>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

PGNiG Superliga 2011/2012

Status
Zamknięty.
adqs 3,5K

adqs

Forum VIP

PGNiG Superliga 2011/2012

Nowy sezon naszej kochanej Superligi. Sezon na pewno w przewidywaniach większości będzie łudząco podobny do poprzedniego. Trudno sądzić inaczej, bo chyba nikt nie spodziewa się, by Płock czy Kielce straciłyby punkty w meczach z innymi drużynami, bo mecze między sobą to tak naprawdę już oddzielna liga. Na ile wzmocnienia Azotów okażą się wzmocnieniami? Czy Kwidzyn to była tak mocna drużyna ze względu na osobę trenera Markuszewskiego? Czy Stal potwierdzi klasę z poprzedniego roku? Warmia, znów z ciśnieniem na medale, a na ile plany okażą się rzeczywistością, wiedzieć będziemy już w maju 2012. Czas szybko minie.
Najciekawsze transfery w tym okienku to na pewno wielkie powroty. Sławomir Szmal, Grzegorz Tkaczyk do ekipy Vive czy Michał Kubisztal, który wzmocnił Wisłę Płock. Na uwagę zasługują transfery młodziutkich mistrzów Czech do Azotów. Michał Bałwas i Krzysztof Łyżwa wzmocnili zespół z Puław. Na pewno ten drugi nie rozpocznie sezonu zgodnie z planem. Ciekawie wygląają transfery Kamila Sadowskiego i Krzysztofa Szczeciny do MMTS-u. A już inną, ciekawą sprawą są transfery Vitalija Nata, Kamila Mokrzkiego, Dmitriego Marhuna do Powenu Zabrze.

Nie ma co ukrywać, że strona ZPRP to zupełnie inny poziom niż strony Handball Bundesligi czy Asobal, zatem ciężej o pewne informacje.
Oficjalna strona Związku Piłki Ręcznej w Polsce (nie spodzewajcie się cudów)

Oprócz strony związku, warte uwagi są oficjalne strony klubów:
VIVE Targi Kielce
Wisla Plock
MMTS Kwidzyn
SPR Chrobry Głogów
MKS Zagłębie Lubin
KS Azoty Puławy
Warmia- Anders Group Olsztyn
Jurand Ciechanów
MKS Nielba Wągrowiec
Miedź Legnica
Powen Zabrze
Stal Mielec

A także SportoweFakty: Terminarze, Live, newsy ze świata piłki ręcznej .

Tak jak pisałem nieco wcześniej, ciężko w Polsce o znalezienie strony z terminarzem ligi. Przyznam, że musiałem przewertować archiwum, by ów terminarz znaleźć, dlatego wklejam link, a na widok dam zestaw par pierwszej kolejki:

Tak wyglądała zeszłoroczna tabela końcowa rozgrywek:

A tak natomiast przedstawiają się kursy na mistrzostwo:

Na koniec tego nudnawego wstępu parę słów o każdym z zespołów.

Wisła to aktualny Mistrz Polski. Zespół, który budowany jest w mojej ocenie, bardzo dobrze i mądrze. Powoli do składu przebijają się coraz to młodsi zawodnicy, chociaż nie wiem czy dobrą decyzją było odesłanie na wypożyczenie do Zabrza Kamila Mokrzkiego. W letniej przerwie pozyskali znakomitego zawodnika jakim na pewno jest Michał Kubisztal. Kubeł będzie zawzięcie rywalizował o miejsce na lewym rozegraniu z odkryciem i absolutnym MVP zeszłorocznych finałów Piotrem Chrapkowskim. Były zawodnik MKB Veszprem, Nikola Eklemović za zadanie będzie miał godne zastąpienie Vegarda Samdahla, a nowym Dimitrijem Kuzielewem Wisły ma być Bośniak Muhamad Toromanović. Osobiście, uważam, że trener Walther naprawdę znakomicie prowadzi zespół Wisły, i ten zespół ma szanse nawet na ćwierćfinał Ligi Mistrzów, a także - czym kogoś mogę zdziwić - na obronę tytułu.
Lider zespołu: Michał Kubisztal

Zespół z Kielc przed sezonem dokonał trzech naprawdę bardzo głośnych transferów, chociaż... te mniej głośne również robią, patrząc na to co Tomczak i Olafsson grają w sparingach, wrażenie. Na pewno szokiem dla niektórych było odejście Żółtaka, Nata, Glińskiego, Podsiadły, Knudsena, Dzomby i Kotlińskiego. W Kielcach postawiono na oszczędność i węższą kadrę wzmocnioną 2-3 młodymi zawodnikami jak bramkarz Buchcic, czy były rozgrywający GSPR Gorzów Mateusz Przybylski. Podobnie jak Wisłę, Vive również tego lata miałem okazję oglądać. Co nie trudno zauważyć, w zespole jest bardzo dobra atmosfera, trener Wenta na pewno wyciągnął odpowiednie wnioski w czasie letniej przerwy, i oby owe wnioski przeniosły się na kadrę narodową. Grzegorz Tkaczyk to znakomity zawodnik, widać, że jest już dość dobrze przygotowany do sezonu. Nie trudno powiedzieć, że ma oczy dookoła głowy, ale oglądając sparing Azoty - Vive innego wniosku wyciągnąć nie sposób.
Lider zespołu: Grzegorz Tkaczyk

Zespół z Kwidzyna po 3ch sezonach z rzędu na podium, na pewno nie będzie miał innego celu, aniżeli obrona tego podium. Trudno bowiem z takim budżetem, z taką dysproporcją pomiędzy swoim a kieleckim czy płockim stanem konta walczyć o coś więcej w polskiej lidze. Kwidzyn wycofał się z Pucharu EHF, no cóż. Nowym trenerem zespołu z Pomorza został Krzysztof Kotwicki, który zastąpił na tym stanowisku dość długo jak na polskie warunki pracującego Zbigniewa Markuszewskiego. Kwidzyn to uznana marka, i na w swoich szeregach naprawdę dobrych zawodników jak na polskie warunki na praktycznie każdej pozycji. Michał Adamuszek, Sebastian Suchowicz, Michał Peret to zawodnicy ocierający się nawet o kadrę narodową. Obrona medalu to cen nadrzędny dla tej drużyny. Ważnymi ogniwami zespołu będą również Kamil Krygier i młody bramkarz Krzysztof Szczecina pozyskany z Vive Kielce.
Lider zespołu: Michał Adamuszek

Na Podkarpaciu postawiono na utrzymanie kadry z lat poprzednich. Dodatkowo wzmocnili bramkę Pawłem Kiepulskim z GSPR Gorzów, choć i tak bramka Lipka - Wolański wyrastała na jedną z ciekawszych par w lidze. Zespół z Mielca, jak gra, chyba większość wie. Znakomita gra szybkim środkiem, kontry dzięki takim zawodnikom jak Janyst czy Chodara. Bardzo dobre, niesygnalizowane rzuty z drugiej linii Babicza, Sobuta, Szpery i Albina to ich główna siła. Na pewno ich celem będzie górna połowa tabeli, choć naprawdę ciężko o to będzie, patrząc na to, jak personalnie wyglądają inne zespoły. Inna sprawa to fakt, iż zespoły już dobrze wiedzą, jak gra Stal i ograniczając pewne błędy na pewno będzie można ze Stalą powalczyć. Ja osobiście widzę Stal regularnie zdobywającą punkty na własnym parkiecie, co pozwoli awansować do PO z miejsc 5-7.
Lider zespołu: Grzegorz Sobut
Drużyna z mojego miasta przed sezonem na pewno została dość ciekawie wzmocniona. Nie bez kozery, mówi się bowiem o historycznym medalu. Na ile te plany zostaną zrealizowane, zobaczymy. Na pewno ważnym nowym ogniwem drużyny będzie 23-letni były zawodnik Piotrkowianina Piotr Masłowski. Nie wiadomo natomiast, co z Krzysztofem Łyżwą. Oburęczny zawodnik z Ostrowa Wielkopolskiego doznał na niedawnym turnieju w Dzierżoniowie kontuzji kręgosłupa, i niemal na pewno nie zacznie sezonu zgodnie z planem. Kontuzjowani są również Piotr Wyszomirski, Wojciech Zydroń, Michał Szyba i Dmitrij Afanasjew. Myślę, że na pewno dość dobrym ruchem działaczy z Puław było zatrudnienie dwóch młodych i ambitnych szkoleniowców: Piotra Dropka i Marcina Kurowskiego, którzy współpracując w duecie winni stworzyć drużynę aspirującą o wysokie cele.
Lider zespołu: Piotr Masłowski

