WKS Śląsk Wrocław - Stelmet Zielona Góra
Mecz zamykający siódmą kolejkę
PLK.
Jeśli chodzi o Stelmet to praktycznie mógłbym skopiować swoją analizę z ich ostatniego spotkania z Anwilem, niewiele się tutaj zmieniło. Śląsk jaki jest i gdzie ma braki, większość interesującą się tą ligą dobrze wie, ja postaram się to przybliżyć "laikom" zaglądającym do tego tematu.
Jak zwykle zacznę od podkoszowych.
Po stronie Stelmetu, pod sama dziurą Dragicević i Hrycaniuk przeciwko nim staną Thompson i Sulima. Thompson, to prawdopodobnie najmniej atletyczny amerykanin w całej naszej
PLK, kibice Śląska, gdyby tylko mogli, już dawno wywieźliby go na taczce. Sulima jest niestety za niski jak na centra, brak centymetrów nadrabia jednak zaangażowaniem i siłą. Po drugiej stronie Hrycaniuk, czyli dużo lepsza wersja Sulimy, reprezentant Polski. Dragicević jest aktualnie piątym zbierającym w całych euroligowych rozgrywkach, a także czwarty w MVP-race. Najlepszy zagraniczny transfer Stelmetu przed tymi rozgrywkami, strach myśleć co by zrobili bez tego zawodnika. Ogromna przewaga Stelmetu.
Dalej na "czwórce" pojedynek Gabiński&Hyży vs Cel&Brackins. Śląsk osłabiony, w dzisiejszym meczu nie zagra Parzeński, który skręcił kostkę. Szkoda, bo zagrał b.dobry mecz z Koszalinem, liczyłem że w końcu się przełamie. Rotacja się zawęża, Gabiński ma problemy jeśli musi przebywać na boisku 5-6 minut z rzędu, facet wygląda jakby właśnie przebiegł maraton ... Hyży gra różnie w tym sezonie ale cudów nie ma co od niego wymagać. Czasami daje super zmiany na kilka minut i poderwie zespół no ale ... Dzisiaj minuty rozłożą się pewnie coś koło 25/15, chyba że Gabiński nałapie fauli, do czego ma tendencję. Po drugiej stronie Cel, który ostatnio jest w świetnej formie(chociaż akurat mecz w Monachium mu mocno nie wyszedł) i Brackins, który zagrał ostatnio kilka niezłych spotkań. Jak dla mnie bardzo duża przewaga Stelmetu.
Obwodowi - na rozegraniu Skibniewski&Gibson vs Koszarek&Walker. Tutaj moim skromnym zdaniem Śląsk traci najmniej, niezły transfer Gibsona, który gra całkiem inaczej niż Skiba(mocno napędza ataki Śląska, mniej ustawianej koszykówki). Przy dobrym spotkaniu obu wrocławskich rozgrywających Śląsk może się przez jakiś czas trzymać. Po drugiej stronie Koszarek (3 w rankingu asyst w Eurolidze),który na naszym rodzimym podwórku jest niekwestionowaną gwiazdą. Walker, czyli człowiek-chaos, w każdym spotkaniu przynajmniej raz przewraca się o własne nogi ???? Skiba raczej za nim nie nadąży ale Gibson powinien mu ustać.
Dalej Zamojski, Eyenga, Chanas, Barlow, Kucharek vs Kikowski, Johnson, Malasević, Mroczek.
Zamojski - najlepszy strzelec polskiej
ekstraklasy, świetna forma po Eurobaskecie. Eyenga gra w kratkę, ostatnio świetny występ w Monachium, 7/8 z gry 14 punktów, w polskiej lidze bywa różnie ale Śląsk nie ma niego obrońcy. Chanas odzyskał ostatnio zaufanie Uvalina i w każdym meczu dostaje minuty, przeciwko zespołowi, którego przecież jest wychowankiem na pewno będzie chciał się pokazać. O Barlowie i Kucharku ciężko pisać, bo nie wiadomo czy będą mieli okazję podnieść się z ławki.
W Śląsku coraz lepiej Malasević i z niego powinni jak najczęściej korzystać wrocławianie. Kikowski ma ogromny kredyt zaufania od trenera, w zaciętych końcówkach go spłaca jednak skutecznością w tym sezonie nie powala. Johnson przed sezonem zapowiadany na gwiazdę, nie spełnia pokładanych w nim nadziei. Przewaga Stelmetu.
Jak dla mnie Stelmet nie powinien mieć dzisiaj problemów z mobilizacją, Śląsk to w końcu Śląsk. W pamięci mam mecz z Hali Stulecia, w czasie przedsezonowego turnieju, wiadomo, że składy zmieniły się trochę od tego czasu, jednak chociaż był to tylko mecz o 3 miejsce, Stelmet nie pozostawił żadnych wątpliwości co do tego, kto jest mocniejszy kończąc spotkanie różnicą około 30 punktów. Dzisiaj aż takiego pogromu się nie spodziewam jednak, zielonogórzanie nie powinni mieć problemów ze zwycięstwem.
Śląsk będzie miał ogromne problemy pod koszem gdzie nie ma praktycznie żadnych argumentów.
Stelmet w gazie, praktycznie demoluje rywali w
PLK, bardzo ważne zwycięstwo w Monachium, po drugiej stronie Śląsk, który dotkliwie przegrał w Radomiu i ledwo, ledwo wygrał u siebie z Koszalinem.
Czekam z postawieniem tego spotkania do rozgrzewki, bo nie mam żadnych informacji na temat tego czy w Stelmecie są jakieś absencję czy nie.
Moje
typy na dzisiaj:
William Hill (HC-3,5) kurs 1,4 7/10
Pinnacle (HC-8,5) kurs 1,877 3/10
Pinnacle ML 2 kurs 1,265 10/10
Powodzenia
PS Mój 400setny post tutaj ???? Powinno być dobrze