Sobota jak w Liga ZON Sagres zapowiada się derbowo. O 18 zaczynają się wyspiarskie derby Madery, w których Nacional podejmować będzie u siebie Maritimo, a już o 21:15 czeka nas deser czyli derby Lizbony: Benfica-Sporting.
Kursy na derby Madery dość wyrównane, bo jak wiadomo takie mecze zazwyczaj wyrównane. Tyle, że teraz obie ekipy dzieli w tabeli, jak i z resztą w grze spora różnica. Maritimo jako jedyna ekipa dotrzymuję póki co kroku wielkiej czwórce, a Nacional póki co na dole tabeli, a to dość dziwne, bo w moim mniemaniu ta ekipa powinna zająć miejsce gdzieś koło 6-7 miejsca. Na dobrą sprawę ciężko ocenić jaki ten mecz będzie pod względem bramek. Bo obie ekipy mają mniej więcej po równo bilans o/u ale jak patrzeć na H2H to już mamy 7 underów, a tylko 3 overy w ostatnich 10 spotkaniach. Jednak jeśli ktoś ma strzelać gole w tym meczu, to sądzę, że będzie to obecnie najlepszy strzelec Maritimo czyli Baba. Ogólnie rzecz biorąc to on zdobył 8 goli spośród wszystkich 16 jakie zdobył jego zespół i też dzięki temu prowadzi w klasyfikacji strzelców ligi wyprzedzając chociażby Cardozo czy van Wolfswinkela. Dlatego ode mnie typ na ten mecz, to jego gol.
Mój typ:
Papa Diawara(Baba) strzeli @ 2,20 Sportingbet
No na te derby czekałem od początku sezonu i z wielką przyjemnością je obejrzę. Jeśli chodzi o faworyta, to oczywiście będzie nim Benfica, bo jakże inaczej by mogło być. Co prawda w tabeli dzieli ich jedna pozycja i jeden punkt ale wg. mnie to jednak jeśli chodzi o grę to już dzieli ich sporo. Benfice ogląda się z przyjemnością, gdyż większość tych zwycięstw jest jak najbardziej zasłużona oraz fajnie oglądać w jaki sposób rozklepują kolejne obrony jakie przyjeżdżają na Estadio da Luz. W tym sezonie ten stadion nie zdobyty, bo w lidze komplet 5 zwycięstw, a w
LM 2 remisy. Atak w lidze świetny u siebie, bo strzelili razem 15 goli co daje średnią 3 goli na mecz. Ale jako ciekawostkę można podać, że w każdym ze spotkań na da Luz tracili gola, a przecież rywali nie mieli zbyt mocnych. Tak więc tutaj jest jeszcze do poprawienia. Jeśli idzie o kadrę na to spotkanie, to Jorge Jesus powołał wszystkich, których by chciał, bo z tego co wiem, to żadnych osłabień nie ma, a poniżej właśnie ta kadra:
Guarda-redes: Artur Moraes e Eduardo;
Defesas: Maxi Pereira, Jardel, Miguel Vítor, Luisăo, Garay e Emerson;
Médios: Ruben Amorim, Javi García, Matic, Witsel, Nolito, Bruno César, Pablo Aimar e Gaitán;
Avançados: Cardozo, Rodrigo, Saviola e Rodrigo Mora
Z tego co czytałem to w ataku mają zagrać Oscar Cardozo i Rodrigo. Wg. mnie to chyba najlepsze rozwiązanie, bo Rodrigo w wysokiej formie, a jak gra Oscar i ile znaczy dla Orłów to chyba każdy interesujący się chociaż trochę piłką portugalską wie najlepiej.
Z kolei trener Domingos Paciencia powołał taką kadrę na to spotkanie:
Guarda-redes: Rui Patrício e Marcelo Boeck;
Defesas: Daniel Carriço, Polga, Onyewu, Evaldo, Arías, Joăo Pereira e Insúa;
Médios: Pereirinha, Schaars, Capel, Matías Fernandez, André Santos, André Martins e Elias;
Avançados: Bojinov, Wolfswinkel, Carrillo e Diego Rubio
Tak się zastanawiam kogo tutaj brakuję i widzę, że nie ma Jeffrena, Izmailova, Rinaudo i Rodrigueza.
Napisałem już co sądzę o Benfice i ich grze, a teraz czas trochę o Sportingu. Niby są wysoko, niby zdobywają regularnie punkty ale jak widziałem ich kilkukrotnie ze słabszymi ekipami, to ciężko się to oglądało, bo rozbicie skomasowanej obrony idzie im bardzo ciężko. Może ilość strzelonych bramek na to nie wskazuję ale ja jakoś trafiałem na mecze z Uniao Leirią, Olhanense gdzie ich gry się po prostu nie dało oglądać. Może łatwiej im będzie grać, gdy rywal nie będzie się bronił, a taki mecz się zapowiada w sobotni wieczór.
Skoro więc Benfica traci gole w każdym meczu u siebie, a Sporting woli grać, gdy rywal się otworzy to pewnie możemy się spodziewać goli z obu stron, co tylko uatrakcyjni to spotkanie. Jednak myślę, że Benfica nie powinna mieć wielkich problemów ze zwycięstwem w tym meczu. Może i grali w tygodniu w
LM przeciwko MU na Old Trafford ale to było we wtorek więc mieli odpowiednio dużo czasu na odpoczynek i teraz liczę na ich dobrą grę w derbach. Jeszcze warto przypomnieć ostatnie mecze derbowe. W ostatnich 10 spotkaniach zanotowaliśmy licząc tylko 90 minut: 6 zwycięstw Benfiki, 2 remisy i 2 zwycięstwa Sportingu, jednak ostatnie zwycięstwo Lwów miało miejsce 21 lutego 2009 roku, a więc ponad dwa i pół roku temu!!! I jeszcze warto dodać, że 5 ostatnich spotkań derbowych kończyło się zwycięstwem Benfiki, a bilans bramkowy z tych spotkań wynosi 12:2 na korzyść Orłów. Dlatego ja nie mam wątpliwości kto tutaj wygra i gram na gospodarzy ale myślę, że goście też coś wpakują do bramki Artura. A jak ktoś chce grać strzelca bramki to polecam O.Cardozo, gdyż jak patrzyłem w ostatnie 8 spotkań pomiędzy tymi ekipami, to Paragwajczyk strzelił aż 6 goli w tych meczach.
Moje typy:
Benfica @ 1,80 Sportingbet1:0
Benfica over 1,5 @ 1,909
BTS @ 1,80
Over 2,5 @ 1,95
O.Cardozo strzeli @ 2,00