Zaczynają się finały. O ile ZAKSA zasłużyła w nich na grę prezentując całą rundę zasadniczą równą formę, tak Resovia niezupełnie bo od początku do końca grali srakę a w finale znaleźli się przez jeszcze większą nieudolność Skry.
Kędzierzyn jest faworytem na papierze. Wygrali dwa razy z Rzeszowem raz na Podpromiu, gdzie decydowały pojedyncze piłki a mecz był na styku i drugi raz u siebie gdzie oba zespoły zagrały tragiczny mecz, popełniając masę błędów w polu serwisowym i innych elementach.
Dla mnie ZAKSA nie potrafi radzić sobie z presją, co było widoczne chociażby na finale Pucharu Polski. Mieli wygraną w kieszeni a sfrajerowali się jak jakaś banda kadetów która pierwszy raz gra w finale wojewódzkiej ligi.
A dzisiaj presja będzie ogromna, wszyscy oczekują, że rozjadę Resovię która sezon ma fatalny.
Poza tym ich kosmiczna jak na Polską ligę gra trochę siadła.
Dodatkowo mieli 10 dni przerwy od grania a to potrafi bardzo mocno wybić drużynę z rytmu meczowego co można chociażby zaobserwować po Lube, które miało takiej przerwy 18 dni i nie mogą się odnaleźć kompletnie a byli przez wielu uważani za pewniaka w finale
LM i ligi włoskiej.
Resovia przystępuje do tych finałów z myślą, że mogą a nie muszą.
Oglądałem ich występy w Krakowie i jak do tej pory zaprezentowali najlepszą grę w tym sezonie i podejrzewam, że szczyt formy jest przygotowany właśnie na te finały.
Są w rytmie meczowym, pierwsza szóstka już się w miarę ukształtowała. Achrem i Holmes są w mega formie, Jaeschke dużo daje w polu serwisowym. Odciążą Kurka w ataku. Co do samego Kurka, jego forma gaśnie ale tutaj będzie miał łatwiej niż na FF. W polu serwisowym wyglądają dobrze a mają jeszcze spore rezerwy. Najsłabsze ogniwo to Dima/Dryja i wystawy na lewy atak Drzyzgi bo to co oni czasami robią, to jest kryminał. Igła i Wojtaszek stały, równy poziom.
O Kędzierzynie się nie wypowiem, bo ostatnio grali prawie dwa tygodnie temu i jeszcze rotowali składem. Żeby z nimi wygrać, trzeba ich ruszyć zagrywką co pokazała Skra. Jak są odrzuceni od siatki, to sobie nie radzą, bo ich gra polega na idealnym przyjęciu, ekspresowym rozegraniu i technice. Deroo jest miękkim graczem i może nie dać rady w finale no ale mają w obwodzie Buszka.
Po takim kursie jaki proponuje bet365, ja za płaską stawkę zaryzykuję zwycięstwo Resovii w pierwszym meczu.