Wygospodarowałem trochę czasu, więc zgodnie z obietnicą wracam do tematu, nie będę może się zwracał do każdego personalnie, a odniosę się do wszystkich propozycji i moich przemyśleń.
1. Zmiana punktacji za dodaną analizę i kupon
Było to już poruszane wielokrotnie, może zacznę od tego jaki cel mi przyświecał, głównym był oczywiście ruch na forum i zaangażowanie użytkowników, żeby nagroda nie trafiała do przypadkowej osoby, ze tak to nazwę, chodziło mi o to, żeby nie było sytuacji, że ktoś w ogóle nie udziela się na forum, zakłada konto i tylko raz w tygodniu pisze jeden post z typami, trafia kilka dokładnych wyników, zgarnia nagrodę, forum nie ma nic z takiego usera, bo ani nie zostawia merytorycznej treści na forum, bierze nagrodę i znika do kolejnego konkursu, a jak już wspominałem
konkursy są dodatkiem dla aktywnych użytkowników, którzy udzielają się na forum, dzielą się typami, piszą swoje przemyślenia, a nie tylko czekają aż wpadnie jakiś bonus od buka nie robiąc nic. To tak tytułem wstępu. Odnośnie przeliczaniu punktów w zależności od kursu to pomysł sam w sobie może i jest ciekawy, ale raz, ze by to utrudniło dość sporo podliczanie, a dwa, że że pojawiłyby się pewnie wątpliwości, ze ktoś postawił to samo 15 minut prędzej/później i kurs był inny, osobiście bym tego nie zmieniał. Po przemyśleniu i przeanalizowaniu waszych propozycji od kolejnej wersji zmianie ulegnie punktacja.
1 pkt za dodanie analizy + 1 pkt jak analiza będzie trafiona
1 pkt za zagranie kuponu + 1 pkt jak kupon będzie trafiony
więc można zdobyć w kolejce dodatkowe 4 pkt zamiast 8 pkt
2. Zmiana minimalnej stawki kuponu
Oczywiście mógłbym zaproponować wyższą stawkę kuponu i powalczyć z bukiem o wyższą pulę, ale zdaję sobie spraw, że nie każdego stać na granie kuponów po 20 czy 30 zł, dlatego tu zostajemy przy obecnej stawce kupon za
minimum 10 zł, oczywiście o pulę postaram się powalczyć, ale niczego nie mogę obiecać, więc obiecywać nie będę.
3. Punkty minusowe i zmiana kursu minimalnego
Tu trzeba rozróżnić dwa rodzaje punktów minusowych, punkty za typy, początkowo nawet myślałem czy warto je wprowadzić, ale po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że raczej nie z jednego powodu, typy w kolejce możemy dodać nawet przed ostatnim spotkaniem jak ktoś "zaśpi" i nie doda postu przed startem kolejki może to zrobić w dowolnym momencie oczywiście pomijając spotkania, które już się odbyły, jak bym dodał punkty minusowe to, żeby było sprawiedliwie musiałbym dla takiej osoby dopisać punkty minusowe za mecze, których nie typował, bo jakbym tego nie zrobił i ta osoba powiedzmy typowała by tylko 2 czy 3 ostatnie mecze i by je trafiła zgarnęła powiedzmy za to 5 pkt, bo trafiła by dokładny wynik, a inna osoba, która też by trafiła to samo to oprócz tych 3 meczy dostałaby -6 pkt za pozostałe spotkania i w efekcie przegrała, więc punkty minusowe za typy odpuszczamy.
Typy minusowe za nietrafioną analizę czy kupon również bym nie wprowadził, bo o ile powinny być to bardziej przemyślane analizy czy kupony (to akurat dobre) to uważam, że w efekcie końcowym dużo osób by zrezygnowało z zamieszczanie, bo w przypadku nietrafienia mają zero punktów, a jakiś czas na to poświęcili, gdyby sytuacja powtórzyła się kilka razy to jeszcze bardziej by to zniechęciło takie osoby, więc tu zostanie również po staremu, oczywiście ze zmienioną punktacją o czym wspomniałem wyżej.
O kursie minimalnym myślałem już prędzej, dlatego się cieszę, że propozycja wyszła od was i tu jestem za. Myślałem, żeby nawet wyjść z propozycją kursu 2.0, ale uważam, że zaproponowany
1.8 jest ok i taki niech będzie od kolejnej edycji.
