PTPS Farmutil Piła - IMPEL Gwardia Wrocław
Kursy Expekt
Zwycięstwo
1 - 1.25 2 - 3.55
Kto Wygra Set Numer 1 ?
1 - 1.39 2 - 2.65
Zakłady Na Sety
3:0 2.15 0:3 12.00
3:1 3.20 1:3 8.00
3:2 6.50 2:3 7.50
Analiza: Druzyna z Piły przed tą kolejką zajmuje 5 pozycje w Tabeli gromadząc w 7 meczach 10 punktów. Drużyna z Wrocławia zajmuje 6 pozycję gromadząc w 7 spotkaniach tyle samo punktów co dzisiejszy rywal. Teraz już wiemy jak ważny dla obu drużyn jest ten mecz. Kto wygra za 3 punkty, odskoczy od rywala.
Jak do tej pory prezentują się obie drużyny ?
Drużyna z Piły mnie osobiście zawiodła w tym sezonie dwukrotnie. Z takim potencjałem w składzie drużynie nie przystoi porażka z Organiką Budowlani Łódź. Również z Dąbrową Górniczą Pilanki powinny odnieść zwycięstwo. Porażki z Muszynianką, Aluprofem wstydu na pewno drużynie nie przynoszą. Choć w meczu z drużyną Igora Prielożnego należał się Pilankom chociaż jeden punkt. Zespół Farmutilu odniósł zwycięstwa z drużynami z Żukowa, Mielca i Bydgoszczy. Zespoły nienajmocniejsze w tym sezonie ( Bydgoszcz obecnie gra fatalnie ).
Drużyna z Wrocławia pozytywnie zaskakuje Nas w tym sezonie. Zwycięstwo z Dąbrową Górniczą na samym początku sezonu było zaskoczeniem, aczkolwiek kolejnych zwycięstw z drużynami z Białegostoku i Żukowa można się było spodziewać. Również w przegranych meczach Gwardzistki pokazały się z bardzo dobrej strony. Porażki z drużynami z Muszyny, Mielca czy Bielsko-Białej wstydu dziewczynom Gwardii na pewno nie przynoszą ( wszystkie w stosunku 2:3 ). Wrocławianki troche zawiodły w meczu z Łodziankami przegrywając 1:3.
Jeżeli chodzi o personalia to przewaga wyraźnie jest po stronie gospodarzy dzisiejszego spotkania.
Libero - W drużynie z Wrocławia na tej pozycji wystepuje Aleksandra Krzos. W tym sezonie spisuje się naprawde przyzwoicie, jednak do poziomu Pauliny Maj grającej w szeregach Farmutilu jeszcze sporo brakuje. Paulina gra lepiej zarówno w przyjęciu jak i obronie.
Rozgrywająca - W drużynie gości na tej pozycji występuje Joanna Wołosz. O jej grze nie moge powiedzieć za wiele, bo widziałem tylko kilka spotkań. Jeżeli chodzi o Ewe Matyjaszek rozgrywającą Pilanek to chyba za bardzo w ataku obciąża Katarzyne Wellną. Kasia radzi sobie zazwyczaj bardzo dobrze, jednak po 2 setach blok bez wahania przesuwa się w jej strone. Podobnie jest w drużynie z Wrocławia. Tam wystawy najczęściej idą do Kasi Mroczkowskiej.
Przyjmujące - Monika Czypiruk, Bogumiła Barańska i Marta Czerwińska to utalentowane zawodniczki. Jednak do przyjmujących z Piły sporo im jeszcze brakuje. Katarzyna Wellna znakomicie spisuje się zarówno w ataku jak i w polu zagrywki, Klaudia Kaczorowska to reprezentantka Polski również świetnie w ataku, gorzej z przyjęciem. W obwodzie jest jeszcze Marta Szczygielska ( reprezentantka Belgii - tam na pozycji Libero ), która już pokazała Nam, że jest wzmocnieniem nie tylko w przyjęciu.
Atakujące - Obie zawodniczki w tym sezonie spisują się bardzo dobrze i obie są bardzo doświadczone. Kasia Mroczkowska ( Wrocław ) nie tylko w tym sezonie pokazuje, że bez niej drużyna z Wrocławia miałaby ogromne kłopoty z wygrywaniem setów. Dostaje większość piłek i kiedy jej idzie dobrze, wtedy wynik spotkania jest otwarty. Niestety ma małe wsparcie ze strony koleżanek. Agnieszka Kosmatka ( Piła ) w tym sezonie nie dostaje tyle piłek co Kasia Wellna, aczkolwiek potrafi odnaleźć się w każdej sytuacji i piłki wystawione do niej najczęściej zamienia w punkt.
Środkowe - Wydaje mi się, że tutaj może zarysować się przewaga zawodniczek z Piły. Dwie młode, wysokie i bardzo utalentowane siatkarki najprawdopodobniej wyjdą w podstawowym składzie na ten mecz. Gabriela Wojtowicz ( 199cm ) gra kapitalnie w ataku. Łapie piłke bardzo wysoko i zazwyczaj pewnie kończy wystawione do niej piłki. Maja Tokarska ( 193cm ) również gra bardzo dobrze. Do punktów zdobytych blokiem i w ataku, często dokłada bardzo trudną zagrywke. Czym mogą odpowiedzieć Gwardzistki ? W ich szeregach najprawdopodobniej pojawią się Zuzanna Efimienko i Aleksandra Szafraniec. O ile o Efimienko mogę powiedzieć, że prezentuje solidny poziom to zupełną zagadką jest dla mnie postawa Aleksandry. Przyznam szczerze, że nie widziałem jej jeszcze w akcji lub po prostu nie zwróciłem na nią uwagi. Jeżeli to drugie to oznacza, że nic specjalnego nie gra.
Krótko podsumowując. Jeżeli koleżanki nie pomogą w ataku Kasi Mroczkowskiej to podejrzewam, że mecz skończy się w 4 setach. Gdy do gry włączą się Monika Czypiruk, Zuza Efimienko i reszta to mecz może skończyć się dopiero w 5 secie. Uważam też, że zawodniczki z Piły lepiej będą się prezentować zarówno w obronie, polu zagrywki i grze blokiem. Sporym zaskoczeniem jest dla mnie "dopiero" piąta lokata w Tabeli zespołu z Piły.
Tak więc po krótce przedstawiłem moje spostrzeżenia dotyczące tego spotkania. Ja osobiście kibicuje drużynie z Piły. Wszystkich zapraszam na ten mecz do stacji Polsat Sport na godzinę 17:30 kiedy to rozpocznie się studio przedmeczowe.