Zespół z Warmii i Mazur, to jak co roku główny kandydat do brązu. Zwykle jednak kończy się na 6-tym, w najlepszym razie 5-tym miejscu. W tym roku ma być inaczej. W tym celu działacze z Mielca postanowili na sprawdzonego trenera Zbigniewa Tłuczyńskiego oraz czterech bardzo doświadczonych graczy, między innymi Bartosza Wusztera i Dominika Płócienniczaka z Piotrkowianina. Nie oni jednak byli głównymi hitami transferowymi. Takie zadanie ma spełniać Daniel Żółtak. Były kołowy zespołu Vive Targów Kielce, po tym jak został odstrzelony od drużyny Bogdana Wenty, długo zukał zespołu aż postanowił osiąść w rodzinnym Olsztynie. Skład Warmii na papierze wygląda naprawdę dobrze, ale ciężko powiedzieć czy to znajdzie przełożenie na realną siłę zespołu. Na pewno nie będzie o medal łatwo, patrząc na wzmocnienia innych.
Lider zespołu: Daniel Żółtak

Zagłębie to dla mnie duża zagadka. Ten zespół bez Bartka Tomczaka może stracić naprawdę dużo. Nie widzę osobiście jego zmiennika i zastępcy w obecnym składzie zespołu Miedziowych. Ciekawym zabiegiem jest zastąpienia do niedawna czynnym zawodnikiem Jackiem Będzikowskim, byłego trenera Jerzego Szafrańca. Ciężko powiedzieć, czy zda to egzamin, choć patrząc na grę Zagłębia i porównując tę grę z potencjałem, jakim na pewno zespół z Lubina dysponuje, nietrudno powiedzieć, że gorzej być nie może. Uważam, że Zagłębie powinno zająć miejsce w środku tabeli, choć nieco bardziej na dole niż w środku. Lubin potrafi grać w piłkę, ale grając bez większego ciśnienia, nie zawsze im to wychodzi. Gdy w oczy zagląda widmo odpadnięcia z pierwszej ósemki czy po prostu spadku, wtedy zaczynają grać. Dla mnie zespół - zagadka.
Lider zespołu: Robert Kieliba

Chrobry na pewno po raz kolejny będzie walczył o miejsca 6-9. Nie jest to ani zespół na spadek, ani też na wysokie cele, choć w hali przy ulicy Wita Stwosza powinni nieraz zagrozić czołowym ekipom, i na pewno w meczach u siebie, warto będzie pochylić się nad kursami na ekipę ChG. Nie da się ukryć, że ważnym transferem do Głogowa, był transfer trenera Markuszewskiego, który nieraz pokazywał, że jest naprawdę dobrym fachowcem. Myślę, że pan Zbigniew poukłada odpowiednio odpowiednie klocki i zespół z Głogowa zakwalifikuję się do fazy Play-Off.
Lider zespołu: Paweł Piętak

Miedź można rzec: w końcu ma trenera. Znany w pracy we Francji i w Azotach Puławy, Marek Motyczyński podjął się zadania stworzenia zespołu na górną połowę tabeli w Legnicy. Zadanie będzie to niezwykle trudne, bowiem jak wiadomo Edward Strząbała tylko dzięki niefrasobliwośći Nielby, uratował Miedziankę przed barażami z Gwardią Opole. Celem Miedzi, po pozyskaniu Piwki, Boneczki, Swata czy T. Fabiszewskiego był nawet medal MP. Plany zostały szybko zweryfikowane. Nie wiem, co Miedź może nam pokazać w nowym sezonie, ale na pewno Motyczyński wyciśnie z tego zespołu dużo, bo to naprawdę dobry szkoleniowiec, który chyba tylko dzięki prezesowi Witaszkowi nie pozostał na swym stanowisku w Puławach.
Lider zespołu: Paweł Piwko

Kolejny zespół, w którym bardzo niewiele działo się w lecie, to Nielba. Na pewno ważnym jest zatrzymanie Dawida Przysieka i Łukasza Gieraka, którzy byli w kręgu zainteresowań Wisły Płock czy też klubów II Bundesligi. Nie wiem na ile trener Paweł Galus okaże się dobrym, prawdziwym pierwszym trenerem. Należy pamiętać, że trenował Miedź w jednym meczu sezonu zasadniczego, dwóch ostatnich meczach o utrzymanie oraz barażach. Nie chcę być posądzany o złą pamięć, ale wszystkie te mecze wygrał. Na pewno trochę szkoda utraty przez zespół z Wielkopolski młodego leworęcznego Kamila Sadowskiego, który postanowił kontynuować karierę w MMTS Kwidzyn. Uważam natomiast, że Nielba, jeśli potraci punktów na własnym boisku, może mieć naprawdę ciężko z utrzymaniem się w lidze.
Lider zespołu: Dawid Przysiek

Jurand, czyli drugi zespół z północnego Mazowsza reprezentujący tamtejszą piłkę ręczną na krajowych salonach. Zespół, który w cuglach wygrał swoją grupę I ligi, i który jest naprawdę dobrze budowany. Trener Paweł Noch, były zawodnik m.in. Wisły, Sląska i Azotów, został obdarzony naprawdę dużym zaufaniem działaczy. I owo zaufanie się spłaca, gdyż zespół nie dość, że wywalczył awans do Superligi, to został jeszcze wzmocniony dość solidnie. Obok Michała Prątnickiego na rozegraniu może występować bardzo dobry i doświadczony Tomasz Malesa, którego przeszłość związana jest z płocką Wisłą oraz klubami z Francji. Ciekawym transferem wydaje się także pozyskanie 20-letniego lewoskrzydłowego z Płocka, Tomasza Klingiera. Tomek kilka razy wystąpił już w Superligowej Wiśle, znakomicie spisywał się w rezerwach i juniorach Wisły. Jest także wychowankiem SMS Gdańsk.
Lider zespołu: Michał Prątnicki

Rozmawiając o Zabrzu z userem unicaja, obawialiśmy się podobnego falstartu jaki miała rok temu legnicka Miedź. Moje stanowisko na ten temat jest nieco inne, gdyż w Zabrzu naprawdę zaczęto wzmacnianie składu od trenera. Bogdan Zajączkowski, bo o nim mowa, 3-krotnie zdobył z Wisłą Płock tytuł Mistrza Polski, grał z nią w lidze Mistrzów. Do Zabrza ściągnął swoich ziomków, tj. Witalija Nata, byłego gracza właśnie Wisły oraz Vive czy Kamila Mokrzkiego czyli 20-latka z Płocka. Ciekawe wzmocnienia zabrzan, to pozyskanie na połówki rozegrania Łukasza Achruka czy Dzmitrego Marhuna. Nie sposób nie wspomnieć o nowym bramkarzu Powenu, Piotrze Nerze, który ma za sobą epizod w kadrze oraz dysponuje blisko 10-letnim doświadczeniem w Ekstaklasie.
Lider zespołu: Kamil Mokrzki
Stacja Polsat Sport pokaże najbliższy sezon Superligi. Z tego co widziałem, nie ma jeszcze ujawnionego planu transmisji, zatem można liczyć się z nieco późniejszym wrzuceniem Superleague w eter. Owa parafowana niedawno umowa obowiązuje również wszystkie, poza meczami na wielkich turniejach, mecze reprezentacji. Tymczasem, nie wypada mi nic innego zrobić, mogę powiedzieć jedynie słynne:
Zapraszam do dyskusji!​

Otrzymane punkty reputacji: +3
adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
Inauguracja to dla beniaminków zawsze moment największej mobilizacji, moment na który bardzo długo beniaminki oczekują. W Superlidze zostanie rozegrane aż 6 spotkań, ale nie mam zamiaru ukrywać, iż właśnie beniaminki i ich mecze będą dla mnie w tej kolejce najważniejsze.
vs

