Paris-Tours
Tours 1.97 Pinnacle
Mecz zapowiada się mega ciekawie.
Zacznę od gospodarzy. Paris ma na koncie dwie porażki z rzędu, nie chcę mówić tu o jakimś kryzysie, ale są strasznie chimeryczni, porażka z Sete trochę frajerska, w tb mieli kilka punktów przewagi, teraz porażka z Cannes i nie ma co się oszukiwać nie mieli za dużo do powiedzenia w tym meczu, inna sprawa, że Cannes gra bardzo solidnie w tym sezonie.
Skład sklejony fajnie, świetnym transferem było pozyskanie Gjorgjeva obok Konecnego zdecydowanie najlepszy młotek w ProA, sporo wsparcie dostaje w ataku od Bojicia, Bahov ze Steuerwaldem umiejętnie zabezpieczają tyły.
Środek dobry, Kreek super zagrywka, Fernandez trochę słabiej wypada, gra z Hernanem również idealnie nie wygląda.
Z kolei sam rozgrywający dobrze pasuje do tej drużyny, do skrzydeł zawsze potrafił solidnie wystawiać, z Kreekiem dobrze się rozumie, największy minus to wzrost, dziura w bloku jest straszna.
Jako minus można im na pewno zapisać przyjęcie Bojicia, ciężko go czasami trafić, ale jak kilka piłek weźmie w trybuny to trochę się gotuje.
Sporym problemem jest te wąska kadra, w zasadzie poza 7 podstawowych zawodników Paris nie ma na ławce zmienników o odpowiednich umiejętnościach.
Parę słów o Tours, kolejny sezon, a w zasadzie początek sezonu mają fatalny i z kontuzjami, widzę tu ewidętnie rękę Paesa, ale działaczom to chyba nie przeszkadza, bo sezon kończą zgodnie z oczekiwaniami.
Tours powolo wychodzi na prostą, trzy pewne zwycięstwa w lidze, dobry mecz w
LM w Ankarze, dużo drużynie dał powrót Konecnego, który ciągnie zespół.
Dalej Klinkenberg-Antonov/Hoag, Belg fajnie się rozwinął, zwłaszcza w ofensywie, pozostali dwaj walczą o drugie miejsce, podobna charakterystyka, przeciętne przyjęcie i spory potencjał na siatce.
Środek wygląda ok, Smith po odejściu Pashytskyy'ego do Cuprum to zdecydowanie nr1 na swojej pozycji w lidze, jego krótka z Pinheiro wygląda znakomicie do tego dobra zagrywka, McDonnell jak na zawodnika ściąganego awaryjnie również okazał się dobrym transferem, fajnie czyta grę w bloku.
Rozgrywa Pinheiro, nigdy nie lubiłem tego gracza, ale ta gra ze Smithem na prawdę wygląda dobrze, poza tym na skrzydła podobnie jak Hernan potrafi dokładnie wystawić i ma jeden bardzo ważny atut jakim jest gra w bloku, jak na rozgrywającego wygląda bardzo dobrze w tym elemencie.
Całość uzupełnia Exiga, lata lecą, ale klasa ciągle jest.
Jakby tak się zastanowić to zagrywka na korzyść Paris, blok zdecydowanie dla Tours, przyjęcie i skuteczność w ataku mniej więcej na podobnym poziomie, forma na korzyść Tours.
Kurs powinien być nieco niższy, przed sezonem w meczu o Superpuchar na Tours było jakieś 1.66, jeśli dobrze pamiętam, mecz rozgrywany w hali Paris wtedy.
Można też +1,5 próbować.
Beauvais-Cannes
Cannes 1.6 Pinnacle
Na szybko, bo powoli kończy mi się wena.
Beauvais dostało karę -9pkt, odwołali się od tego, więc jeszcze nie uwzględniają tego w tabelkach, nie wiem czy działa to na drużynę motywująco czy demotywującą, kara surowa, więc w klubie za wesoło pewnie nie jest, ponieważ chodzi o
finanse.
Beauvais grę opiera na współpracy pary Belgów Depestele-Van Walle, rozgrywający daje radę, ale atakujący trochę nierówny.
Czasami Patak potrfi trochę pociągnąć, ale również często łapie wahania, poza tym łatwo go zagrywką ustrzelić.
Z pozostałych zawodników wyróżnia się Kral, bardzo dobrze wygląda w bloku.
Cannes bardzo dobrze poukładał Kolaković, ostatnio bardzo pewne zwycięstwo z Paris.
Taki trochę banał, ale ich siłą jest kolektyw, nie ma w drużynie gwiazd, ale jest dobrze rozumiejący się zespół, do tego z dość wyrównaną kadrą.
Sporo zależy od Pujola, nie było go w w meczu z Chaumont (jedyny przegrany), dobrze prowadzi grę, równomiernie rozprowadza ataki.
Cannes jak wspomniałem lepiej poukładane, grają spokojnie, a przede wszystkim popełniają niewiele błędów własnych, trochę do poprawy byłoby przyjęcie, ale mimo tego wydaje mi się, że jutro poradzą sobie i warto lekko spróbować w ich stronę.