Polska - Włochy
Typ : Polska @ 1.66 B365
Ja dzisiaj idę w stronę Polaków, naprawdę rzadko to robię (chyba, że w spotkaniach z łatwymi przeciwnikami) ale dzisiaj czuję i mam nadzieje, że
Polska wywiezie Puchar Świata z Japonii. Powiedzmy sobie szczerze - gramy fenomenalny turniej, wygraliśmy jako jedyni wszystkie spotkania do tej pory, mamy szanse zrobić coś historycznego i wygrać wszystkie spotkania na tym turnieju. Pokonaliśmy
USA, Rosję, Argentynę i wszystkie inne drużyny to czemu nie mamy pokonać Włochów, którzy tak naprawdę są groźni tylko przez osobę Zaytseva i Juantoreny? Reszta składu to nie są jakieś asy - powiedzmy sobie to szczerze, według mnie
Polska ma szerszą kadrę i lepiej wyglądających siatkarzy. Jeśli przytrafi się gorszy dzień/mecz jednemu lub obu z tych dwóch panów to Włosi będą mieli naprawdę ciężko w tym meczu. Oczywiście nie chce teraz mówić, że jesteśmy mega faworytem, bo tak oczywiście nie jest i uznaje klasę Włochów ale według mnie nie ma się czego obawiać, bo to my jesteśmy Mistrzami Świata i to my rozdajemy karty w dzisiejszej siatkówce. W mojej ocenie
USA jest dla nas o wiele trudniejszym przeciwnikiem niż
Włochy - a gładko udało nam się ich ograć, mieli formę czy nie mieli, prawda jest jedna, że gra się na tyle na ile przeciwnik pozwala, a
Polska pozwala na nie wiele. Potrafimy grać super kombinacyjną siatkówkę, która kompletnie gubi naszych rywali, jeśli mamy dzień jest też odpowiednia moc na zagrywce poparta też flotami niektórych z naszych zawodników. Gra środkiem zdecydowanie na naszą korzyść, przyjęcie też mamy naprawdę solidne - jeśli zagramy dobrze zagrywką i blokiem i wyłączymy Zaytseva i Juantorene to naprawdę jestem bardzo dobrej myśli. Puchar Świata trafi w ręce Polaków i wygramy to spotkanie. Mam nadzieje, że w końcu wejdziemy dobrze w mecz i szybko odbierzemy jakiekolwiek nadzieje Włochom na awans, a grać będziemy z całą pewnością na 100%, bo to prestiżowe trofeum i nikt tutaj się nie zadowoli awansem do Rio de Janeiro.
Egipt - Iran
Typ : Egipt +2,5s @ 1.35 Ónibet
Iran w swojej optymalnej formie i na swojej ziemi z całą pewnością byłby mega faworytem tego spotkania ale jest zupełnie inaczej. Oczywiście są potencjalnym faworytem ale nikt przy zdrowych zmysłach nie zagra Iranu, który ostatnimi dniami prezentuje się po prostu fatalnie. Nie wiem co jest w głowach zawodników Iranu, którzy możliwości mają olbrzymie ale widocznie mają po prostu serdecznie w dupie ten turniej i chcą jechać już do swoich domów. Męczarnie z Japonią (wyciągnęli ze stanu 2:0), przegrana gładko z Australią (3:0) i to samo z Kanadą (3:0). We wszystkich meczach byli faworytami i to bardzo mocnymi - szczególnie w tych dwóch ostatnich meczach, a zaprezentowali się po prostu komicznie. Egipt z całą pewnością będzie chciał tutaj pograć i powalczyć, bo dla nich taki turniej to jest możliwość pokazania się i przede wszystkim zdobycia doświadczenia na tle mocnych rywali. Jeden set dla Egiptu jak najbardziej w zasięgu.
Japonia - Rosja
Typ : Japonia +2,5s @ 1.59 Pinnacle
Powiedzmy sobie szczerze -
Rosja na tym turnieju gra już totalnie o pietruszkę i potraktuje ten mecz ulgowo. Wydaje mi się, że ten 3 set z
USA był już najlepszym pokazem jak ten turniej będzie traktować reprezentacja Sbornej. Od samego początku 3-go seta masakryczny odjazd Stanów Zjednoczonych i gładko wygrany set. Oczywiście
Japonia to nie
USA, ale dzisiaj naprawdę zagrali dobrą siatkówkę z Polakami i w pewnym momencie mieliśmy bardzo ciepło (0:1 w setach i 12:16 dla przeciwników w 2 secie). Jak widać
Japonia grać potrafi, to nie są ogórki do zlania 3:0. Trzeba dodać, że grają u siebie co dla nich jest bardzo ważne. Azjaci w takich spotkaniach bardzo się motywują, dla Japończyków reprezentowanie swojego kraju na świecie to bardzo ważna sprawa jeśli chodzi o kulturę i jeśli weźmiemy pod uwagę, że to ich ostatni mecz na swoim turnieju to zagrają tutaj na maksimum swoich możliwości.
Rosja tak jak mówię to "stan ducha" oni mogą wygrać ale jak przegrają to nic się nie dzieje. Tak naprawdę dla nich to mecz o nic i będą chcieli jechać jak najszybciej do domu, bo wycieczka trwała i tak bardzo długo.
USA - Argentyna
Typ : USA @ 1.16 Pinnacle
Na sam koniec ostatni typ na Stany Zjednoczone, które jutro muszą przypieczętować awans do Rio de Janeiro w meczu z Argentyną.
USA w porównaniu do Polski ma łatwiejsze zadanie, bo
Argentyna grać oczywiście potrafi i ma kilku bardzo dobrych zawodników, ale prezentują też bardzo duże przestoje w grze. Tak czy inaczej nie sądzę żeby
USA chciało tutaj na koniec odstawiać teatr i grać na pół gwizdka nawet w przypadku porażki reprezentacji Italii.