Jurand – Nielba​
Mecz tego nieco słabszego beniaminka z jednym ze słabszych personalnie zespołów. O ile Jurand przed sezonem dokonał paru ciekawych wzmocnień i w większości utrzymał skład, tak po stronie Nielby raczej nie było jakichś spektakularnych wzmocnień, bo ciężko nazwać takim ściągnięcie Andrija Wachniowicza z Mieszkowa Brześć czy nieznanych Pawłów z SMS-u Gdańsk: Niewrzawy i Smolińskiego. Na pewno utrata Kamila Sadowskiego na rzecz MMTS-u Kwidzyn może być znacząca, bo było to podstawowe ogniwo prowadzonej przez Pawła Galusa drużyny. Nie wiem na ile nowopozyskani zawodnicy będą w stanie zastąpić tego bądź co bądź młodego i utalentowanego piłkarza.
W zespole z północnego Mazowsza pewne zmiany w składzie na pewno były podykowane znajomościami trenerów Nocha i Marszałka, bo główne wzmocnienia tego zespołu, tj. Tomek Klingier, Tomasz Malesa, czy też Adrian Piórkowski to właśnie rodowici bądź nie płocczanie.
Tyle tytułem wstępu. Jak wiadomo Jurand celuje w utrzymanie, czego dowodem mogą być słowa: *Cel jest prosty, utrzymanie w PGNiG Superlidze*- przyznaje prezes klubu. W sparingach Jurand spisywał się średnio, ale na uwagę zasługują remisy w meczach z Azotami czy MMTS-em. Potencjał zatem jest, bo skład tak czy tak wygląda znowu nie najgorzej.
Nieźle w sparingach grała Nielba, wygrywając między innymi w tym czasie z Jurandem właśnie, czy aż trzykrotnie z Chrobrym Głogów.
Ja jednak tak czy inaczej w roli faworyta stawiałbym w tym meczu Juranda. Dla Nielby dużym problemem były mecze wyjazdowe, a na pewno jutro w Ciechanowie zapanuje atmosfera handballowego święta. Oczywiście, kibice z Wągrowca również zapowiadają chóralnie swój przyjazd, ale ciężko spodziewać się by przekrzyczeli kilkanaście razy większy tłum z Ciechanowa. Tak, nie ma co ukrywać, że to właśnie hala będzie w tym spotkaniu miała decydujące znaczenie. Na pewno na korzyść podopiecznych Pawła Nocha działa po prostu czas, bo z meczu na mecz w opinii trenera drużyny z Wągrowca właśnie powinno wyglądać to coraz lepiej, i oby tak było.
Typ: Jurand @ 2.05 Tobet✅ 29:26
W Puławach obejrzymy natomiast chyba najciekawszy mecz kolejki wg większości znafcóF. Nie śmiem wskazać faworyta. Aczkolwiek należy pamiętac, że w Puławach zespół, może i jutro zagra &quot;tylko&quot; bez Zydronia, ale na ogół w ciągu okresu przygotowawczego bywał osłabiony. Kontuzjowani w trakcie lata byli Zinczuk, Afanasjew, Wyszomirski czy Łyżwa a zatem bardzo ważne ogniwa puławskiej drużyny. W Mielcu natomiast widać, że postawiono na stabilizację, i oprócz Jędrzejewskiego i Glińskiego nie ma nowych zawodników. Odszedł tylko Damian Krzysztofik., ale to nie było najważniejsze ogniwo Ryszarda Skutnika, stanowczo nie. Nie wiem kto jutro wygra, na pewno po stronie Mielca jest waljułe patrząc na jakąś niezbyt kozacką formę Azotów w sparach i ich kontuzje. Ale ciekawszą opcją jest under, bo linia w Tobecie jest no po prostu kosmiczna. 65.5 bramek to już naprawdę bardzo dużo. Owszem, Mielec to ofensywna drużyna, ale Azoty u siebie z reguły bronią bardzo dobrze, a bramka po obu stronach jest mocną stroną. Nie pamiętam kiedy Azoty przekroczyły taką linię w Puławach, dlatego temu typowi również radzę się przyjrzeć.
Typ: Under 65.5 @ 1.85 Tobet ✅ 46 [23:23]

W Płocku natomiast inauguracja sezonu. Wiadomo, że nikt nie liczy na cuda ze strony chłopaków Larsa Walthera, ale mimo wszystko 2 dodatkowe bety na ten mecz jakie wystawił Tobet wyglądają naprawdę ciekawie. Handicap wystawiony przez bukmachera na poziomie 4.5 odbieram jako naprawdę ciekawy zakład. Co by nie powiedzieć, Nafciarze to bardzo mocny zespół. W świetnej formie w okresie przygotowawczym był Michał Kubisztal, dodatkowo bardzo mocno wygląda cała kadra Wisły. Miejsca w składzie nikt nie moze być pewien, na tyle wyrównany jest to zespół. I właśnie dlatego upatruję co najmniej bardzo pewnego zwycięstwa płocczan.
Typ: Wisła -4.5 @ 1.85 Tobet ✅ 32:26

Kolejny mecz tej kolejki to pojedynek sentymentalny Zbigniewa Markuszewskiego. Po jak dobrze pamiętam 3 latach pracy w MMTS, gdzie za każdym razem MMTS stawał na podium, trener Markuszewski podjął się budowy kolejnej drużyny. Choć pamiętać należy, ze w Kwidzynie Markuszewski przejął zespół po tym jak on rok wcześniej zajął 4te miejsce i był zresztą asystentem ówczesnego trenera Daniela Waszkiewicza, zatem zadanie miał o wiele prostsze. Tym razem sytuacja jest nieco inna, bo zespołu trener po prostu nie znał. Dla mnie ten mecz to klasyczny no-bet, ale na pewno leciutkie value jest po stronie MMTS-u, który jest zespołem zgranym i po prostu lepszym.
vs

Powen Zabrze - Zagłębie Lubin​
Ostatni mecz tej kolejki to mecz w Zabrzu pomiędzy Powenem a Zagłębiem. W dalszym ciągu nie rozumiem tego wiecznego stawiania jako faworyta zespołu z Lubina. Nie wiem, może buki wciąż żyją latami 2006-2008 kiedy to Zagłębie znajdowało się w finale MP. No cóż, i tak jest to z korzyścią dla mnie, bo lubię grać przeciwko Zagłębiu, zwłaszcza, że oni chyba w 14-16 spotkaniach w zeszłorocznej rundzie zasadniczej byli faworytem pomimo kiepskiej formy.
Oczywiście, nie twierdzę, że w tym roku musi być inaczej, ale wiele na to wskazuje. Z zespołu odszedł Bartłomiej Tomczak, i może rzeczywiście, zespół grał pod niego, ale 170 czy ile on tam tych bramek rzucił również nie wzięło się z niczego. Świetny egzekutor, szybki w kontrze i motywator zespołu. Teraz w drużynie nie ma już jego ani trenera Jerzego Szafrańca. Pierwsze szlify w seniorskiej pracy zbierze tu Jacek Będzikowski, który jeszcze w zesłym roku o ile mnie pamięć nie myli, grał w niemieckiej Bundeslidze. Na pewno będzie to dla niego trudny szlif, bo Zagłębie to zespół indywidualności z ciężkimi charakterami o czym nieraz wspominał Jerzy Szafraniec.
W Zabrzu oczekiwania dość spore, na pewno dobrym ruchem było zatrudnienie trenera Zajączkowskiego, który po 3 latach pełnienia funkcji kogoś tam w Wiśle Płock, postanowił powrócić na trenerską ławkę obejmując ciekawy zespół Powenu i po letnich wzmocnieniach czyniąc go jeszcze ciekawszym. Jak napisałem wyżej, liderem w Zabrzu dla mnie będzie Kamil Mokrzki. 20-letni rozgrywający z Płocka na pewno będzie miał spory kredyt zaufania u popularnego &quot;Zająca&quot;, choć na pewno konkurencja na rozegraniu jest co najmniej duża. Odbudowac po nieudanym sezonie w Puławach zechce się Remigiusz Lasoń, choć akurat po nim ciężko spodziewać się, by zaczął grać na środku ;) Na środku obok Mokrzkiego może zagrać były rozgrywający wielu klubów, tj. Łukasz Achruk. Naprawdę wiele ciekawych postaci jest w Zabrzu. Jest młody Kryszeń, są byli gracze Śląska Kułak i Swat, wyżej wspomniany Lasoń, jest Ner, Niedośpiał, Kandora, a więc naprawdę sporo graczy, kadra bardzo szeroka. Ja osobiście uważam, że przy jutrzejszym wsparciu kibiców a także co zrozumiałe sędziów, Powen powinien sobie poradzić z Zagłębiem. Zając na pewno dobrze poukładał ten zespół, i zwycięstwo z bądź co bądź niezbyt wybitnym rywalem na początku rozgrywek powinno dodać skrzydeł zawodnikom z Górnego Śląska.
Typ : Powen +3.5 @ 1.85 Tobet✅
Powen @ 3.2 Tobet ✅ 22:20

