>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Pytania, opinie, sugestie dotyczące MLB

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
@Challanger.
Nie mam głowy w tym momencie do rankingu , pewnie coś będzie w planach.

@Odi

Średnią odbić - Batting Average
.200 Mendoza Line , poniżej powinni znajdować się chyba tylko miotacze z National league i jacyś co mieli mało szans odbijać.
Chociaz Adam Dunn w 2011 roku skończył ze średnia .159 , ale ten sezon jest uznawany za jeden z najgorszych w historii.
.220 - .250 - pozniej sredniej.
Powyżej .250 do .280 sredni.
.280 - .310 całkiem dobry
.310 - .340+ ekstraklasa
Liczby jedno , praktyka druga.
Na kilku stadionach będziesz miał zawyżone średnie odbić. Coors Field.
Na kilku jak ktoś będzie odbijał powyżej .300 to już ekstraklasa np. PETCO czy AT&amp;T. Na underowych stadionach głównie.
Też zależy od zawodnika.
Ryan Howard z Phillies w seoznie z 48 HR i 146 RBI miał ledwo co .251
Tak .300 , ale średnia odbić też ma czasami mylny obraz zawodnika.
Trzeba patrzeć na ile prób ile miał.
On Base Percentage.
Jak często zdobywa on bazy.
Tutaj bierze sie pod uwagę BB i HBP.
Jeszcze statystyki Slugging Percentage i On Base Plus Slugging [OPS]
Gdy OPS jest większe jak .900 to zawodnik w mojej ocenie jest uznawany za bardzo dobrego
Musisz popatrzeć na statystyki z zeszłych lat.
TOPY
AVG
http://www.baseball-reference.com/leaders/batting_avg_top_ten.shtml
OBP
http://www.baseball-reference.com/leaders/onbase_perc_top_ten.shtml
SLG
http://www.baseball-reference.com/leaders/slugging_perc_top_ten.shtml
OPS
http://www.baseball-reference.com/leaders/onbase_plus_slugging_top_ten.shtml

valenciacf 572

valenciacf

Użytkownik
Grzesio już niedługo Opening Day!!!
Planujesz jakiś ranking co byśmy się mogli zmierzyć z pozostałymi userami?!
oczywiście że będzie, musimy tylko z Grzesiem obgadać co i jak ????

@Odi
Bautista w swoim najlepszym sezonie 2010 i pózniej w 2011 przy odpowiednio 54HR i 43HR miał BA .260 i .302. OPS powyżej .995 klasa sama w sobie ????

odi 2,3K

odi

Forum VIP
Grzesio
ValenciaCF
Dzięki za odpowiedzi pojaśniało mi trochę w tym temacie. Jeszcze jedna prośba, jak macie jakiś link do słowniczka objaśniającego te najważniejsze skróty ... chyba coś takiego widziałem na forum nawet, albo na jakiejś stronce. Oczywiście wolałbym żeby było to w PL ale nie pogardze jakimkolwiek elementarzem tych wszystkich OPS BP i tak dalej bo jest tego w baseballu ogrom.
http://forum.bukmacherskie.com/members/valenciacf-u34920.html

odi 2,3K

odi

Forum VIP
JR 08 przepraszam ???? tak jestem leniem, ale uwierzcie mi spece od MLB bo mówi to osoba która obserwuje praktycznie każdy sport US - MLB jest najcięższym z nich do ogarnięcia. Stąd kolejne laickie pytanie/prośba - tych statów nadal uważam jest ogrom. Które dwa/trzy są najważniejsze dla pałkarzy, które dla miotaczy? Wiem że to zawsze będzie też kwestia indywidualnego rozpatrywania tego typu statów, ale myślę że ogólnie da się wyróżnić 2-3 najważniejsze czynniki.

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
@Odi
Najtrudniej , bo jakieś zasady trzeba znać aby cokolwiek zrozumieć ????
To samo krykiet czy futbol australijski.
Ostatnio pojawili się tak zwani sabermetrycy i oni patrzą troche inaczej na baseball [trochę o nich w książce Moneyball - w filmie nie ma o nich za dużo]
Dla nich RBI , HR , W-L czy ERA są przestarzałe.
Dla battera przeważnie masz w TV pokazane
HR , RBI , BA i w zależności od zawodnika 2B , SB [skradzione bazy] , BB oraz OBP , SLG i OPS.
U miotaczy przewaznie wsytepuje W-L , ERA , K , WHIP.

Tylko tak.
W-L u miotacza nie znaczy dużo , bo jak ofensywa jest słaba , to miotacz dostanie wiecej L , a straci W.
Patrz Felix Hernandez - jakby grał z mocniejszą ofensywą , to miałby te kilka W wiecej na sezon i kilka L mniej.
Na odwrót się dzieje w ekipach z mocna ofensywa - dostają W , a nie dostają L - patrz Texas.
U miotaczy tych statystyk jest nieco wiecej.
DICE , FIP , xFIP , HR/9 , BB/9 , K/9 , K/BB na pewno pomogą Ci stwierdzić czy zawodnik poprawił sie z poprzednich sezonów czy utrzymuje swoj poziom.
Ile FlyBalls zamienia sie na HomeRuns -&gt; HR/FB
Dawno w tym nie siedziałem , wiec troche mi z pamięci wyleciało.
Na pewno u miotacza tez telewizyjne statystyki nieco okłamują obraz jak dobry jest miotacz. No poza WHIP.
Z K jest ten problem , że są miotacze robiący wiecej groundball , więcej flyball i właśnie K.
Zawodnik ze 170 K może nie będzie rewelacyjny w porównaniu z typem z 280 K , ale ten pierwszy może miec mniej IP rozegranych i po podstawieniu do odpowiedniej statystyki obaj moga na przykład wyrabiać jeden K na inning.
Dobre porównanie to także OPS+ dla battera , ERA+ dla miotacza i WAR , które uwzględnia wszystko wraz z defensywa zawodnika.
OPS+ i ERA+ powyzej 100 to zawodnik powzyej średniej w danym sezonie.
Historia dotycząca WAR [Wins Above Replacement] innym razem.

marcinkiko 172

marcinkiko

Użytkownik
Grzesio, pytanie co do książki Moneyball. Czy w książce jest coś więcej niż w filmie? Polskie tłumaczenie daje radę? ????

