie tez spodziewałem sie lepszej gry w najwazniejszej czesci sezonu. Ale trzeba tez przyznac ze Jastrzebie z Omska fruwały za wysoko by mozna za nimi nadarzyć, w czasie RS bardzo dojrzała mloda formacja Mikjejew, Zernow , Semjonow ale trzeba przyznac ze wynik tez pociagneli doswiadczeni zawodnicy , których w ekipie Omska jest mnóstwo. Ale trzeba tez pochwalić Hartleya, który wyciągną wnioski z poczatku sezonu i wiedzac na co stac swoich graczy troche mniej intensywnie podchodził do kolenych gier.
Rywalizacja Astany i Torpedo tez w sumie mnie nie zdziwiła, gdyz Kazachowie słabiej spisiwali sie na obcej tafli i do konca musili walczyc o awans.
W kolejnej rudzie mam wieć takie pary:
Zachód
CSKA Moskwa-D.Moskwa
SKA Saint Petersburg-Lokomotiv Jarosław
Wschód
Avtomobilist Ekateinburg - Saławat Julajew Ufa
Barys Astana-Awangard Omsk
Po krótce pozwole sobie przedstawic moje skromne zdanie na temat tych rywalizacji:
Para Moskiewska. Tutaj chyba prochu nie wymyśle, spodziewam sie awansu ekipy wojskowych, choc nie bez problemów, ta ekipa ma wielu swietnych graczy którzy w zasadzie w pojedynke moga rozstrzygnac wynik meczu, doswiadczenie zdobyte na taflach za oceanem tez jest nie bez znaczenia. Kazda formacja w zasadzie moze pocianac wynik ekipy, napewno nie bedzie łatwo ( bo to juz nie ten etap) bo liderzy Dynama Szipaszjow, Kagarlicki, Indrasis , Zackrison, Tarasow sa w formie, w bramce forme złapał Eromenko do tego doswiadczenie i zmysl taktyczny Krikunowa wiec druzyna solidna , gotowa do walki/ Jednak mysle. ze wojskowi to ekipa , która dojrzła w tym sezonie do tego by zagrac w finale Gagarina. Wygranie ktoregos meczu przez Stolecznych bedzie trudne ale nie niemozliwe. Sam przed sezonem ze wzgledu na grube kursy postawiłem na finał D,Moskwa - Avangard i napewno bede trzymał kciuki za Stolecznych ale patrzac realnie CSKA jest po prostu za silne.
SKA-Loko
Hmm, ta rywalizacja wg mnie bedzie bardzo wyrownana,( mimo ze w RS to SKA miało patent na Loko
), bo juz Spartak pokazal jak grac z SKA i jak zneutralizowac jej liderów, napewno calej rywalizacji bacznie beda sie przygladały wladze
KHL , które same rowniez zglaszały zastrzerzenia do pracy arbitrów. Ekipa Loko z meczu na mecz pokazywała coraz dojrzalszy
hokej, poczatkowo wynik ciagneli doswiadczeni gracza, ale poźniej zdolna młodziez której w Loko nie brak równiez przejmowała pałeczke i pokazywała ze nie przez przypadek nazywa sie ich najzdolniejszą grupą młodych graczy w
KHL, mysle ze ta ekipa bedzie rosła w sile z kazdym meczem i napsuje krwi faworytowi bo napewno takim jest druzyna SKA. Licze ze w tej rywalizacji moze bedziemy mieli 7 meczy i zwyciesko z niej wyjdzie druzyna z Jarosławia
Avto-Ufa
Bardzo ciekawa rywalizacje. Druzyna Avto powaznie wzmociona przed sezonem , solidna obrona, w ataku armaty, w bramce bardzo dobry golie. Da Costa, Sexton, Dawes, Golyszew, Kuczerjawienko nadają ton grze w ataku Kierowców , obrona solidna z Kovarem w bramce, choc jak pokazał Traktor tez mozna było ich ograc. Ale przeciwnik w tej rundzie niedoceniony, skandynawskie trio złapało zmów mega chemie i forme, formacje sa mocne i ta najbardziej zadaniowa czli Kadejkin, Kurgyszjew, Zarkow bedzie miało za zadanie uprzykrzyc zycie liderom Avto, obrona tez doswiaczona zgrana no i w bramce dla mnie numer jeden na tej pozycji w PO czyli fin Metsola. Napewno wiekszosc uzna za faworyta ekipe Avto, ja jednak w tej parze ide w kierunku ekipy Saławata , bo maja wszystko co musi miec zespoł by wygrac nawet
puchar Gagarina, do pełni szczescia brakuje mi tylko bardziej szcesliwych interwencji Metsoli. Wg mnie 4-2 lub 4-3 dla ekipy Ufy.
Barys-Avangard
Kazachowiem mnóstwo sił włozyli w awans do nastepnej rundy. Napewno nie mozna im odmowic jakokosci , zawsze uwazałem ze tegroczne transfery były bardzo udane , jednak w walce z Torpedo jakby utracili wiele atutów, ich gra była czesto nerwowa i nieskuteczna. Mysle ze wpływ na to miało to ze wielu z tych facetów debiutowało w PO
KHL, wiec lekcja z Torpedo powinna zostac dobrze zapamietana i mimo wszystko powinna dac druzynie sporo pewnosci siebie. Ale po drugiej stronie rywal, który wrecz lata po lodzie, atak i obrona to wiele doswiadczenia i mlodosci ktora dobrze sie rozwija pod skrzydłami bo i MIkjejew, Zernow czy Sjemionow to juz gracze na poziomie reprezentacyjnem, do tego Emelin, Pokka, Franson, Stalberg, Deschadains, Talbot, Beck, Szumakow, Czudinow to gracze ktorzy w wiekszosci grali tez w
NHL. Calosc klockow poukladał Hartley, któy uczył sie tej ligi i mysle ze wyciągnał odpowiednie wnioski. Do tego wszystkiego dochodzi dobre przygotowanie fizyczne i krotsza seria z Kazaniem. To wszystko wskazuje wg mnie na awans Omska na który stawiam
To tyle z moich przemyslen, mysle ze czekaja nas ciekawe mecze a byc moze i jakies niespodzianki bo w 1 rundzie bez takich wg mnie sie odbyło.