Gedania Żukowo - Stal Mielec
Stal Mielec -2.5 seta ( 1.50 )
( 3:0 )
Under 160.5 pkt. ( 1.55 )
( 136pkt. )
Gedanistki od początku sezonu pokazują się po prostu ze słabej strony. Nie mają kim grać. Pierwsze dwa spotkania pokazały, że Mielczanki są bardzo zmotywowane i chcą efektownie kończyć każde spotkanie. Siatkarki z Żukowa tym razem zagrają we własnej hali, ale nie wiem czy będzie to ich atutem. Personalnie spora przewaga po stronie Stali. W sezonie zasadniczym podobała mi się gra przede wszystkim Sylwi Wojcieskiej. Kapitalna postawa w bloku i w ataku. Również Anita Kwiatkowska i Magda Piątek pokazywały się z dobrej strony. Po stronie Gedanistek dobrze prezentowała się Marta Siwka ( Libero ). Oprócz dobrej gry wyróżniała się również urodą. Linia 160.5 jest dosyć dobrą. W pierwszych dwóch spotkaniach padło odpowiednio: 138 pkt. i 130pkt. Wynik 3:0 dla Stali Mielec jest najbardziej prawdopodobny.
Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna - GCB Centrostal Bydgoszcz
Over 135.5 pkt. ( 1.72 )
( 135pkt. ) Pech to pech ????
Niska linia i przede wszystkim dobry kurs ???? Wydaje mi się, że Bydgoszcz jest w stanie ugrać w sumie ponad 60 punktów. Również wygranie seta przez drużynę z Bydgoszczy nie jest rzeczą niemożliwą do zrobienia. Wszyscy wiemy jakim potencjałem dysponuje zespół z Muszyny. Oprócz Aluprofu jest to główny kandydat do zdobycia Mistrzostwa Polski. W Finale Pucharu Polski zespół z Łodzi pokazał, że można ograć ten kapitalny zespół. Atutem Bydgoszczy są bardzo wysokie środkowe. Młoda przyjmująca Patrycja Polak bardzo fajnie się prezentuje. Za słabszy punkt uważam rozegranie. Monika Smak i Yana Savochkina to doświadczone zawodniczki, ale niestety do wysokiego poziomu sporo im brakuje. Wolałbym w ich miejsce oglądac może troche słabszą, ale za to dużo ładniejszą Alicje Leszczyńską.
BKS Aluprof Bielsko-Biała - IMPEL Gwardia Wrocław
BKS Aluprof Bielsko-Biała -18.5 Match Points Handicap ( 1.85 )
( 75-52 )
Dosyć wysoka linia jeśli chodzi o Handicapy. Wystarczy spojrzeć na ostatnie spotkanie obu drużyn w Bielsko-Białej. Sromotna porażka drużyny z Wrocławia i zdobycie 40 punktów w całym spotkaniu to nie jest powód do dumy. Gwardia grała wtedy bardzo szczupłą kadra co nie zmienia faktu, że wielkiej roli na parkiecie Aluprofu nie powinny odegrać.
Organika Budowlani Łódź - PTPS Piła
PTPS Piła +2.5 seta ( 1.42 )
Wydaje mi się, że ten Typ powinien spokojnie wejść. Piła w ostatnim meczu słabiej zaprezentowała się w pierwszych dwóch partiach. W kolejnych było już lepiej ( TB nie uwzględniam ). Organika oczywiście jest faworytem, ale Pilanki tanio skóry nie oddadzą. Wydaje mi się, że można nawet zagrać odważniej +1.5 seta lub czyste zwycięstwo Pilanek. Ostatnio problemy chyba z barkiem miała Katarzyna Konieczna, która ciągnie gre swojej drużyny w ataku. Również potrafi dołożyć kilka punktów z serwisu. Troche denerwuje mnie Ewa Kasprów, która gra strasznie schematycznie. Jest strasznie wysoka i powinna to wykorzystywać. Nie potrafi również wykorzystać wzrostu Gaby Wojtowicz, która przy dobrej piłce powinna atakować nad blokiem. W grze Łodzianek sporo zależy od postawy Katarzyny Zaroślińskiej. Ta leworęczna zawodniczka prezentuje się bardzo dobrze w tym sezonie. Wydaje mi się, że są szanse, aby w niedalekiej przyszłości zagościła w reprezentacji. Również Karolina Kosek, która kapitalnie atakuje z wykrozystaniem bloku to ważna postać beniaminka z Łodzi. Róznica pomiędzy tymi zespołami nie jest jakaś strasznie duża. Nie zdziwie się jak po raz kolejny zobaczymy pięciosetowy pojedynek.