Otrzymane punkty reputacji: +26
legrand 82

legrand

Użytkownik
POLSKA: Ekstraklasa
.....VS.....
Azoty Puławy-Stal Mielec
Typ: Stal
Kurs: 3,10
Buk: Bet365.
Stawka: 6/10
Już jutro w sobotę 3 września o godzinie 18:00, będzie miała miejsce inauguracja sezonu 2011/2012 PGNiG Superligi mężczyzn w piłce ręcznej.
W pierwszym spotkaniu tego sezonu zespół Stali Mielec udaje się do Puław, gdzie zmierzy się z drużyną, która na koniec poprzedniego sezonu zajęła 7. miejsce.
Nie rozumiem kursu jaki wystawił bukmacher. Co prawda w ubiegłym sezonie popularni &quot;Czeczeńcy&quot; Ryszarda Skutnika ulegli dwa razy Puławianom ale tylko a może i aż 1 bramką.
Do zespołu Azotów Puławy wracają kontuzjowani gracze-Michał Szyba,Krzysztof Łyżwa i Piotr Wyszomirski, a poza zasięgiem szkoleniowca pozostaje już tylko Wojciech Zydroń - najskuteczniejszy gracz nadwiślańskiego klubu wciąż nie uporał się z urazem, jakiego doznał pod koniec poprzedniego sezonu. 32-letni skrzydłowy uszkodził chrząstkę stawową a w połowie czerwca poddany został operacji.
W przerwie letniej nad Wisłą doszło do lekkiego przewrotu kadrowego, a prezes Jerzy Witaszek postawił na odmłodzenie zespołu, co było owocną podpisania trzyletniej umowy sponsorskiej z Zakładami Azotowymi Puławy. Z zespołem rozstali się Paweł Sieczka (35 lat), Maciej Sieczkowski (26 lat), Oleg Siemionov (29 lat) i Tomasz Pomiankiewicz (28 lat), szeregi klubu zasilili za to Piotr Masłowski (23 lata), Michał Bałwas (21 lat), Krzysztof Łyżwa (21 lat) oraz Krzysztof Tylutki (26 lat), po rocznej przerwie spowodowanej kontuzją do gry wrócił bramkarz Marcin Gładysz.
Uzupełnieniem na skrzydle dla Wojciecha Zydronia jest Bałwas, który w meczach sparingowych imponował przede wszystkim grą w defensywie. Wysoką formą podczas turnieju w Dzierżoniowie błysnął Tylutki, a dużą niewiadomą pozostaje Łyżwa, który jest graczem kreatywnym, dysponuje rzutem z obu rąk, na parkiecie czasem brakuje mu jednak zimnej głowy. Puławscy włodarze solidnie zadbali o wzmocnienie drugiej linii, problemem może być jednak koło - gdzie Kurowski dysponuje jedynie Mateuszem Kusem i Pawłem Grzelakiem.
Mecze sparingowe (oprócz Vive i Orlen) to druzyny takie sobie a wyniki jak dla mnie nie przedstawiają się imponująco.
MMTS Kwidzyn - Azoty Puławy 24:19
Warmia Anders Group Społem Olsztyn - Azoty Puławy 21:15
Azoty Puławy - Jurand Ciechanów 21:21
Nielba Wągrowiec - Azoty Puławy 32:26
Azoty Puławy - Vive Targi Kielce 24:31
Azoty Puławy - Vive Targi Kielce 25:35
Azoty Puławy - Orlen Wisła Płock 24:32
Azoty Puławy - Dinamo Połtawa 16:16
NMC Powen Zabrze - Azoty Puławy 15:21
HCB Karvina - Azoty Puławy 18:15
ZTR Zaporoże - Azoty Puławy 14:13
Azoty Puławy - SKA Mińsk 23:18
Mieszko Brześć - Azoty Azotów 18:18
Zarja Kaspija Astrachań - Azoty Puławy 20:23
Azoty Puławy - Piotrkowianin Piotrków Tryb. 24:20
Stal Mielec po fenomenalnym sezonie 2010/11 wiele osób spodziewało się transferowej ofensywy drużyny z Podkarpacia. Włodarze klubu w oknie transferowym skupili się bardziej na utrzymaniu trzonu zespołu.Pozyskano bramkarza Pawła Kiepulskiego (GSPR Gorzów Wlkp.) w miejsce kontuzjowanego Krzysztofa Lipki, rozgrywającego Łukasza Szatko (Unia Tarnów),obrotowego Wiktora Jędrzejewskiego (Orlen Wisła Płock) oraz Rafała Glińskiego z Vive.
Oczywiście tzw.&quot;zna&quot;f&quot;cy&quot; szczypiorniaka plasują Stal (tak samo jak w ubiegłym sezonie) na pozycjach barażowych bo jak to określili haha &quot;juz wszyscy wiedzą jak Stal gra&quot; no oczywiście że wiedzą tylko wiedzą o tym już od 3 kolejki ubiegłego sezonu :p
Mecze sparingowe Stali :
SPR Stal Mielec - Vive Targi Kielce 23:41
SPR Stal Mielec - Vive Targi Kielce 29:45
SPR Stal Mielec - Tatran Prešov 45:40
NMC Powen Zabrze - SPR Stal Mielec 30:36
NMC Powen Zabrze - SPR Stal Mielec 32:31
SPR Stal Mielec - NMC Powen Zabrze 32:26
SPR Stal Mielec - NMC Powen Zabrze 30:27
KS Sasja - SPR Stal Mielec 27:29
United HC Tongeren - SPR Stal Mielec 24:33
KV Sasja - SPR Stal Mielec 27:34
United HC Tongeren - SPR Stal Mielec 25:32
Cel-Makers OCI Lions - SPR Stal Mielec 28:30
SPR Stal Mielec - KS Czuwaj Przemyśl 37:30
SPR Stal Mielec - KS Czuwaj Przemyśl 40:27
Tatran Prešov - SPR Stal Mielec 37:31
Najcenniejszym sprawdzianem był ostatni mecz z mistrzem Słowacji-Tartanem Prešov który notabene ograł np. Vive :p co prawda przegrany ale tylko dlatego że Skutnik wystawił w końcówce samych rezerwowych i sprawdzał różne warianty gry.Wygrany turniej towarzyski w Belgii. I chyba najlepsza informacja-wreszcie jest sponsor!! i są pieniądze. Teraz &quot;Czeczeńcy&quot; mogą spokojnie grac swoje co grają od 3 lat w niezmienionym składzie dodatkowo wzmocnionym.
Podsumowując - szybka gra wzmocnionej Stali i powrót po kontuzjach kilku zawodników Puław którzy nie przepracowali odpowiednio okresu przygotowawczego a także brak ich najlepszego strzelca stawia Stal w uprzywilejowanej sytuacji.Nie będą grali na wyjeździe tylko u siebie ???? Do Puław wybiera się spora grupa fanów mieleckiego szczypiorniaka
*Azoty Puławy - SPR Stal Mielec / 03.09.2011 godz. 18.00
Azoty jako jedna z nielicznych drużyn, znalazła w minionym sezonie receptę, by dwukrotnie pokonać Stal Mielec. W Puławach po cichu liczą na awans do strefy medalowej. By ten cel zrealizować poczyniono znaczące kroki. Konfrontacja z &quot;czarnym koniem&quot; sezonu 2010/11 będzie prawdziwą próbą możliwości nadwiślańskiej ekipy. - Możemy spodziewać się szybkiego meczu - twierdzi Marcin Kurowski - szkoleniowiec Azotów. W zespole z Podkarpacia postawiono na utrzymanie kadry, która tak świetnie radziła sobie w minionych rozgrywkach. Kolektyw, zgranie mają być oprócz świetnej kondycji główną bronią Czeczeńców. Podopieczni Ryszarda Skutnika głęboko wierzą w zainkasowanie dwóch punktów, tym bardziej, że Azoty na długi czas straciły swoje największe żądło - Wojciecha Zydronia. Starcie obu drużyn zapowiada się niezwykle pasjonująco, ciężko jest jednak wskazać faworyta tego pojedynku.

[size=x-small]*źródło Sportowefakty[/size]

nbd 485

nbd

Użytkownik
Zaczal sie wrzesien, a wraz z nim szkola, sesja i nowy sezon polskiej ekstraklasy pilki recznej ;) Weekend tuz, tuz, a wiec do rzeczy.

Orlen Wisla Plock v Warmia ASG Olsztyn

Na pierwszy ogien idzie pojedynek swiezo upieczonego Mistrza Polski z druzyna Warmii. Faworyt jest niestety jeden i dosc oczywisty i jest nim druzyna z Plocka. Nafciarze w przerwie miedzysezonowej wzmocnili sie solidnie (przyszli: Eklemovic, Toromanovic, Spanne i Kubisztal) i zawodnicy ci solidnie zapelnili luke po odchodzacych Samdahlu i Kuzelevie. To, co pokazuje zespol Larsa Walthera naprawde robi wrazenie. Druzyna gra ladny, uporzadkowany handball i mysle, ze zaprocentuje to zarowno w Lidze Mistrzow, jak i na polskim podworku. Druzyna z Olsztyna rowniez nie proznowala. Tak, jak zakontraktowanie Plocienniczaka i Wusztera nie robi az takiego wrazenia, tak sciagniecie Zoltaka i Kotlinskiego (na fali czystek w Vive) wyglada okazale. Po raz kolejny w klubie mowi sie o walce o medale. No wlasnie - po raz kolejny. I po raz kolejny uwazam, ze nic z tego nie bedzie. Druzyna trenera Tluczynskiego tak naprawde nie gra wedlug mnie jak druzyna, zawodnicy nie potrafia sie zgrac tak, zeby pokazac na co faktycznie ich stac (bo uwazam, ze stac na wiele). Jednak grajac wyjazdowy mecz z Plockiem, ktory to coraz bardziej sie rozpedza, uwazam, ze nie beda mieli w tym meczu zbyt duzo do powiedzenia. Nafciarze spokojnie powinni pokryc handicap, jednak uwazam, ze linia bramek jest ustawiona troche za wysoko. Watpie, zeby w meczu padly az 64 bramki. Stad troche lzej sprobuje pograc under.

