Pierwsza kolejka spotkań za nami. Byliśmy świadkami kilku świetnych widowisk i ten kto zobaczył ten sport po raz pierwszy, mam nadzieję, że jest pozytywnie zaskoczony i podobało mu się coś nowego.
Na pewno widzieliśmy największą sensację w historii
rugby, a na pewno też w sporcie w ostatnich kilkunastu latach. Murowany faworyt po kapitalnym meczu przegrał w ostatniej akcji 34-32 z Japonią.
RPA jest drużyną wiekową, mega doświadczoną i nie skreślałbym ich tu przedwcześnie. Po zdobyciu bonusa ofensywnego i defensywnego dalej są w grze o pierwsze miejsce w grupie. Na pewno całe RPA jest w szoku, ale myślę że się pozbierają i w kolejnych meczach pokażą na co ich stać.
23/09- 27/09
Druga seria gier przed nami. Większość zespołów ma za sobą pierwsze spotkania i można wyciągnąć pewne wnioski.
Szkocja- Japonia(+16,5) 2 1.9 Bet365 głupie błędy w ataku zaważyły na wyniku.
W normalnych warunkach, powiedzmy gdyby te zespoły spotkały się w meczu otwarcia to handi byłoby na poziomie 34? Coś koło tego, tak stawiam. Sytuacja zmieniła się po meczu Kitajców. Myślę, że to nie był jednorazowy wyskok, bo pokazali mega charakter i mega dobre przygotowanie fizyczne, skoro w 84 minucie potrafili stać na nogach i pchać młyn RPA i jeszcze wyprowadzić decydujący cios.
Szkocja to półka, dwie niżej niż RPA. Jest to ich mecz otwarcia i najgorsze co mogą zrobić to zlekceważyć przeciwnika, tak jak to zrobiła ekipa Springboksów. To 5 siła w Europie i poczynili spore postępy w ofensywie w ostatnim czasie i warto to docenić. Nie grają jednak finezyjnego
rugby, tylko często swoją grę opierają na mocnych wejściach ciężkich zawodników.
Japonia ma kilka dni na regenerację i jeżeli zagra na podobnym poziomie to jestem spokojny, że mecz będzie wyrównany. O ich ambicję i wolę walki można być spokojnym, bo to naród wielkich walczaków.
Australijski trener Japonii powiedział, że ich obecnym celem jest awans do ćwierćfinału, a punkty zdobyte ze Szkocją znacznie by ich do tego przybliżyły.
Australia(-26)- Fidżi 1 2.0 Bet365teraz frajerska postawa Wallabies w 2 połowie. Mając mega fizyczną przewagę, wdali się w jakąś chaotyczną grę..
Australia rozpoczyna turniej meczem z wyspami Fidżi. Wyspiarze są po ciężkim boju z gospodarzami, w które włożyli mnóstwo sił. Przez dłuższy czas grali jak równy z równym jednak siłowo i kondycyjnie nie wytrzymali trudów tego meczu.
Australia ma obiecujące wyniki test- meczów. Skład naprawdę solidny i są jak dla mnie 3-4 siłą na świecie obecnie. Taki mecz to będzie rozgrzewka przed meczami o awans z Anglią i Walią i
Australia tu spokojnie powinna sobie poradzić +30 z Fiji.
Wyspiarze będą celowali w grupowe zwycięstwo, a po ciężkim meczu z Anglią nie będą poprostu w stanie się przeciwstawić jak dla mnie. Pewny win Australii.
Rośnie cały czas handi w stronę Japonii i warto się wstrzymać z tym typem do środy.