Niestety zmiany na forum w moim odczuciu są na gorsze. Mniejsza już nawet o szatę graficzną forum, czy jakieś funkcjonalności, bo to tylko dodatkowe elementy. Natomiast najgorsze jest ograniczenie wolności użytkowników w sferze prezentowania przez nich typów. Chodzi tu o wymóg stosowania w prezentowanych kuponach jednostek z zakresu 1j-10j, oraz konieczność pobierania typów z ofert tzw. legalnych bukmacherów. Proszę wybaczyć, ale zupełnie nie przemawia do mnie wyjaśnienie administratora:
cytat z dnia 20 kwietnia 2019 13:12 przez waldi1979
Wszystkim nigdy się nie dogodzi, jednostki mają na celu przede wszystkim zmienić to, żeby temat prowadzony przez danego usera był wiarygodny, a nie tak jak niektórzy podają nierealne stawki w milionach, czy setkach tysięcy, gdzie wiadomo, że nikt takiego zakładu nigdzie nie przyjmie.
Przecież dla racjonalnie myślącej osoby oczywiste jest, że jeśli ktoś podaje nierealne stawki w milionach czy setkach tysięcy to z automatu taki typer powinien być przez czytelnika oceniony jako niewiarygodny. Skoro piszesz że wiadomo że takiego zakładu nikt nie przyjmie, skoro uważasz że takie praktyki są niewiarygodne, to daj czytelnikom szansę aby sami też mogli to w ten sposób ocenić. Naprawdę, nie trzeba prowadzić czytelników za rączkę i pokazywać im co jest nierealne i posługiwać się w tym celu zakazem umieszczania większych stawek przez typerów. Ja jestem zdania, że czytelnicy sami są w stanie ocenić wiarygodność i nie potrzeba im w tym pomagać.
Tym bardziej, że wymóg stosowania bardzo wąskiego zakresu stawek wręcz szkodzi wartościowym tematom. To jest wylewanie dziecka z kąpielą. Administracja chce przeciwdziałać niewiarygodnie dużym stawkom, a jednocześnie hamuje, albo wręcz zniechęca i blokuje użytkowników w sferze prowadzenia swoich wątków typerskich.
Użytkownicy prezentują typy i stosują różne strategie aby dążyć do osiągnięcia zysku. Jak sobie wyobrażasz wątek w którymś ktoś podaje typy i stawkuje jakimś rodzajem progresji? Przy wąskim zakresie 1j-10j typer może zostać zablokowany już na 4-5 poziomie, albo i jeszcze wcześniej.
Jak można obejść ten zapis w regulaminie? W bardzo prosty sposób. Chcesz postawić 100j w jakimś meczu, to w poście skopiuj 10 razy ten sam kupon ze stawką 10j. I wszystko zgodnie z regulaminem, stawki w każdym z dziesięciu kuponów zawierają się w odpowiednim zakresie, a jednocześnie na dany mecz mogłeś postawić 100j.
Tylko jakim kosztem to się odbyło? Kosztem niepotrzebnej straty czasu i spowodowaniem że post stał się długi i mało czytelny . Przy kilku takich meczach za stawki 100j, zamiast przejrzystego i czytelnego tematu zrobi się rozwlekły do granic możliwości śmietnik.
Powtórzę: nie musicie za pomocą ograniczeń, pokazywać czytelnikom palcem, który temat typerski jest wiarygodny, a który nie. Natomiast jeśli uważacie że jakiś temat jest wybitnie niewiarygodny, to po prostu wyrzućcie go do śmietnika. Bo nie opłaca się walczyć z niewiarygodnymi tematami jeśli do jednocześnie ogranicza się wolność użytkowników którzy w uczciwy sposób chcą prezentować swoje typy i korzystają z większych, ale wiarygodnych stawek.
Kolejna rzecz to wymóg podawania typów z oferty tzw. legalnych bukmacherów. Tutaj trudniej mi się odnieść bo nie wiem jaki jest powód że powstał taki pomysł. Niemniej to kolejne wg mnie nieuzasadnione ograniczenie które godzi w wolność wyboru.
Reasumując, takie ograniczenia sprawiają że to idzie w złą stronę. Apeluję o przemyślenie jeszcze raz tych kwestii. Może przynajmniej zróbcie ankietę aby poznać opinię użytkowników. Przecież w głównej mierze użytkownicy swoją aktywnością tworzą to forum, oczywiście nie ujmując nic członkom administracji.
Nie udzielam się zbyt często na forum, niemniej widząc wprowadzone zmiany nie mogłem nic nie napisać, tym bardziej że w niedalekiej przyszłości planowałem utworzyć tu swój temat z typami. Teraz, ze względu na wprowadzone ograniczenia mogłoby to być dosyć utrudnione. Jeszcze raz apeluję o przemyślenie tej kwestii i pozdrawiam.