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
W książce masz opisane nieco więcej jeśli chodzi czemu zaczeli tak działać - w sensie zaczeli patrzeć na statystyki , rozdział o statystykach i Billu Jamesie czy Chadzie Bradfordzie.
Więcej się dowiesz z książki.
W filmie bardziej skupiają się na sprawach ekipy , życia Billyego Beane&#39;a etc.
Film dawno widziałem , więc też nie pamiętam szczegółów
Polskie tłumaczenie w mojej opinii poniżej krytyki.
Rzadko kiedy tłumacz używa amerykańskiego odpowiednika lub nie pisze obok o jaką statystyke chodzi i trzeba z tekstu sie domyślać o co chodzi.
Jak ktoś się interesuję to przeczyta ????

Otrzymane punkty reputacji: +5
sky-yu 0

sky-yu

Użytkownik
MLB ????
Masz odpowiedz wyzej
Rusza 1 Kwietnia.
Sezon trwa 162 mecze - do końca Września.
Chodzi mi o meksykańską ligę LMB i o ilość meczy do rozegrania przez każdą drużynę. Sorry, że się wcześniej nie dopisałem tego.

sky-yu 0

sky-yu

Użytkownik
Dzięki Grzesio Tak się zastanawiałem czy nie obstawiać tej ligi. Tylko na razie muszę się bardziej rozejrzeć w tematyce baseball&#39;a, bo na tą porę jestem strasznym laikiem.

sky-yu 0

sky-yu

Użytkownik
Stawiacie na kuponach raczej pojedyncze typy? Czy raczej robicie akumulowane 2 lub 3 ? Tak spoglądałem na wyniki meczów i raczej chyba optymalna liczba meczów na kuponie jest 2.

J 7K

juanroman08

Forum VIP
Stawiacie na kuponach raczej pojedyncze typy? Czy raczej robicie akumulowane 2 lub 3 ? Tak spoglądałem na wyniki meczów i raczej chyba optymalna liczba meczów na kuponie jest 2.
To zależy od pomysłu na grę, jeden może grać single, inny duble, a ktoś jeszcze inny będzie grał taśmy bo ma jakiś pomysł/system także tu chyba zasady nie ma, bardziej zależy to od samego gracza. Ja osobiście bardziej preferuje single, ponieważ 100% zależność powodzenia od jednego typu i nie muszę się przejmować, jest wygrana albo przegrana. Ale Tak jak piszę zależy jaki ma się pomysł na grę ;)

dudi18 7

dudi18

Użytkownik
Witam wszystkich ???? . Jestem początkującym jeśli chodzi o MLB, od poprzedniego sezonu obserwuje baseball i oczywiście grałem u bukmacherów. Przyznam, że był okres, że typy były trafne ale w pewnym momencie było coraz gorzej. Teraz zastanawiam się jak do tego podejść. Na co zwracać uwagę, żeby zwiększyć swoje szanse. Czy jeśli dwa zespoły grają ze sobą trzy razy to czy jeśli zespół A pierwszy mecz wygrał to w drugim meczu trzeba postawić na ich przegraną? Jeśli macie jakieś wskazówki to chętnie poczytam. Podoba mi się to forum jeśli chodzi o MLB i lubię czytać Wasze posty. Pozdrawiam. P.S. Czy na początku lepiej stawiać na ilość punktów np. Over lub lepiej under?

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
Najpierw trzeba zobaczeć kto zaczyna spotkania , bo jak nie wiesz kto miota to nie ruszaj typu.
Starterów masz podanych obok meczu.
Też tutaj http://www.mlb.com/news/probable_pitchers/
Czasami jak są mecze w niedziele lub czartek an zakończenie trzymeczowej serii warto grać na przełamanie serii moim zdaniem.
Np.
Ekipa ma serie LL , gra u siebie.
Pasuje ruszyć zwycięstwo w trzecim meczu.

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
Giants nie obronią tytułu , Angels nie ma pitchingu , Nats IMHO jest numer jeden. Tigers mniej wiecej na tym samym poziomie , Phillies o jakies 10 miejsc za wysoko , Cardinals dalbym nizej kilka miejsc , Reds z Tampa o 2-3 miejsca wyzej.
Texas też za nisko.
Indians nieco za wysoko.
Moim faworytem do wygrania Ligi w tym sezonie jest Washington.
W ostatnich latach jak pisałem - wygrywają ekipy z mocnym pitching.
Taki skład ma Washington , Giants , Atlanta , Tampa , Detroit [Starterzy] , Oakland o ile utrzymają formę.
Poza Oakland w tych ekipach bym upatrywał zwycięzcy ligi.
Na wieczór wrzucę omówienie AL East
Co do szans Detroit to zobaczymy jak będzie grał bullpen.
Chociaż przed Trade Deadline powinni wzmocnić tą część składu.

Do góry Bottom