Cracovie na żywo udało mi się w tym sezonie widzieć parokrotnie. Dwa razy w Krakowie, raz w Oświęcimiu i raz w Sanoku (najlepszy mecz rundy zasadniczej jak dla mnie). Za każdym razem Pasy pokazały jak na Polskie warunki
hokej z kosmosu, najbardziej technicznie i taktycznie zaawansowany i nikt z nimi równać się nie może co nie znaczy że każda rywalizacja jest z góry przesądzona bo to sport i nie tylko te aspekty decydują.
Co do JKH to nie robie z nich wielkiego zespołu, ale imponują mi właśnie tym że bez wielkiego szumu bez wydanych dziesiątek tysięcy złotych (vide Sanok) potrafili zbudować solidny zespół na miare play off. Gdyby nie fakt że wpadną na Craxe wcześniej to myślę że mogliby zasłużenie grać z Krakusami w finale.
No tak, Rohacek siedzi w Krakowie już chyba 7 sezon, dlatego Cracovia wypracowała sobie już pewny styl, do którego zawodnicy muszą sie dopasować. Na pewno jak na polskie warunki Cracovia gra poukładany
hokej, najmniej chaotyczny. Porównując zeszły sezon i aktualny to jest jednak różnica klasy, w zeszłym sezonie Filipiak trochę poskąpił grosza i mistrza nie miał. W tym już nie powinno być z tym problemu przy takiej kadrze. Craxa gra naprawdę ładnie dla oka.
JKH jakby się przyjrzeć, to też buduje zespół stopniowo, z roku na rok coraz lepszy, w tym sezonie kluczowy był transfer Krala, Furo, no i wzmocnienie obrony Rimmel, Galant. Dlatego nakłady nie musiały być takie duże. W Sanoku niestety nie było nic, żadnych wychowanków praktycznie, zespół pół - amatorski, bez gwiazd, bez dobrego trenera, dlatego trzeba było wydać dużo kasy, a i tak to nie pomoże im w tym sezonie najprawdopodobniej, bo nie jest to zespół na miarę mistrza. Jednak w tym roku uważam, że liga jest najbardziej wyrównana od lat. Ba, można powiedzieć z czystym sumieniem, że poziom ligi się podniósł. Mamy lepszych obcokrajowców i również przez to lepszą ligę. Dawno nie mieliśmy 5 zespołów aspirujących do tytułu i praktycznie śmiało można powiedzieć, że każdy może wygrać z każdym (poza Cracovią generalnie, która jest chyba najmocniejsza od dobrych paru lat).