Orlen Wisla Plock -4.5 @1.85 10/10 Tobet ✅ 32:26
under 63.5 @1.85 6/10 Tobet ✅ [58]

Azoty Pulawy v SPR Stal Mielec

Bardzo ciekawie zapowiadajacy sie pojedynek. Gospodarze po podpisaniu nowej umowy sponsorskiej postanowili nieco odmlodzic sklad i do druzyny przyszli Maslowski, Balwas, Lyzwa (w kwestii wzmocnien) oraz wrocil z wypozyczenia Krzysztof Tylutki (w kwestii oslabien). Stal postawila przede wszystkim na utrzymanie skladu, a w kwestii transferow najciekawiej wyglada sciagniecie Rafala Glinskiego. Druzyna z Mielca prezentuje sie naprawde solidnie i uwazam, ze o ile nie przydarzy sie nic nieprzewidzianego, w tym sezonie ponownie powinni zameldowac sie w pierwszej czworce. Podobne zdanie mam o druzynie gospodarzy - odkad zmieniono trenera (Bogdana Kowalczyka zmienil duet Kurowski/Dropek), wszystko zaczyna powoli wygladac coraz lepiej. Nowi zawodnicy prezentuja sie niezle (poza wspomnianym &#39;nowym starym&#39; Tylutkim) i szybko wkomponowali sie w zespol. Do meczu podejda jednak z jednym, za to sporym oslabieniem - nie pojawi sie Wojciech Zydron, ktorego zastapic sprobuje Michal Balwas. Tak jak napisal adqs - ciezko przewidziec rywala, za to linia bramek jest naprawde slabo dopasowana. 66 bramek to duzo za duzo i zaklad na under wezme z pocalowaniem w reke. Obrona obu druzyn od dawna stoi na wysokim poziomie i jutro nie powinno byc inaczej.

under 65.5 @1.85 9/10 Tobet ✅ 23:23 [46]

NMC Powen Zabrze v Zaglebie Lubin

Ostatni z sobotnich meczow. Tutaj prochu nie odkryje i powtorze wlasciwie to, co powiedzial adqs. Zaglebie jest cieniem druzyny, ktora bylo. Z odejsciem Tomczaka nie widze tam ani jednego ciekawego zawodnika. Nie potrafie powiedziec, kto moglby poprowadzic gre w tej ekipie. O bramce nie ma co wspominac - Michal Swirkula jeszcze miewa czasem przeblyski dobrej gry, ale Malcher to jest tam chyba tylko po to, zeby Zaglebie mialo dwoch bramkarzy. Miedziowi na mecz wybieraja sie do Zabrza, zmierzyc sie z Powenem, ktory to robi kolejne podejscie do Superligi. Tym razem powinno sie udac. Druzyna wyglada ciekawie - nowy trener (Zajaczkowski) oraz paczka nowych zawodnikow, ktorzy naprawde wyrozniaja sie doswiadczeniem i potrafia grac w pilke. No bo jak inaczej nazwac sciagniecie np. Witalija Nata (Vive), Dzmitrego Marhuna (MMTS), Piotra Nera (Piotrkowianin) i Kamila Mokrzkiego (Wisla), jak nie solidnymi wzmocnieniami? Druzyna naprawde wyglada lepiej od szarego Zaglebia i nie rozumiem tych kursow. Z pocalowaniem w reke postawie na Powen, bo jesli podchodza do ligi powaznie, to z taka ekipa powinni ograc Lubin.

NMC Powen Zabrze @3.20:)! ???? 6/10 Tobet ✅ [22:20]

Otrzymane punkty reputacji: +20
A 220

andrzej78

Użytkownik
Zgadzam się z typami które zostały już podane. Beniaminki będą gryźć parkiet a braki doświadczenia będą nadrabiać ambicją i szczególnie na początku sezonu będą groźni. W Puławach rzeczywiście value jeśli chodzi o kurs na gości. Mielec utrzymał skład i niewątpliwie przewaga zgrania po ich stronie, dodatkowo brak Zydronia to duża strata
Moje propozycje na pierwszą kolejke:
Stal-zakład bez remisu 2,70(totomix)
Zabrze-zakład bez remisu 2,70(totomix)
Stal+2,5 1,85
Zabrze+2,5 1,85
Jurand 1 2,05(tobet)
Azoty-Stal under 65,5 (tobet)

M 29

marian2010

Użytkownik
No to zaczynamy kolejny sezon. Mam nadzieję, że będzie to ciekawy sezon i walka o miejsce 3 będą walczyć przynajmniej 4 zespoły(Stal Mielec, Warmia, Kwidzyn, Puławy).

1 Kolejka:

Wisla Plock - Traveland-Spolem

Zdecydowanym faworytem tego spotkania są Nafciarze. Warmia nie da rady dzisiaj z Wisłą, oczywiście zależy wszystko od &#39;dnia&#39;, ale to Wisła ma wszystkie atuty po swojej stronie. Warmia z sezonu na sezon ma walczyć o medale ale jakoś im ta walka nie wychodzi. Tym razem zakontraktowali Daniela Żółtaka, Kazika Kotlińskiego, Dominika Płócienniczaka(może się odbuduje w Olsztynie), Bartka Wusztera(końcówka poprzedniego sezonu wyśmienita, ale jak sam mówił nie było już żadnej kontuzji i dlatego tak 2grał). Do Wisły przyszło też 4 zawodników ( Eklemovic, Spanne, Kubisztal, Toromanović). Wisła powinna wygrać ten mecz i powinna pokryć linię wystawioną przez NordicBet. I raczej dużo bramek nie zobaczymy w dzisiejszym spotkaniu, bramkarzy mają dobrych i jak wejdą w grę dobrze to będą bronić prawie każdy rzut. Oczywiście dla wejścia tych 2 typów lepiej żeby w mecz wszedł albo Morten Seier albo Marchin Wichary:razz:

Typ: Wisła -4.5
Under 63.5

Azoty-Pulawy - Stal Mielec

Tu cięzko powiedzieć kto wygra. Azoty bez Wojtka Zydronia. Stal Mielec z prawie niezmienioną ekipą. W tym meczu ciężko wytypować zwycięzcę. Bramek nie będzie raczej tak dużo, Azoty u siebie potrafią się bronić, mają 2 dobrych bramkarzy, więc jak wszystko zafunkcjonuje tak jak powinno to Stal będzie miała trudności ze zdobywaniem bramek. Oczywiście Stal zaskoczyła wszystkich w poprzednim sezonie, i to był ich atut że nie bali się żadnego rywala, ale teraz po 1 sezonie inne zespoły raczej mają rozpisany już ten zespół i teraz nie będzie już tak łatwo o zwycięstwa. Wszystko zależy również od formy zawodników.

Typ: Under 65.5

Zabrze - Zaglebie

Beniaminek z Zabrza ma ciekawą ekipę, dobry bramkarz Piotrek Ner powinien być ostoją tej drużyny. Zagłębie straciło Tomczaka i nikogo nie pozyskało. Zabrze dzisiaj będzie chciało pokazać się z jak najlepszej strony.

Typ: Zabrze +3.5

nbd 485

nbd

Użytkownik
Sobota udana, wiec czas na slowo na niedziele ;)

PBS Jurand Ciechanow v Nielba Wagrowiec

Na poczatek pojedynek beniaminka z &#39;prawie-spadkowiczem&#39; z ubieglego sezonu. W kwestii transferow obie druzyny jakos nie powalaly - to o czym warto wspomniec to przejscie Kamila Sadowskiego z Nielby do MMTSu i sciagniecie na jego miejsce Andrieja Wachnowicza (Mieszkow Brzesc), ktory to ponoc ma potencjal i nie zawaha sie go uzyc. Jurand postawil bardziej na ilosc niz na jakosc, kontraktujac szesciu nowych zawodnikow, jednak nie sa to jakies powalajace nazwiska. Gospodarze maja jasny cel - utrzymac sie w lidze. Natomiast Nielba chce pokazac, ze stac ich na wiecej, niz walka w barazu o utrzymanie. adqs widzi w tym meczu zwyciestwo gospodarzy, natomiast ja stawiam na gosci. Uwazam, ze sparingowa forma Juranda nie jest wyznacznikiem jakosci tej druzyny. Remisy z Azotami i MMTSem traca troche na znaczeniu, jesli wezmie sie pod uwage, ze obie te druzyny nieco odpuscily niektore sparingi, by pocwiczyc zagrywki/zgrac zespol po zmianach kadrowych. Dlaczego typuje Nielbe? Przede wszystkim uwazam, ze jest bardziej zgrana niz Jurand. Trzon zespolu pozostal taki sam, tymczasem ekipa z Ciechanowa dokonala zmian na tyle duzych, ze zgranie wszystkiego zajmie im pewnie troche czasu. Obie druzyny juz ze soba graly (Jurand przegral 28:30), chociaz bylo to tylko spotkanie sparingowe. Jednak zgranie Nielby i motywacja do tego, zeby wreszcie przelamac zla passe z poprzedniego sezonu (bardzo slaba dyspozycja na meczach wyjazdowych), stawiaja gosci wyzej w moich oczach. Nielba jest po prostu lepsza, a Jurand jeszcze zdazy powygrywac.