4. Dodatkowe punkty w konkursie.
Dodatkowe punkty za dokładne wyniki, tu bym zrobił tylko jeden próg bez stopniowania, a mianowicie
trafienie 5 lub więcej dokładnych wyników +5 pkt, a poprawne wytypowanie całej kolejki 1x2 nagrodziłbym +20 pkt. Uważam, że tu taki extra bonus jest wskazany, ponieważ jak ktoś wytypuje poprawnie wszystkie spotkania w danej kolejce to najzwyczajniej w świecie zasługuje, żeby taką kolejkę wygrać lub przynajmniej stanąć na podium jak ktoś inny trafi sporo dokładnych wyników akurat. Osobiście nie przypominam sobie, żeby ktoś to zrobił w trakcie tych wszystkich edycji, które miałem okazję prowadzić już chyba nieprzerwanie od 2017, więc może w najbliższej edycji.
Z racji, że wcześniej odrzuciłem punkty minusowe to Joker mógłby być na standardowych zasadach, czyli każdy może użyć go raz na rundę, oczywiście trzeba to napisać w momencie dodawania typów i wtedy
punkty zdobyte w danej kolejce mnożone są x2. Jokera będzie można użyć dopiero w momencie jak odda się typy w minimum 3 kolejkach i napisze w nich przynajmniej jedną analizę, czyli najwcześniej od 4 kolejki. Ma to na celu wykluczenie osób, które rzucają się na
konkurs w 1 czy 2 kolejce i jak nie pójdzie to już dalej nie biorą udziału w zabawie.
5. Pozostałe tematy.
Odnośnie powrotu do wcześniejszej wersji typera, gdzie z każdego meczu typowało się chyba po 4 typy, czyli wynik, wynik do przerwy, liczbę goli i liczbę rzutów rożnych to nie zamierzam do tego wracać, z dwóch powodów po pierwsze czas, którego i tak brakuje, a po drugie i jest połączone z pierwszym to uważam, że liczby nowych użytkowników biorących udział w konkursie by to nie zwiększyło, atrakcyjności samego konkursu też pewnie nie, a pracy przy podliczaniu byłoby nieporównywalnie więcej.
Odnośnie sponsora tego czy innych konkursów to powiem tylko tyle, ze na ten temat nie mogę się wypowiadać, mamy swoje ustalenia z różnymi firmami, jedni są zainteresowani inni nie, to są już wewnętrzne ustalenia, wszystkim nigdy się nie dogodzi, dla jednego bukmacher X będzie lepszy, bo ma tam konto, a dla drugiego Y. Dla kogoś warunki obrotu są ważne, wszystko ma dwie strony medalu, użytkownicy widzą tylko efekt końcowy i na jego podstawie oceniają, a żeby coś się mogło wydarzyć po drodze musi zostać spełnione wiele innych czynników, tak więc musicie uwierzyć mi na słowo, ze zawsze staram się wybierać tak, żeby było jak najkorzystniej dla użytkowników naszego forum.
6. Moje propozycje
Tu podtrzymuję to co napisałem od razu po zakończeniu rundy jesiennej, żeby się nie powtarzać wkleję moją wcześniejszą wypowiedź. Ja mam jeden pomysł, aby wprowadzić
zmianę w możliwości zmiany wyników do 30 minut od napisania posta, miałoby to na celu wrzucanie przemyślanych typów, a nie dodanie postu jak najprędzej (wiadomo, że przy tej samej ilości punktów w danej kolejce liczy się kto pierwszy doda post) po dodaniu tematu konkursowego a następnie przed startem kolejki zmiana wyników. Nie jest to kierowane do nikogo imiennie, ale ma na celu wyrównanie szans, wiadomo im bliżej startu tym więcej rzeczy wiemy już o najbliższych meczach czy ktoś wypadł przez kontuzję itd Ktoś chce być szybszy, dodaje post kilka dni prędzej, a ktoś inny czeka na jakieś newsy itp
Podsumowując zmianie od kolejnej edycji uległyby punkty za analizę i kupon, czas na edycję wyników po dodaniu posta, kurs minimalny w analizie i kuponie oraz doszły by dodatkowe punkty za wytypowanie przynajmniej 5 dokładnych wyników oraz extra bonus za wytypowanie poprawnie całej kolejki oraz możliwość użycia raz na rundę Jokera.
Co myślicie o tych zmianach?