Gabon - Maroko
Typ : Maroko @ 2,860 Pinnacle 3:2 ręcznik w bramce Maroka :-|
Widziałem oba mecze tej grupy w poprzedniej kolejce. Gabon wygrał 2:0 z Nigrem, ale zdziwię się po tym co widziałem jeżeli Niger ugra jakikolwiek pkt na tym PNA. Gabon oprócz niesamowitego Aubameyanga za wiele do zaoferowania nie miał. Znaczna cześć akcji stwarzana przez nich to było po błędach obrońców Nigru. Moulongui był niewidoczny, Cousin wszedł dopiero w końcówce, ale to już schodząca gwiazda. Niby gospodarze, ale prócz kilku dobrej klasy piłkarzy za wielką siłą to nie dysponują.
Naprzeciwko Marokańczycy, którzy polegli 1:2 z Tunezją. Z przebiegu meczu jest to jednak niezasłuzona porazka bowiem Maroko atakowało ostro, ale nieskuteczność dała znak o sobie. Ponadto Tunezja gol z wolnego bezpośrednio i błysk geniuszu jednego z piłkarzy Msakni, który wykonał świetną indywidualną akcję. Tunezja była nastawiona na kontry tylko. Przed turniejem trener Maroka Eric Gereats mówił, że jadą tu po wygrana. Skład mają naprawdę imponujący. Wczoraj gdzieś czytałem, że malaria zmogła bramkarza Badda, a problemy ma także Chamakh. I o ile bramkarz ma nie zagrać, o tyle nie wiadomo co z Chamakhem, ale on to formę zostawił w Bordeaux jeszcze...Bo nie przypominam sobie dobrego meczu na przestrzeni dwóch lat w Arsenalu w jego wykonaniu :| Przeciwko Tunezji w ogóle nie stanowił zagrożenia dla rywali. Niby kapitan,ale nic nie gra. Nie ma co się martwić bo ma go kto zastąpić. Na szpicy może zagrać Yussuf
El Arabi, ktory w poprzednim sezonie szalał w Caen zdobył 17 goli w Ligue1. Może też grać Hadji na szpicy z Nancy. Ponadto pomoc jest naprawde mocna. Kharja i Belhanda w środku pola. Pierwszy znany z włoskich boisk, drugi natomiast robi furorę w Montpellier. Skrzydła to Boussufa, Taarabt, Amrabat, Assaidi a więc znane już nazwiska w Europie. Taarabt oby zagrał od początku bo po jego wejściu z Tunezją zrobiło się od razu groźniej pod bramką rywala, a ma skilla niesamowitego i kiwkę, którą może wkręcać w ziemie słabych obronców bocznych Gabonu. W obronie są też Benatia z Udinese czy
El Kaddouri. To naprawdę dobre pokolenie piłkarzy.
Kurs wg mnie przesadzony, owszem mecz z gospodarzami, ale po tym co widziałem uważam, że warto to zagrać bo tak jak mówię wystarczy wyeliminowanie Aubameyanga = nie ma Gabonu