Nielba Wagrowiec @2.10 7/10 Betsafe ⛔ 29:26

Chrobry Glogow v MMTS Kwidzyn

Ostatni z meczow rozgrywanych tego weekendu. Spotkanie to zapowiada sie o tyle ciekawie, ze obecny trener Chrobrego jeszcze niedawno byl trenerem MMTSu. W zwiazku z tym od razu pojawiaja sie glosy, ze pan Markuszewski ma swoj dawny zespol rozpracowany i stawiaja gospodarzy jako faworytow. Nie do konca sie z tym zgodze. Chrobry na rynku transferowym zaprezentowal sie slabo - na dobra sprawe nic nie da sie powiedziec o ich nowych nabytkach, poniewaz sa to gracze wychowani w klubie, ktorzy weszli w wiek seniora i przesunieto ich do pierwszego zespolu. Poza tym pan Markuszewski zastapil na stanowisku trenera Tadeusza Jednoroga i to by bylo tyle. W Kwidzynie co prawda dzialo sie wiecej, ale niewiele. Nowy trener to Krzysztof Kotwicki (wczesniej asystent Markuszewskiego), do tego pozegnano Dzmitrija Marhuna (Powen), a powitano miedzy innymi Kamila Sadowskiego (Nielba), Michala Daszka (SMS) i Krzysztofa Szczecine (Vive). Generalnie argument jest ten sam, co w meczu wyzej - Chrobry potrzebuje zgrania, glownie przez nowego trenera, ktory zamierza ustawic druzyne na nowo. W Kwidzynie wszyscy sa juz zgrani i nie przewiduja raczej zmiany stylu gry, wiec na wejsciu maja plus. A powiedziec, ze Markuszewski zna MMTS i ma na nich patent, to jak powiedziec, ze Kotwicki zna Markuszewskiego i domysla sie, jak bedzie chcial rozgryzc jego druzyne. Czyli takie tam &#39;pitolenie&#39;. Personalnie MMTS jest ciekawsza druzyna, sa zgrani i tu widze ich przewage. Po fajnym kursie polecam:

MMTS Kwidzyn @2.15 7/10 Betsafe/Betsson/Tobet ⛔ 26:23

M 29

marian2010

Użytkownik
Chrobry Glogow - Kwidzyn

Trener Markuszewski 1 mecz w sezonie zagra przeciwko swojemu byłemu klubowi. Mecz zapowiada się ciekawie i trudno wskazać faworyta. Jednak uważam, że Chrobry może wygrać dzisiaj mecz. Atut własnej hali, dobry trener, jeśli dobrze przepracowali okres przygotowawczy i zagrają dobrze to powinni wygrać. Kwidzyn jest zespołem, który walczy o medale co sezon. W Kwidzynie nie było również dużych przetasowań w składzie. Odejście Marhuna jedynie. Ja postawię dzisiaj na Chrobry Głogów.

Typ: Chrobry Głogów

Ciechanów - Wagrowiec

Dzisiaj Jurand ma szansę wygrać z Nielbą. Może będzie to równie udany początek sezonu jak drużyny z Zabrza. Nielba ma Dawida Przysieka który dyryguje tym zespołem. Zespoły na pewno dadzą z siebie wszystko i będą chcieli się zaprezentować jak najlepiej, szczególnie drużyna z Ciechanowa która będzie chciała rozpocząć udanie sezon.

Typ: Jurand Ciechanow

adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
W dzisiejszym meczu w Głogowie znalazłem jednak ciekawy zakład. W pierwszym meczu tego sezonu widzę under bramkowy. Oba zespoły raczej nie kojarzą mi się z jakąś porywającą grą w ataku, natomiast MMTS Markuszewskiego potrafił nieraz zamurować bramkę. Na dobrą sprawę nie wiadomo czy Kwidzyn nie zmieni stylu, a i nie wiadomo czy Chrobry zdąży wdrożyć sobie system Markuszewskiego. Oczywiście żartuję. Dla mnie bardzo wiele przemawia dziś za underem, a linia tobetu jeszcze bardziej doń zachęca. W Kwidzynie wyniki sparingów były dość niskie, np 24:27 z Płockiem czy 16:17 z Chrobrym (tu grano 40 minut), również Chrobry jakoś formą strzelecką jajec nikomu nie zmiażdżył, np 22:23 czy 22:30 z Nielbą. H2H pomiędzy tymi drużynami również wygląda ciekawie. Co prawda, w Kwidzynie w rundzie zasadniczej ta linia została przekroczona, ale ten mecz... no nie chcę używać dużych słów, ale był po prostu ułożony, bo MMTS chciał zagrać z Chrobrym w 1/4 PO. No i w tej właśnie 1/4 została także pobita linia 60.5, ale pamiętać należy, że mieliśmy wówczas dogrywkę (po 60&#39; 24:24).
Po stronie Kwidzyna dziś pełny skład, Chrobry osłabiony brakiem dwóch podstawowych skrzydłowych, tj. Żaka oraz Piętaka, nie zagra także częściej grający w ataku kołowy Michał Wysokinski.
Kwidzyn po tym jak pozyskał Krzysztofa Szczecinę, powinien mieć względny spokój w bramce, bo Jedowski na pewno cudów w bramce nie zrobi, a przy słabszej formie Suchowicza, co najmniej solidną formę powinien zaprezentować Szczecina.
Reasumując, uważam, że dziś znowu mecz na styku, jak to zwykle ma miejsce w meczach Chrobry -MMTS, gdy gospodarzem są ci pierwsi. Myślę, że dziś zwycięży zespół lepszy w obronie, a zwycięstwo któregoś z zespołów będzie 1-2 bramkowe, może nawet paść remis.
Typ: Under 60.5 @ 1.85 Tobet ✅ 49 [26:23]

Otrzymane punkty reputacji: +6
nbd 485

nbd

Użytkownik
Reflex Miedz Legnica v Vive Targi Kielce

Ostatni mecz z 1. kolejki Superligi, rozgrywany dopiero teraz z powodu udzialu zespolu Vive w turnieju o Dzika Karte. Po zdecydowanym sukcesie, za ktory nalezy uznac awans do Ligi Mistrzow, gracze z Kielc wracaja do gry na krajowe parkiety. Miedz w tym sezonie zaczyna z nowym trenerem (Markiem Motyczynskim), ktory zapowiada zmiane stylu druzyny. Ciekawie wyglada jego pomysl na czeste wycofywanie bramkarza, gdy jego zespol bedzie przy pilce. Biorac pod uwage, ze grac bedzie dzis z wicemistrzem Polski, ktory (co pokazal weekendowy turniej) jest juz naprawde niezle ze soba zgrany, mysle ze zagranie overa jest calkiem dobrym pomyslem. Zawodnicy gospodarzy maja nadzieje na powalczenie i jak najdluzsze dotrzymanie tempa, co chetnie mowia w wywiadach. Jesli tak bedzie, to zakladam, ze zobaczymy szybka gre (przynajmniej w pierwszej polowie). A jesli dodac do tego fakt, ze linia ustawiona dosc nisko (jak na Vive), do tego eksperymenty w druzynie Miedzi i spory potencjal w ataku kielczan, to sprobuje:

over 57.5 @1.85 5/10 bet365 ⛔ 19:33 [52]

A 220

andrzej78

Użytkownik
Na pewno typ troche ryzykowny ale mi też najbliżej od overa w tym meczu. Vive swoje rzuci, ok 35 myśle, pytanie czy pozwolą te dwadzieścia kilka bramek rzucić gospodarzom. Jeśli staną twardo w obronie to może być ciężko. Ale jest szansa że może kielczanie po ciężkim dwumeczu o LM dziś troche zluzują i kibice w Legnicy obejrzą radosny handball

adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
&quot;Szlagier&quot; 2 kolejki
Kwidzyn - Azoty
Mecz drugiej kolejki handball Superligi. Starcie wiecznych medalistów z wiecznie celującymi w medal. Nie da się ukryć, że jak do tej pory oba zespoły nie są zbytnio zadowolone, i teraz moja gestia jest w tym, by spróbować pomóc Wam się dowiedzieć, kto jest bliżej tego by sobie te humory po pierwszej kolejce poprawić.
Jak pewnie wszyscy fani handballa wiedzą, Azoty w pierwszym meczu zagrały na remis z Mielcem. Kwidzyn w pierwszym spotkaniu niespodziewanie uległ drużynie swojego byłego trenera, tj. Zbigniewa Markuszewskiego. A ten zespół to rzecz jasna Chrobry Głogów. O tych meczach jednak nieco niżej.
Tymczasem w meczu zapowiadanym jako szlagier, po obu stronach wystąpią podobne kadry jakie mogliśmy oglądać przed tygodniem. Mówiąc w skrócie, po stronie Azotów zabraknie Wojciecha Zydronia. Szansę gry powinien otrzymać Krzysztof Łyżwa, a występ Piotra Wyszomirskiego znów może być niemożliwy i nie tylko ze względu na lepszą formę Stęczniewskiego. Niestety, Piotrek znów narzeka na bóle pleców
I tak jak pisałem, teraz parę słów o zeszłotygodniowych spotkaniach. Po stronie Puław, powiem szczerze nie wyglądało to za ciekawie. Mielec naprawdę w ataku prezentował się bardzo mizernie. Niesamowicie pasywnie w moim odczuciu zagrali boczni rozgrywający, Gliński wchodząc na środek jedynie dopełniał chaosu jaki to po obu stronach w tym meczu miał miejsce. Nie jest jednak tak, że mecz był zupełnie beznadziejny. Obie drużyny - Azoty i Mielec zagrał dobry difens, nieźle wyglądała gra Masłowskiego i Zinczuka, chociaż w polu to byli dwaj jedyni zawodnicy Azotów grający równo cały mecz. Zrywy mieli inni: Bałwas, Szyba czy nawet Afanasjew. Może o Mielcu napiszę w analizie meczu Mielca, bo tu za dużo miejsca na to zajdzie.
Kwidzyn natomiast długo w Głogowie grał dobrze. Tak po meczu mówili trenerzy, takie komentarze od w miarę ogarniętych osób dawało się usłyszeć. Dobrze spisywała się obrona, nieźle grał Suchowicz. To akurat dziwić nie może. Azoty w starciach przeciwko Kwidzynowi zawsze grają bez pomysłu jeśli chodzi o atak. I nieraz jest tak, że Zydroń rzuci 14 bramek, raz zamuruje się Wyszu, a nieraz Kwidzyn zagra na dobrym poziomie w ataku. Tak czy inaczej - z reguły w meczach Kwidzyna z Azotami wygrywa Kwidzyn. Jest to na pewno spowodowane tym, że Azotom zwyczajnie mówiąc nie pasuje styl bądź co bądź podobny do ich stylu. Mocna obrona, dobrze obsadzone rozegranie i świetna bramka. W tym elemencie te drużyny są podobne.
Jednak ja uważam, że Kwidzyn w tym meczu wygra, jest drużyną grającą u siebie, co naprawdę w handballu ma duże znaczenie. Jest zespołem lepszym, dużo lepiej zgranym, a także prezentującym się lepiej w sparingach. Dodatkowo oba zespoły mierzyły się w sparingu podczas turnieju w Kiwdzynie i wtedy grający bez kilku podstawowych piłkarzy Kwidzyn zwyciężył pięcioma bramkami, 24:19.
Typ: Kwidzyn @ 1.35
Kwidzyn -3.5 (?)
Kursów oczywiście na handi jeszcze nie ma, ale liczę, że ktoś takowe wystawi.

M 29

marian2010

Użytkownik
Zaglebie - Legnica

Zagłębie przegrało swój mecz z beniaminkiem w Zabrzu. Zagłębie będzie w tym sezonie walczyło o utrzymanie się w lidze, nie było żadnych wzmocnień, odszedł Tomczak i nie ma siły napędowej drużyny. Miedź wiadomo przegrała swoje 1 spotkanie ale z Vive. Dzisiaj Zagłębie będzie miało atut własnego boiska co zawsze pomaga drużynie. Legnica będzie miała świeższych zawodników gdyż z Vive nie grali podstawowi gracze gdy wynik był przesądzony. Jednak stawiałbym na drużynę z Zagłębia, która będzie chciała pokazać się z dobrej strony i wygrać dzisiejsze spotkanie.

Typ: Zagłębie -3.5

Kwidzyn - Azoty-Pulawy

Adqs właściwie napisał wszystko o tym spotkaniu. Azoty będą dopiero się rozkręcać gdy wszyscy nowi zawodnicy &#39;wejdą&#39; do zespołu. Kwidzyn gra u siebie więc wygra dzisiejsze spotkanie. Kwidzyn będzie chciał dzisiaj wygrać gdyż przegrana będzie oznaczała stratę 4 pkt na początku sezonu co będzie swego rodzaju niespodzianką.

Typ: Kwidzyn -3.5

Wagrowiec - Kielce Vive

Mecz do jednej bramki można by powiedzieć. Vive wygra dzisiejsze spotkanie, ale czy pokryje handi +14.5. Vive wygrało w Legnicy 14 bramkami, a czy wygra minumim 15 w Wągrowcu? W ostatnim sezonie wygrała tam 17 bramkami. Zależy od tego jak Vive zagra w obronie, ale raczej nie odpuszczą tego spotkania, bo warto być w formie cały czas i grać na swoim najwyższym poziomie.

Typ: Vive -14.5

Stal Mielec - Zabrze
Rewelacja poprzedniego sezonu z beniaminkiem. Zabrze wygrało swój 1 mecz z Zagłębiem. Zawodnicy Powenu jadą teraz żeby osiągnąć jak najlepszy wynik o który będzie bardzo trudno, Stal nie jest słaba, a u siebie gra bardzo dobrze. Stal w tamtym sezonie grała z każdym na 100% swoich możliwości. Jak powtórzą to w tym sezonie to mogą uzyskać równie dobry wynik jak z poprzedniego sezonu. Powen dzisiaj będzie walczył, ale nie da rady moim zdaniem z &#39;czeczeńcami&#39;.

Typ: Stal Mielec -4

A 220

andrzej78

Użytkownik
Jurand-Wisła
Jurand +11,5 kurs 2,00 tobet

Moim zdaniem linia przesadzona. Z bieniaminkami jest tak że szczególnie na początku sezonu mocno się spinają i walczą czasem ponad swoje możliwości. Mobilizacja będzie dziś jeszcze większa bo do Ciechanowa przyjeżdza mistrz Polski. Myślę że beniaminek dziś ambitnie powalczy i pogromu nie będzie. Tym bardziej że wyczytałem że w Wiśle zabraknie kilku zawodników. Dla porównania w fortunia linia handi ustawiona na 8,5 i kurs 1,85

nbd 485

nbd

Użytkownik
Chrobry Glogow v PBS Jurand Ciechanow

Krotko, bo i pisac nie bardzo jest na dzisiaj o czym. Jurand jako beniaminek spisuje sie poki co calkiem przyzwoicie i nie wyglada na druzyne, ktora mialaby szykowac sie do natychmiastowego spadku. Brakuje im jednak chyba troche kondycji lub koncentracji, co pokazali ostatnio w meczu z Wisla Plock. Natomiast Chrobry z Markuszewskim pokazuje pazur. Widac, ze ten trener potrafi w krotkim czasie ladnie ulozyc druzyne i na efekty nie trzeba dlugo czekac. Jestem przekonany, ze dzisiaj grajac u siebie odprawia z kwitkiem beniaminka z Ciechanowa. Niestety z zakladami troche lipa, bo widze tylko standardowe 1x2, ale mysle, ze do jakiegos dubelka w sam raz.

Chrobry Glogow @1.20 9/10 bet-at-home/bet365/Betsafe/Tobet ✅ 28:25

edit: Przy okazji na predkosci, zanim zupelnie pospadaja kursy i sie nie oplaci grac:

Azoty Pulawy v Warmia ASG Olsztyn

Azoty kontra szpital z Olsztyna. W skladzie gosci sa kontuzjowani i raczej sie nie pojawia: Gujski, Kopycinski, Plocienniczak, prawdopodobnie tez Moszczynski i Zoltak. Natomiast do gry u gospodarzy wraca Zydron, ktory juz uporal sie z kontuzja. Olsztyn w tym sezonie zawodzi na calej linii. Porazke z Plockiem mozna jeszcze jakos tlumaczyc, ale przegrana u siebie z Chrobrym (21:27) juz nie. Szczegolnie majac taki sklad jak Warmia i majac medalowe aspiracje. Pulawy dla odmiany spisuja sie calkiem niezle. Remis u siebie z Mielcem i wygrana z Kwidzynem na wyjezdzie. Jesli jutro zagraja tak, jak do tej pory, bez problemu powinni ograc Olsztyn. Gram, zanim poleca kursy, bo jeszcze niedawno na gospodarzy bylo 2.05...

