Pozwolicie Panowie, że podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami po 2 kolejkach Pucharu Świata, którego gospodarzami są Japończycy. Postaram się dość merytorycznie podejść do sprawy i podać logiczne argumenty...przechodząc do sedna
POLSKA
Reprezentanci Polski moim zdaniem bardzo dobrze weszli w turniej, sztab szkoleniowy również pracuje bez zarzutu. W końcówce drugiego seta gdyby nie czujność Antigi to mielibyśmy 2:0 dla Rosjan, trzeba docenić! Podoba mi się organizacja i kultura gry Polaków. Jedynie za Nowakowskiego mógłby Karol Kłos więcej pograć. Reszta przyzwoicie, no może Mateusz Mika tak trochę za miękko, na Rosjan trzeba walczaków, no i proszę, jak Michał Kubiak pojawił się na boisku to zaczęło to hulać ???? Misiek nakręcił grę Polaków, pobudził do walki, jak na kapitana przystało! Buszek na dobrym, równym poziomie, dobra zagrywka również. Bieniek bardzo dobry i stabilny, aż dziw że ten chłopak ma 21 lat a gra jak "stary wyjadacz". Paweł Zatorski, cały czas ten sam równy i wysoki poziom. Rozegranie Łomacza bardzo dobre, ale jak po urazie Grześka wszedł Fabian Drzyzga to poziom gry nie spadł.
Nie mogę nie wspomnieć o doskonałej grze Bartka Kurka, bo pochwały mu się należą. Nie bez powodu został wybrany MVP w obu meczach. Naprawdę widać postęp w grze Bartka na pozycji atakującego. Gra bardzo pewnie i skutecznie.
Kurek w meczu z Rosjanami zaprezentował pełen wachlarz umiejętności, które powinien posiadać światowej klasy atakujący:
>uderzenia po kierunkach, po bloku, z piłek sytuacyjnych
19/35 w ataku (54 %) >dobra gra blokiem
3 bloki punktowe w tym dwa pojedyncze.
>doskonała zagrywka
3 asy serwisowe ale strzelał mocno i regularnie, sadzał na kolana Rosjan ????
Myślę, że już teraz śmiało można powiedzieć, że Polacy o przepustkę do Londynu powalczą z Rosją, Włochami i
USA.
ROSJA
Pomimo porażki Rosjanie zagrali z Nami bardzo dobry mecz.
Niezrozumiała jest tylko decyzja Władimira Alekno o wystawieniu Dmitrija Muserskiego na pozycji atakującego, a jednocześnie przesunięciu Maksima Michajłowa na przyjęcie. W obu przypadkach straty dla drużyny, ale nie Nasz Polaków to problem.
Mimo wszystko uważam, że Alekno wyciśnie wszystko co najlepsze ze Sbornej, już widać fachową rękę trenera. Gra Rosjan będzie się nakręcać z meczu na mecz.
Pojawił się jakże ważny duch drużyny.
No i olbrzymim wzmocnieniem nie tylko w aspektach czysto sportowych, kolejny powrót do kadry legendy rosyjskiej siatkówki Siergieja Tietiuchina. 40 letni przyjmujący Sbornej samą swoją obecnością na boisku powoduje, że Rosjanie grają o 30 % lepiej. Siła doświadczenia, kultura gry, charakter i charyzma. Wielka postać, naprawdę!
Rosjanie dla mnie w pierwszej 4.
WŁOCHY
Włosi po naturalizacji kubańskiego przyjmującego Juantoreny zyskali coś więcej niż fantastycznego zawodnika...zyskali możliwość gry różnymi wariantami.
Ivan Zaytsev na pozycji atakującego moim zdaniem czuje się dużo lepiej niż na przyjęciu. Włosi mają duże szanse na top 4.
USA
O sile tej reprezentacji przekonaliśmy się podczas meczów tegorocznej Ligi Światowej, w której to Amerykanie zagrali ładną dla oka, skuteczną siatkówkę.
Jankesi będą prezentować równy poziom przez cały turniej i znajdą się w top 4.
Polacy wygrają Puchar Świata! To nie jest hurraoptymizm i sugerowanie się jakimiś patriotycznymi pobudkami, po prostu to czuję, tak jak czułem, że
Francja wygra Ligę Światową. Gdy drużyna jest w formie, gdy wszystkie elementy układanki do siebie pasują, gdy gra jest dynamiczna i wprawia w osłupienie rywali...
Ja widziałem to w grze Polaków dzisiaj!
Polska wygra cały turniej @ 2,50
Polska wywalczy awans (miejsce 1-2) @ 1,50
Polska wygra przynajmniej 9 meczów @ 1,35
Polska wygra przynajmniej 8 meczów @ 1.12 = lokata! jaki limit stawki?