ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - Resovia Rzeszów
Czas na coś na co czeka się cały sezon.
Wielki finał, tym razem bez udziału kochanej w całej Polsce Skry Bełchatów.
W finale spotkają się ZAKSA (3 miejsce po rundzie zasadniczej) i Resovia (4 miejsce po rundzie zasadniczej).
Od czego tu zacząć ? Nie ma sensu chyba rozpisywać się o poszczególnych pozycjach czy zawodnikach.
Według mnie najważniejsza będzie tutaj dyspozycja dnia. W pierwszym (i w drugim) meczu przewagę parkietu ma ZAKSA, więc tutaj punkcik w ich stronę. Forma w ostatnich spotkaniach według mnie na korzyść Resovii. Tutaj jednak znak zapytania, bo jutro może to wyglądać zupełnie inaczej.
Wiadomo o drobnych problemach niektórych zawodników ZAKSY. Ruciak i Fonteles mają problemy z kolanami od dłuższego czasu, ale sezon spokojnie powinni dociągnąć do końca. Wybity palec Gładyra też nie powinien być kłopotem, bo ostatnio Gładyr grał bardzo słabo, a są Wiśniewski i Możdżonek. Trenera Castellaniego może martwić podkręcony staw skokowy Witczaka. Nie wiem na ile to poważny uraz, nie wiem czy jutro będzie w pełni gotowy do gry. Ostatnio Rouzier grał strasznie przeciętnie i tutaj Witczak mógłby się przydać.
O problemach w Resovii nic konkretnego nie wiadomo, ale jakieś drobne urazy na pewno są.
Jeżeli chodzi o sprawy czysto siatkarskie.
Na pewno ZAKSA ma większy potencjał w polu serwisowym. Resovia strasznie szarpie w tym elemencie. Wiadomo jednak jak jest z zagrywką, raz jest a raz nie. Przyjęcie myślę, że wygląda podobnie. Tylko, że przy słabszym przyjęciu więcej problemów może mieć ZAKSA. W Resovii gra na wysokiej piłce wygląda lepiej. W PlayOffach Resovia znacznie lepiej wypada w grze blok-obrona, podbijają naprawdę dużo piłek. U ZAKSY zwłaszcza gra w obronie troszkę ostatnio zawodzi (od Final Four), sporo nieporozumień. Rozegranie ? Teoretycznie przewagę powinna mieć ZAKSA, ale wiadomo jak ostatnio gra Zagumny. Tichaczek PO rozgrywa bardzo dobrze. Sporo środka, w półfinałach według mnie zagrał znacznie lepiej od vis a vis Masnego. Tylko, że ZAKSA ma w kwadracie Pilarza, który już nie raz pokazywał, że spokojnie może zastąpić Gumę. Dobrowolski miał mało szans i według mnie nie zawsze spisywał się dobrze.
Ciekawostką jest fakt, że Paweł Zagumny jeszcze nigdy nie zdobył ze swoją drużyną Mistrzostwa danego kraju. Nie udało się Pawłowi ani w Polsce, ani we Włoszech, ani w Grecji.
Kilka razy już w różnych miejscach pisałem. ZAKSA swoją najlepszą siatkówkę grała na początku sezonu, również w finale Pucharu Polski widzieliśmy ZAKSĘ na swoim najwyższym poziomie. Wydaje mi się, że lepiej grać nie będzie.
Resovia strasznie falowała i na pewno ma spore rezerwy. Według mnie w PlayOffach to właśnie ekipa z Rzeszowa jak na razie pokazywała najlepszą siatkówkę.
Miałem w sumie odpuścić pierwsze spotkanie, ale ostatecznie zdecydowałem się zagrać w stronę Resovii. Będzie sporo walki i mam nadzieję, że ekipa z Rzeszowa swoje najlepsze mecze w sezonie rozegra właśnie w finałach PlusLigi.
Typ:
Resovia Rzeszów @ 2.88 Marathonbet