Azoty Pulawy @1.70 9/10 Tobet ✅ 25:20

Otrzymane punkty reputacji: +3
adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
Podbijam jak najbardziej powyższe typy, do tego dorzucam.
Zabrze - Kwidzyn
Mecz pomiędzy beniaminkiem a medalistą. Faworyt może być tylko jeden? Niekoniecznie, dla mnie to jednak mimo wszystko gospodarze. Przejdźmy do meritum.
Powen jak do tej pory rozegrał 2 spotkania i w obu zaprezentował się co najmniej dobrze. Pisałem o tym przed sezonem, Powen będzie naprawdę w tym sezonie mocny, tu naprawdę zadbano o wzmocnienia składu. Tuż przed sezonem pozyskano Nata, i co do jego formy nie byłem przekonany - przekonał mnie już pierwszym swoim meczem rozegranym w dłuższym wymiarze - w Mielcu rzucił aż 9 bramek, będąc napędem dla Zabrza w walce o punkty w Mielcu. Pokonać Stali jednak się nie udało, bo była ona tamtego dnia mocna, i wykorzystała własne boisko w pełni.
Będąc przy własnym boisku, to tego atutu Kwidzyn ostatnio nie wykorzystał, tym atutem jutro będzie zespół z Zabrza dysponował. Kwidzyn w sobotę przegrał z Azotami 22:24. Rozmawiałem o tym meczu z osobą związaną z Azotami, i naprawdę nie był to wybitny mecz ze strony KSA. Owszem, świetna obrona, ale atak tamtego dnia kulał, sporo było strat, a mimo to udało im się wygrać. Pozostając przy Kwidzynie, to atak już 2 razy z rzędu w ich szeregach zawiódł, 45 bramek rzuconych w dwóch meczach z takimi ekipami jak Chrobry (mimo wszystko środek tabeli to ich szczyt) oraz Azoty (mimo wszystko Kwidzyn im nie leżał) nie napawają zbytnim optymizmem.
W zespole z Zabrza wszystko układa się naprawdę dobrze. Trenera Zajączkowskiego obdarzono kredytem zaufania, pozwolono mu dobrać wzmocnienia wg swojej koncepcji, i ten zespół wygląda na każdej pozycji dobrze lub bardzo dobrze. W Kwidzynie natomiast, kibice zaczynają przebąkiwać o złym wyborze po odejściu Markuszewskiego, trener Kotwicki nie spełnia jak dotąd oczekiwań, bo i forma MMTS-u przed sezonem jak i na jego początku jest po prostu słaba. Obrona jest kiepska, atmosfera słaba, moim zdaniem MMTS przegra po raz kolejny i do odrabiania strat ruszy od przyszłego tygodnia.
Typ: Powen @ 2.7 Tobet ⛔ 15:22
Miedź - Stal
Czeczeńcy kontra Miedzianka, czyli starcie zespołów, które miały w zeszłym sezonie odpowiednio walczyć o medal i o utrzymanie. Było jednak odwrotnie, bo to Miedź dzięki beznadziejnym wpadkom Nielby uratowała się od spadku, a Stal o włos przegrała brąz z MMTS. Nie o zeszłym sezonie jednak w tym przypadku mowa.
Miedzianka, tak jak się spodziewałem przed sezonem, wygląda na naprawdę konkretną kamandę. Podobnie jak w przypadku wyżej, czyli w Zabrzu, również w Legnicy pomyślano o budowie zespołu, rozpoczynając od trenera. Marek Motyczyński, bo o nim mowa przez lata trenował żeńskie i męskie zespoły we Francji. Do kraju wrócił dwa lata temu i przez pół roku prowadził zespół Azotów. Efekt? 3 miejsce za jego rządów i niespodziewana dymisja. Przed sezonem podjął bardzo mocny kadrowo zespół Miedzi. Kadra to jednak nie wszystko, bo z takim trenerem jakim był pan Edward Strząbała, daleko zajść nie można.
W Stali już 4-ty lub 5-ty sezon pracuje Ryszard Skutnik, i efekty jego pracy są widoczne gołym okiem. W tym sezonie jednak obrona 4-tej pozycji może być nielada sukcesem, gdyż o medale może walczyć 3/4 ligi. Ja tak przynajmniej uważam, patrząc po tym, jak dobrze sezon rozpoczęły Chrobry i Powen, jakim potencjałem kadrowym dysponuje Warmia, co potrafią kwidzynianie i jak mocna jest wielka dwójka. W każdym razie, Mielec rozpoczął sezon nie najgorzej, ale do stylu gry są wciąż spore zastrzeżenia. Mnie się mecz Mielca w Puławach nie podobał, bo sporo było w nim brzydkiej gry, sporo niedokładności.
Miedzianka natomiast po ostatnich derbach jest bardzo chwalona, to dziwić nie może, bo zagrali naprawdę dobry mecz. Świątek i Chuziejew to dwie niesamowite strzelby, a z takimi zawodnikami obrona Stali sobie nie zawsze radzi. Jeśli choć jeden z nich jutro się wstrzeli, obrona znów zneutralizuje groźne punkty rywala, a Banisz utrzyma swój poziom, to będzie dobrze.
Typ: Miedź @ 2.3 Tobet✅ 25:24

A 220

andrzej78

Użytkownik
Zgadzam z powyższymi typami, ładne kursy na Zabrze i Legnice, szanse w tych meczach oceniam 50/50 a własna hala może być czynnikiem który przechyli szale. Azoty jak zagrają taki difens jak do tej pory to powinno to też starczyć na osłabioną Warmie, nawet jeśli atak dalej będzie kulał. No ale z meczu na mecz z tą formacją powinno być lepiej.

adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
vs

Nielba Wągrowiec - Zagłębie Lubin​
Czyli typowy mecz na przełamanie. Oba zespoły jak dotąd nie mają na koncie żadnych punktów, oba w ostatniej kolejce dostały bardzo mocne baty.
W niedzielę Zagłębie dostało grube wciry od Vive, widać w ich poczynaniach było dużą nieporadność, obrona wraz z bramkarzem grała beznadziejnie, i nie jest to trend jednorazowy, bo niestety - Malcher w żadnym stopniu nie zasługuje na grę w kadrze, a niegdyś pierwszy bramkarz Zagłębia, dobijający się nawet do kadry Michał Świrkula nie ma już nic z tamtego &quot;Świrka&quot; poza nazwiskiem. Paweł Orzłowski niestety ma już 39 lat, najwięcej rozegranych spotkań w Superlidze z obecnych ligowców, ale to nie jest już ten Orzeł, który w końcu grał swego czasu w Bundeslidze.
Jeśli chodzi o Nielbę, to w tym sezonie jak do tej pory nie zdobyła zresztą podobnie jak Zagłębie punktu. Słabo spisuje się zarówno w obronie jak i w ataku. Nie da się jednak nie zauważyć, że Nielba to po prostu bardzo słabo grający na wyjazdach tim, w dodatku kolejne dwa mecze grali z mocarzami polskiej ligi.
Nielba w ostatnim czasie narzekała na sporo kontuzji. Kontuzjowani byli Szyczkow, Płócienniczak oraz Białaszek. Prawdopodobnie wszyscy trzej wrócą do składu na jutrzejszy mecz. Zabraknie tylko głównie rezerwowego środkowego Bartosza Świerada, który złamał kość lewego śródręcza.
Nielba to zespół własnego boiska. Właśnie w tej hali potrafili pokonywać zdecydowaną większość ligowych drużyn, jednocześnie w meczach wyjazdowych dostając baty z kim się dało.
Tak jak pisałem, Zagłębie w obronie sobie radzi po prostu słabo, 44 bramki rzucone im przez Vive to na pewno powód do niepokoju. Zapewne większość z Was wie, że liderem Nielby jest Dawid Przysiek. Zawodnik ten potrafi rzucić z biodra, z przeskoku, świetnie gra na zwodzie. I jest to na pewno szkopuł dla trenera Będzikowskiego. Bardzo słabo radzący sobie z szybkimi zawodnikami w obronie Orzłowski czy dysponujący refleksem szachisty bramkarz Adam Malcher mogą sobie z Dawidem jutro nie poradzić. Inna sprawa, że Nielba jutro już z kontuzjowanymi ostatnio zawodnikami (pozostaje niepewność w sprawie Płócienniczaka) i bardzo mocno zmobilizowana przystąpi do tego meczu. Ważną rolę spełniać będą wągrowieccy kibice, którzy na pewno jutro nie zawiodą.
Typ: Nielba @ 1.8 Betsson ✅ 27:26

nbd 485

nbd

Użytkownik
MMTS Kwidzyn v Reflex Miedz Legnica

Ciekawy mecz po fajnym kursie. Buki wybitnie faworyzuja druzyne gospodarzy, chociaz nie mam pojecia, z czego to wynika. Z tego, ze pokonali Zabrze na wyjezdzie? Wolne zarty. Jak dla mnie Kwidzyn stracil wszystko co mial, w momencie kiedy z druzyny odszedl trener Markuszewski. Watpie, zeby Kotwickiemu udalo sie teraz powtorzyc sukces poprzednika i walczyc o medale. Z drugiej strony jest druzyna Miedzi, z niezle wygladajacym skladem i naprawde dobrym trenerem. Goscie poza porazka z Vive ograli Zaglebie (co nie jest w sumie osiagnieciem) i odprawili do domu Stal. Ich gra naprawde moze sie podobac i jesli tylko utrzymaja to, co pokazuja ostatnio, powinni zaliczyc duzo lepszy sezon niz ostatnio. Kursy sa mocno niesprawiedliwe i widze spore value na gosci (nawet jesli nie zagra Chuziejew), stad mysle, ze warto sprobowac:

Reflex Miedz Legnica @4.50 4/10 Betsson ⛔ 35:31
edit: Tobet na to zdarzenie daje kurs nawet 5.25, wiec oplaca sie jeszcze bardziej ;)

Poza tym uwazam, ze oplaca sie sprobowac under w Ciechanowie, jak rowniez dodatnie handi na Powen, ale to zalezec bedzie od wystawionych linii. Jak cos ciekawego sie pojawi, to dopisze.

adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
Zgadzam się co do typu na Miedziankę, ja sobie pobiorę handi na nich, wiadomo, że to zespół mocny, ograł już dwóch rywali, w tym Zagłębie na wyjeździe oraz 4tą drużynę poprzedniego sezonu. Miedź z tego co czytam gra bardzo dobrą obronę, nieźle wygląda druga linia, pozytywnie zaskakuje Skrabania. Dla mnie spore waljułe.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom